Ο ματωμένος χαλκός του Περού


Aπό την ΕΦ.ΣΥΝ.

perou_kinitopoiiseis_oryxeia_xalkos

Οι κοινότητες της περιοχής Απουριμάκ έχουν ξεσηκωθεί κατά της κινεζικής MMG που τροποποίησε αυθαίρετα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στο Περού | Παρατηρητήριο Συρράξεων για τον Ορυκτό Πλούτο 

Συντάκτης: Χριστίνα Πάντζου

Στο αίμα πνίγηκε συγκέντρωση στήριξης της γενικής απεργίας διαρκείας που κήρυξαν κοινότητες δύο επαρχιών της περιοχής Απουριμάκ, οι οποίες πλήττονται από την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου ορυχείου χαλκού του Περού.

Τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Συρράξεων για τον Ορυκτό Πλούτο (ΠΣΟΠ) και δεκαπέντε τραυματίστηκαν, όλοι τους από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ 30 συνελήφθησαν, όταν οι αρχές άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και χημικά κατά των συγκεντρωμένων οικογενειών, που βλέπουν το βιος, τη ζωή και το φυσικό τους περιβάλλον να απειλείται από τη μόλυνση και τα τοξικά.

Οι κοινότητες της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί κατά της κινεζικής MMG που αμέσως μόλις αγόρασε το ορυχείο Λας Μπάμπας από την ελβετική Xtrata, τροποποίησε αυθαίρετα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), υποβαθμίζοντας τα περιβαλλοντικά στάνταρντ του ορυχείου.

Ανάμεσα στα άλλα εγκατέλειψε εγκεκριμένο σχέδιο κατασκευής αγωγού για τα ορυκτά απόβλητα, τα οποία τώρα θα μεταφέρονται οδικώς, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαρροής και ρύπανσης.

Σχεδιάζει εγκαταστάσεις και μονάδα επεξεργασίας μολυβδαίνιου που απειλεί τα εδάφη των κατοίκων, ενώ δεν προχώρησε στην απαραίτητη διαβούλευση με τις κοινότητες, όπως απαιτούν τα διατάγματα με τα οποία η κυβέρνηση ενέκρινε την επένδυση των 5,8 δισ. δολαρίων.

Την περασμένη Παρασκευή, συνέλευση κοινοτικών, κοινωνικών και αγροτικών οργανώσεων που είναι συσπειρωμένες στην Επιτροπή Αγώνα των επαρχιών Κοταμπάμπας και Γκράου, αυτές που πλήττονται περισσότερο από το ορυχείο Λας Μπάμπας, κήρυξαν γενική απεργία διαρκείας, καθώς για πέμπτη φορά η εταιρεία και το υπουργείο Ενέργειας και Ορυχείων αγνόησαν την έκκλησή τους για μια συνάντηση κατά την οποία να τους εξηγήσουν τις αλλαγές που έγιναν στην ΜΠΕ και τις επιπτώσεις για τους ίδιους και το περιβάλλον.

H Επιτροπή έχει στείλει επανειλημμένα επιστολές στην κυβέρνηση, ζητώντας να παρέμβει στο θέμα, αλλά ποτέ δεν έλαβε απάντηση. «Γι’ αυτό ήμασταν στην τέταρτη ημέρα της απεργίας μας. Είχαμε συγκεντρωθεί κάπου 10.000 άνθρωποι στο Τσαλουαουάτσο. Απέναντί μας ήταν 2.500-3.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Μας επιτέθηκαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωσή μας και άρχισαν να μας κυνηγούν σε μια δύσβατη αγροτική περιοχή», εξήγησε ο γραμματέας της Επιτροπής Αγώνα των δύο επαρχιών, Χάιμε Οσόριο, καταγγέλλοντας πως την ημέρα που αποφασίστηκε η απεργία, η κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για να εισβάλει ο στρατός στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα δήλωσε πως λυπάται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και επιχείρησε να εξευμενίσει τους πάμφτωχους κατοίκους της περιοχής αναγνωρίζοντας πως «υπάρχουν χρόνια και άλυτα προβλήματα στην περιοχή, αλλά καταβάλλουμε προσπάθειες και δεν έχουμε εγκαταλείψει τον πληθυσμό».

Εδωσε τη δική του εκδοχή για το πώς ξεκίνησε το αιματοκύλισμα, λέγοντας πως «κάποιοι βγήκαν από τη ζώνη της διαμαρτυρίας και φαίνεται πως μπήκαν σε εδάφη που ανήκουν στο ορυχείο».

Και μετά, επανέλαβε αυτό που απαρέγκλιτα δηλώνουν οι ηγέτες της χώρας κάθε φορά που διαδηλωτές χάνουν τη ζωή τους σε κάποια από τις χρόνιες συρράξεις για τον ορυκτό πλούτο και τον αντίκτυπο που έχει η εκμετάλλευσή του στη ζωή τους και το περιβάλλον, ξεκαθαρίζοντας ποιου τα συμφέροντα προστατεύει.

«Οι ηγέτες των κοινοτήτων πρέπει να διεκδικούν τα αιτήματά τους διά της δημοκρατικής οδού, χωρίς βία και σεβόμενοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Να μην οξύνουν τα πνεύματα. Η εταιρεία κάνει ό,τι πρέπει, ό,τι σχετίζεται με την κοινωνική ευθύνη… Είναι σημαντικό να προστατεύεις την ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας», εξήγησε ο πρόεδρος, ο οποίος μέσω της συζύγου του και πρώτης κυρίας διερευνάται επίσημα από τη Δικαιοσύνη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών του εκστρατειών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.