ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3 για την εκπομπή “ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ” από τη Θράκη


antidrastirio

ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ EΒΡΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Προς ΕΡΤ3

Στα 15 χρόνια της μαζικής δράσης του κινήματος μας ενάντια στην «ανάπτυξη» με τα μεταλλεία χρυσού αντιμετωπίσαμε 4 πολυεθνικές εταιρείες που ακολούθησαν την ίδια επικοινωνιακή μέθοδο προκειμένου να αποδεχθούν οι τοπικές κοινωνίες την εγκατάσταση και λειτουργία των πολυεθνικών εταιρειών χρυσού στη Ροδόπη και στην Έβρο. Οι εταιρείες αυτές μέσα από τα κεντρικά και τα περιφερειακά ΜΜΕ επιδίωξαν την προβολή μιας ωραιοποιημένης εικόνας των μεταλλείων χρυσού που αποσιωπά την επιχειρηματολογία του κοινωνικού κινήματος μας
Μια από τις παραπάνω εταιρείες η γνωστή Eldorado Gold αποφάσισε να μετατρέψει όλη σχεδόν τη Β. Ελλάδα σε ένα απέραντο μεταλλείο χρυσού. Για να επιτύχει τον στόχο της εφάρμοσε μια γκεμπελίστικου τύπου προπαγανδιστική πρακτική, για να χειραγωγήσει τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να εξαλειφθεί η αντίσταση των πολιτών σε όλες τις περιοχές που επιδιώκει να δημιουργήσει νέες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις. Απέτυχε παταγωδώς γιατί δεν κατάφερε να λειτουργήσει κανένα νέο μεταλλείο, ενώ παράλληλα δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των πολιτών.
Ειδικά στη Χαλκιδική η θυγατρική της Eldorado Gold εταιρεία Ελληνικός Χρυσός απολάμβανε την προνομιακή προβολή της από τα ΜΜΕ μέχρι που η ΕΡΤ3 παρουσίασε στις 16/9 το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αντιδραστήριο» για τα μεταλλεία στη Β.Α Χαλκιδική. Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης τόλμησαν στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας να παρουσιάσουν στο ντοκιμαντέρ αυτά που αποσιωπούν συστηματικά τα γνωστά κανάλια. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η εταιρεία στο δάσος Η Ελληνικός Χρυσός αντέδρασε απειλώντας τους δημοσιογράφους και τις διοικήσεις της ΕΡΤ και ΕΡΤ3 με ένδικα μέσα. Αν το «Αντιδραστήριο» συνεχίσει να προβάλλει και την άλλη άποψη, τότε ανατρέπεται η χωρίς αντίλογο προπαγανδιστική πρακτική της Eldorado Cold με στημένα ρεπορτάζ και επιλεκτική παρουσίαση ειδήσεων.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ3
που παρουσίασαν ένα ντοκιμαντέρ για τις Σκουριές της Χαλκιδικής αχειραγώγητα, με όλη την αλήθεια, με αντικειμενικότητα, με αμεροληψία.
Θεωρούμε ότι η δημόσια τηλεόραση οφείλει να προστατεύσει τους δημοσιογράφους της που λειτούργησαν στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Η δημόσια τηλεόραση δεν πρέπει να μιμηθεί τα ΜΜΕ της διαπλοκής που λειτουργούν ως προπαγανδιστικός μηχανισμός ο οποίος πνίγει τις φωνές μας όταν δεν τις αλλοιώνει. Αντιθέτως θα πρέπει να παρουσιάζει και τις απόψεις των πολιτών που δεν ευθυγραμμίζονται με εταιρείες οι οποίες εν ονόματι του κέρδους καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο της χώρας, και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία.

Αλεξανδρούπολη Κομοτηνή Σάπες
28-9-201


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.