H Ρόσια Μοντάνα νίκησε! Σε διεθνή διαιτησία προσφεύγει η εταιρεία κατά της Ρουμανίας #skouries #ISDS


Oι φίλοι και συναγωνιστές στη Ρουμανία γιορτάζουν τη νίκη του 15-χρονου αγώνα τους ενάντια σε αυτό που θα γινόταν το μεγαλύτερο επιφανειακό χρυσωρυχείο της Ευρώπης! Επειδή η υπόθεση της Rosia Montana είναι ούτως ή άλλως παράλληλη με τη δική μας στη Χαλκιδική και επειδή σε αυτή την – κατά τα φαινόμενα – τελευταία πράξη του έργου τίθενται πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν και εμάς (TTIP, CETA, ρήτρες ISDS, αποζημιώσεις στους επενδυτές κλπ), θα ακολουθήσει κι άλλη σχετική ανάρτηση.

Προς το παρόν, διαβάστε το δελτίο τύπου της καμπάνιας “Save Rosia Montana” που ακολουθεί. (Μπορείτε να δείτε και την ανακοίνωση της εταιρείας Gabriel Resources εδώ – ο ωραίος μας χρυσός, η κακή κυβέρνηση που δεν μας αφήνει να τον πάρουμε κλπ).

rosia-montana

21 Ιουλίου 2015. Αυτή είναι η ημερομηνία που οι κάτοικοι της Rosia Montana έλαβαν μια διακριτική επιβεβαίωση ότι το χωριό τους σώθηκε από την καταστροφή της Gabriel Resources. Η εταιρεία παραδέχθηκε χθες σε δελτίο Τύπου ότι έχει χάσει την ελπίδα ότι θα εξορύξει ποτέ το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή η Gabriel Resources ανακοίνωσε την υποβολή αιτήματος διαιτησίας στο “Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών” (ΙCSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ζητούν αποζημίωση από το ρουμανικό κράτος για την αποτυχία τους να εξορύξουν 314 τόνους χρυσού και 1.500 τόνους αργύρου, απαλλοτριώνοντας εκατοντάδες τοπικές ιδιοκτησίες και αφήνοντας πίσω τους μια λίμνη με απόβλητα που περιέχουν κυάνιο – μια τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της εξόρυξης χρυσού.

Η Gabriel Resources ήρθε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κίνημα της κοινωνίας των πολιτών της Ρουμανίας. Αυτή η συμμετοχή των πολιτών απευθυνόταν προς το κράτος και ζητούσε να σεβαστεί τους δικούς του νόμους, εντοπίζοντας τις παρατυπίες και αναδεικνύοντας τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. Η ήττα της Gabriel Resources αποτελεί σαφή ένδειξη της δέσμευσης των Ρουμάνων πολιτών στην προάσπιση των δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας τους. Η δεκαπενταετής εκστρατεία για τη σωτηρία της Rosia Montana συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου δημοκρατικού κινήματος στη Ρουμανία και οδήγησε τη χώρα σε μια κατεύθυνση που δεν μπορεί πλέον να αντιστραφεί.

Τα σχέδια της εταιρείας δεν κατέρρευσαν λόγω του υψηλού επιπέδου διαφθοράς στη Ρουμανία (σ.σ. όπως συχνά έχει αφήσει να εννοηθεί η εταιρεία), στην πραγματικότητα η Gabriel Resources κατάφερε να φτάσει μέχρι εδώ μόνο χάρη στη διαφθορά. Το ρουμανικό κράτος έγινε ισχυρότερο και πιο ανεξάρτητο μόνον όταν αποκαλύφθηκαν οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι. Αν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν  χειριστούν σωστά την υπόθεση , αν για παράδειγμα προσλάβουν μια δικηγορική εταιρεία που βρίσκεται πιο κοντά σε μια μεταλλευτική εταιρεία από ότι στο δημόσιο συμφέρον, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να σωθούν τα χρήματα των Ρουμάνων φορολογουμένων. Αυτή η υπόθεση διαιτησίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι ρήτρες ISDS χρησιμοποιούνται για να λεηλατήσουν λαούς και έθνη από προϋπολογισμούς που θα έπρεπε να διατεθούν για την υγεία και την εκπαίδευση. Σε απάντηση σε αυτό, η εκστρατεία Save Rosia Montana απαιτεί πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία από τις αρχές και όλους τους νομικούς εκπροσώπους που θα παραστούν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

