Στο “ψυγειο” ο υπευθυνος της περιβαλλοντικης αδειοδοτησης των Σκουριων! #skouries


Επαμεινωνδας Τολερης, ο μακροβιοτερος διευθυντης του ΥΠΑΠΕΝ, του πρωην ΥΠΕΚΑ και του πρωην ΥΠΕΧΩΔΕ. Διαχρονικη αξια. Απο την εποχη του Σημτη και του Λαλιωτη βριακεται επικεφαλης του νευραλγικου τομεα της περιβαλλοντικης αδειοδοτησης.

Ο ανθρωπος που αδειοδοτησε περιβαλλοντικα το τερατωδες εργο της Ελληνικος Χρυσος στη Χαλκιδικη και μαζι με αυτο ενα επιστημονικο φιασκο με το ονομα “flash smelting’. Μια απατη που στρεφεται κατα των συμφεροντων του Δημοσιου, την οποια δεν ειδε η ισως εσκεμμενα απεκρυψε, γιατξι του την ειχε επισημανει η αρμοδια υπηρεσια …

Ο κ. Τολερης επιτελους φευγει, “ανευθυνος” για τις υπογραφες που εβαλε και για τις επιπτωσεις τους. Ισως οι αρμοδιοι εισαγγελεις θα επρεπε να ασχοληθουν λιγο μαζι του γιατι δεν ειναι μονον οι Σκουριες. Οι υπογραφες του κ. Τολερη εχουν αδειοδοτησει ΟΛΑ τα ιδιωτικα κα δημοσια εργα της τελευταιας 15ετιας.

Επισης αποχωρει απο προισταμενος της Διευθυνσης Μεταλλευτικων, Ενεργειακων και Βιομηχανικων Ορυκτων ο κ. Σπυριδων Τζημας. Οσο για την τοποθετηση σε αυτη την κρισιμη για εμας θεση της κας Ειρηνης Γκογκου, επιφυλασσομεθα…

Της Μαριάννας Τζάννε

d062c5abe9429813c73217c4424e7c49_XL

Τον άνθρωπο που ταυτίστηκε όσο κανείς με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε μεγάλα και κρίσιμα δημόσια και ιδιωτικά έργα της χώρας, παύει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Με απόφαση που υπέγραψε καταμεσής του καλοκαιριού, ο υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης και αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τις επόμενες μέρες, ο κ. Επαμεινώνδας Τολέρης ο μακροβιότερος επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, μετακινείται στην… άχαρη Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών!

Μια θέση που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί “ψυγείο” για τον έμπειρο όσο και αμφιλεγόμενο χημικό μηχανικό–μεταλλειολόγο που κατείχε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς στο υπουργείο από το 1999. Ο κ. Τολέρης έσπασε κάθε ρεκόρ, υπηρετώντας διψήφιο αριθμό υπουργών-υφυπουργών τα τελευταία 15 χρόνια και όπως φημολογείται διορισμένος χωρίς να έχει περάσει από κρίση υπηρεσιακού συμβουλίου! Με εισηγήσεις του εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι δημόσιων έργων μεγάλου κόστους και μεγάλης εθνικής σημασίας ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι χειρισμοί του σε μεγάλα θέματα. Μεταξύ αυτών είναι, ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού όπου συγκρούστηκε ανοικτά και με τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου του (επιθεωρητές περιβάλλοντος), η μελέτη ασφαλείας για τις κατολισθήσεις των Τεμπών με ένα νεκρό (πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε κατατεθεί ο φάκελος στο πρωτόκολλο του υπουργείου μία εβδομάδα πριν το ατύχημα), το πέρασμα του αυτοκινητοδρόμου από την περιοχή του Καϊάφα που τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ κ.α. Έχοντας μάλιστα διαχρονικά μεγάλη επιρροή στα υπουργικά γραφεία, και εν αντιθέσει με άλλους συναδέρδους που μπαινόβγαιναν στο “ψυγείο” ανάλογα με την πολιτική κατάσταση ο κ. Τολέρης υπήρξε υπερκομματικός. Λέγεται μάλιστα ότι επί εποχής του αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των περιβαλλοντικών μελετών, βάζοντας ακόμη και τα …κοτέτσια να αδειοδοτούνται.

