Συνδικάτο ΙΓΜΕ: “Παράνομες οι απολύσεις της Eldorado, ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου”


IGMEΤο Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ δεν μασάει τα λόγια του και τονίζει αυτά που οι εργαζόμενοι/απολυμένοι/σε διαθεσιμότητα της Eldorado Gold επιλέγουν να ξεχνούν: ότι το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων τους είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και άρα οι κινητοποιήσεις τους δεν στοχεύουν στον πραγματικό ένοχο, που είναι η εταιρεία.

Το Συνδικάτο του ΙΓΜΕ έχει πάγια θέση κατά του ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου και έχει εκφράσει ανοικτά την κατηγορηματική του αντίθεση στην “επένδυση” στις Σκουριές, Εχει κάνει επίσης σαφές ότι ουδέποτε ζητήθηκε η συνολική επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη του Ινστιτούτου για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ELDORADO, ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Η απόφαση του τέως Υπουργού κ. Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις τεχνικές άδειες εξόρυξης χρυσού για τις Σκουριές γιατί η Ελληνικός Χρυσός (Eldorado) όχι μόνο δεν τηρούσε τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε σχέση με το σχέδιο επένδυσης για την μεταλλουργία αλλά και εξήγαγε εξορυγμένο υλικό στην Κίνα από αυτό που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούσε στην μεταλλουργία χρυσού αποτέλεσε το πρόσχημα για την Eldorado για να απολύσει και να θέσει σε διαθεσιμότητα 2.000 εργαζομένους όταν το συγκεκριμένο μεταλλείο στις Σκουριές δεν απασχολούσε πάνω από 600.

Δεδομένου ότι η Εταιρεία δεν έχει καμία άδεια για ομαδικές απολύσεις θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να επαναπροσλάβει όλους τους απολυμένους και να σταματήσει να εκβιάζει τους Μεταλλωρύχους στη Βόρεια Χαλκιδική και να δυναμιτίζει την οικονομική και κοινωνική ζωή στα Μαντεμοχώρια.

Έτσι αντί ο αγώνας των εργαζόμενων να στοχεύει τον πραγματικό ένοχο, την Eldorado που κερδοσκοπεί με τον Ορυκτό Πλούτο της χώρας, πιέζει την Κυβέρνηση που μπορεί να είναι υπόλογη στον Ελληνικό λαό για το 3ο επαχθές μνημόνιο αλλά στη προκειμένη περίπτωση προσπαθεί να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που ο βίος και η πολιτεία της στις χώρες του τρίτου κόσμου είναι γνωστή.

Το περίεργο είναι ότι ή ΟΜΕ, που έχει στην ουσία να συνεδριάσει μισό και παραπάνω χρόνο, που σε συγκεκριμένο ραντεβού με τον Αν. Υπουργό Κο Στρατούλη αρνήθηκε την συνάντηση για συνταξιοδοτικά προβλήματα των μεταλλωρύχων (με το πρόσχημα ότι το έμαθε 2-3 μέρες πριν και δεν πρόκανε) που παρά την από 29-6-15 κατάθεση αιτήματος από το μέλος του Προεδρείου (ΑΠ 61) Χ.. Σμυρνιώτη εξ ονόματος των 3 εκλεγμένων από το ΙΓΜΕ για σύγκλιση με θέματα την λειτουργική παραλυσία της ΟΜΕ και την ανάγκη κινητοποιήσεων για τα προβλήματα του κλάδου και τα επικείμενα μνημόνια έσπευσε να βγάλει μια ανακοίνωση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής χωρίς καν να ενημερώσει το Προεδρείο και χωρίς να προβάλλει ουσιαστικά κανένα αίτημα.

Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ από χρόνια έχουν διαπιστώσει το κατάντημα της ηγεσίας της ΟΜΕ που αρκείται σε ένα συνέδριο ανά 3ετία και σε δημόσιες σχέσεις των επικεφαλείς της, με κάποια ταξιδάκια στο εξωτερικό σε παλιότερες εποχές, καταγγέλλουν την Eldorado και τις αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεις της, ΑΠΑΙΤΟΥΝ την ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ των απολυμένων και την επιβολή κυρώσεων στην Eldorado την ΑΜΕΣΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των μεταλλείων Χαλκιδικής, τη πλήρη αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της ευρύτερης περιοχής με διαφάνεια και τεχνικές και οικονομο-κοινωνικές προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν το περιβάλλον, την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής και θα αποκαθιστούν την τις διαταραγμένες κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις των κατοίκων.

Απαιτούν από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζόμενων του κλάδου συνεδριάζοντας τακτικά και μπαίνοντας επικεφαλής για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταλλωρύχων και γενικότερα των εργαζόμενων στο κλάδο και να προχωρήσει στην συνδικαλιστική ενοποίηση του καταγγέλοντας την ΟΕΜΛΕ (την Ομοσπονδία των εργατοπατέρων), να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και βρίσκεται στο πλευρό όλων των εργαζομένων που αγωνίζονται και διεκδικούν το αυτονόητο που δεν είναι άλλο παρά το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ στα πλαίσια της αξιοποίησης του Ορυκτού Πλούτου προς όφελος του λαού και του τόπου, όπως άλλωστε γίνεται και στη περίπτωση της ΛΑΡΚΟ.

              Ο Πρόεδρος      Χ.    Σμυρνιώτης                      

    Ο Γεν. Γραμματέας        Γ. Βουγιουκαλάκης                     


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.