“Η διαιτησία αυτή δείχνει ότι εταιρείες όπως η Gabriel θεωρούν πιο σημαντικό το κέρδος από τους ανθρώπους. Ότι η βούληση των λίγων «δισεκατομμυριούχων της  Wall Street» έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση από τη νομοθεσία ενός ολόκληρου έθνους. Υπάρχουν τρία γνωστά δεδομένα σχετικά με αυτό το έργο εξόρυξης: κρίθηκε παράνομο  από τα εθνικά δικαστήρια σε αρκετές περιπτώσεις, ήταν ανεπιθύμητο από τον τοπικό πληθυσμό καθώς και από εκατομμύρια απλών ανθρώπων σε όλη τη χώρα, προωθήθηκε από πολυάριθμους πολιτικούς που στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για διαφθορά και σε πολλές περιπτώσεις εκτίουν ήδη μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Γιατί οι επενδυτές της Gabriel  συνέχισαν να επενδύουν επί 15 ολόκληρα χρόνια σε μια συμφωνία τόσο εμφανώς κακή, παραμένει μυστήριο», σχολίασε ο David Eugen, πρόεδρος του Συλλόγου Alburnus Maior.

Η Ρουμανία δεν πρέπει να τιμωρείται επειδή είναι μια δημοκρατική χώρα με θεσμούς που είναι έτοιμοι να πουν όχι σε παράλογες ενέργειες που έχουν στόχο την αλλαγή της εθνικής νομοθεσίας έτσι ώστε ένα έργο εξόρυξης να καταστεί νόμιμο. Η εταιρεία ζήτησε να γίνουν αυτές οι αλλαγές μετά από χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών για να πάρει έγκριση το παράνομο έργο τους. Αυτές οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας θα περιλάμβαναν το πλαίσιο ώστε μια ιδιωτική εταιρεία να απαλλοτριώσει τις νόμιμες ιδιοκτησιές των πολιτών.

«Η καμπάνια Save Rosia Montana ζητάει από όλους τους φίλους και υποστηρικτές της αλληλεγγύη ενάντια στις ρήτρες ISDS και στη διαφθορά. Είμαστε ενωμένοι για να σώσουμε τη Rosia Montana! “, πρόσθεσε ο Eugen David.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Tudor Bradatan, [email protected], mobile: 0040 745370524  


2 απαντήσεις στο “H Ρόσια Μοντάνα νίκησε! Σε διεθνή διαιτησία προσφεύγει η εταιρεία κατά της Ρουμανίας #skouries #ISDS”

  1. Γιατι ο Τσιπρας δεν φερνει το θεμα στην Βουλη οπως οι Ρουμανοι? η αν δεν εχουν το θαρρος ας το θεσουν σε δημοψηφισμα εδω στην Χαλκιδικη και στους γυρω νομους που θα πληγουν αμεσα.

    • Γιατί ο κωλοτούμπας Τσίπρας έχει άλλες προτεραιότητες όπως αποδείχθηκε. Το ξεπούλημα των πάντων. Δεν πρόκειται να κάνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ, απάτη ήταν.

      Κανένας δεν πρόκειται να κάνει κάτι παρα μόνο οι κάτοικοι που είναι αφημένοι μόνοι τους.
      Αν δεν υπάρξει διεθνής καμπάνια και ενημέρωση με κάθε μέσον όλου του πλανήτη όπως κάνανε οι Ρουμάνοι, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

      Εκείνοι το πάλεψαν και στο τέλος κέρδισαν.Γιατί ήταν ένα θέμα που αφορούσε όλη τη χώρα και όχι μόνο μια τοπική περιοχή.
      Στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρει κάποιον π.χ στην Κρήτη για το τί γίνεται στη Χαλκιδική. Μέχρι βέβαια μια πολυεθνική να τους χτυπήσει την πόρτα και εκεί και να αρχίσει να κάνει το ίδιο.
      Βέβαια, μέχρι τότε θα είναι αργά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.