Κάτι που όπως ισχυρίζονται οι επικριτές του δεν ήταν απαιτητό από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Διατέλεσε τμηματάρχης από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 του τμήματος Βιομηχανίας της Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου και μετέπειτα τοποθετήθηκε στο τμήμα Γενικών Περιβαλλοντικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού. Από το 1999 που ιδρύθηκε η ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος –από πέρσι έχει μετονομαστεί σε Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης), εκτελεί ανελλιπώς τα καθήκοντα του προϊσταμένου.

Την θέση του καταλαμβάνει ο υφιστάμενός του κ. Χρίστος Παπακωσταντίνου, ο οποίος μετακόμισε τους προηγούμενους μήνες στην διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, από το τμήμα γενικών περιβαλλοντικών θεμάτων, όταν καταρτίστηκε το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου τον περασμένο Νοέμβριο. Οι αλλαγές που υπέγραψε ο νέος υπουργός είχαν σύμφωνα με πληροφορίες στο μεγαλύτερο τμήμα τους «κλειδώσει» το προηγούμενο διάστημα από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όμως και η παρουσία του κ. Σκουρλέτη στο υπουργείο, μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει αφού από τις πρώτες ώρες στο ΥΠΑΠΕΝ, προχώρησε σε ασυνήθιστα μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο συνεργατών-σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με άκομψο τρόπο- ξηλώνοντας όλο το προηγούμενο επιτελείο. Εν πολλοίς, οι μετακινήσεις που έγιναν στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υπηρετούν το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου. Κρίθηκαν δε αναγκαίες εξαιτίας της συνταξιοδότησης στελεχών που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης λόγω βαθμού και αρχαιότητας. Αυτές οι αποχωρήσεις δημιούργησαν μεγάλα κενά στις υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι περισσότερες να λειτουργούν με αναπληρωτές.

Από τους ελέγχους στα πετρέλαια στα ευρωπαϊκά σαλόνια

Μεταξύ των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί, αίσθηση έχει προκαλέσει και η προτεινόμενη επιλογή για την Διεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δραστηριοτήτων του κ. Δημήτρη Αντωνόπουλου, ο οποίος μέχρι σήμερα υπήρξε προϊστάμενος των ελέγχων στα πρατήρια βενζίνης (ΚΕΔΑΚ) αλλά και η μετακίνηση του κ. Πέτρου Τζεφέρη που είχε χειριστεί το θέμα των υδρογονανθράκων στην διεύθυνση Λατομείων-Μαρμάρων και Αδρανών Υλικών.

Από τις υπόλοιπες μετακινήσεις ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις στις τρεις κρίσιμες διευθύνσεις του τομέα Ενέργειας: στην Διεύθυνση Πολιτικής και Ερευνών μεταπηδά ο κ. Σπύρος Τζήμας, στην Διεύθυνση Μεταλλευτικών -Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών η κ. Ειρήνη Γκόγκου και στην Διεύθυνση Ελέγχων Διακίνησης Καυσίμων η κ. Αικατερίνη Τζαγκαράκη.

Στον τομέα περιβάλλοντος οι αλλαγές αφορούν: τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού και Διοικητικού Τομέα που αναλαμβάνει ο κ. Χρίστος Χαραλάμπους (έως σήμερα προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού), τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής στην οποία τοποθετείτε η κ. Μάρθα Κρητικού (μετακινείται από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών) και τη Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού στην οποία μετακινείται ο κ. Νίκος Μάναλης (ως σήμερα επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής). Γενική Επιθεωρήτρια αναλαμβάνει η κ. Γεωργία Κοτίνη. Αντίστοιχα, στην Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού πηγαίνει ο κ. Γιώργος Μανούρης και στην Διεύθυνση Σχεδίου Προστατευόμενων Περιοχών, Θαλασσίου Χώρου και Δασικών Χαρτών, ο κ. Στέλιος Χρυσομελίδης.

Η κ. Ρεβέκκα Μπατμάνογλου πρώην διευθύντρια της διεύθυνσης Προστασίας Βιοτόπων, Εδαφών και Διαχείρισης Αποβλήτων μετακινείται στην διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας. Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε ο κ. Γιάννης Μαχαίρας. Τέλος, αξιοσημείωτη, πέρα όμως από τις αλλαγές που επιβάλλει το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου είναι η επιστροφή του κ. Παναγιώτη Μέρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, ο οποίος είχε καρατομηθεί πριν περίπου ένα χρόνο, επιστρέφει στο ΥΠΑΠΕΝ σε ρόλο συμβούλου στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.