Διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον για τις Σκουριές – νέες δράσεις από τους κατοίκους


Aπό ert.gr

11696026_821682511280988_4111202505696918210_n-864x400_c

Την περιοχή του δάσους στις Σκουριές, που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξορυκτικής δραστηριότητας χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική, επισκέφτηκαν εκπρόσωποι ομάδων Οικολόγων από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, συνοδευόμενοι από κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς, στο πλαίσιο της «Πράσινης Κατασκήνωσης», που διοργάνωσε το Ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

Οι κατασκηνωτές, που φιλοξενούνται την τελευταία εβδομάδα στο δημοτικό κάμπινγκ της Ιερισσού, όπου και θα παραμείνουν μέχρι και την Κυριακή 19 Ιουλίου, προέρχονται από τις Βρυξέλλες, καθώς και από τις χώρες Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία, ενώ οι συζητήσεις τους στράφηκαν ευρύτερα γύρω από τα «mega projects», που επηρεάζουν το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και οι επενδύσεις εξόρυξης χρυσού.

«Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε το ενδεχόμενο διοργάνωσης στις πατρίδες τους παραστάσεων διαμαρτυρίας έξω από τις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες, με στόχο να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του Ελληνικού Πράσινου Ινστιτούτου.

Υπογράμμισε ότι στην περιοχή της εξόρυξης “ξυλεύεται ένα αρχέγονο δάσος μεγάλης αξίας» και καταστρέφεται το νερό που υδροδοτεί τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων, ενώ πρόσθεσε ότι διώκονται 350 κάτοικοι της περιοχής, γεγονός που καταδεικνύει, όπως είπε, τον βαθμό της καταστολής.

skouries_02-01Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Καραστέργιος, εκ μέρους των αντιδρώντων κατοίκων, σημείωσε ότι οι ξένοι επισκέπτες της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους είχαν βρεθεί εκεί και το 2014, διηγούνταν ότι «έπαθαν σοκ με τη ζημία που είδαν να έχει συντελεστεί σε σχέση με πέρυσι, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των 3300 στρεμμάτων του παρθένου δάσους έχει πλέον εκριζωθεί».

Σύμφωνα με τον κ.Καραστέργιο, οι αντιδρώντες κάτοικοι της περιοχής, μέσω των επιτροπών αγώνα που έχουν συγκροτηθεί, προσανατολίζονται στη διοργάνωση νέων δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού το επόμενο διάστημα.

Ομάδα εκπροσώπων τους αναμένεται να «κατεβεί” σύντομα (ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα) στην Αθήνα, προκειμένου να έχει επαφές με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, ώστε αναλόγως των όσων συζητηθούν εκεί, οι επιτροπές να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο μεταξύ, «την άμεση παύση της καταστροφής» και την αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα είχε ζητήσει με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Μ.Παναγιάς, με αφορμή τη νέα συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου στον κόμβο Μεγάλης Παναγίας.

Φωτο:  επιτροπή αγώνα Παναγιάς

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ


5 απαντήσεις στο “Διεθνές οικολογικό ενδιαφέρον για τις Σκουριές – νέες δράσεις από τους κατοίκους”

  1. Δεν επιτρέπετε ενα χωρίο μέγεθος Στανου να ξεμένει από Νερο
    Είναι αίσχος!!!
    επιβάλλεται Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

  2. από την επιτόπια επιθεώρηση που έκανα στο χώρο της 2 γεωτρήσεις στο Στανο , όπου εργάζεται το συνεργείο από την Βαβδο(άριστη τεχνίτες) διαπίστωσα ,οτι
    όλες οι σωλήνες που τοποθετηθηκαν πέρσι τέτοιων καιρό στην γεώτρηση είναι σκουριασμενες..άρα δεν πρόκειται για γεώτρηση πόσιμου νερού άλλα ερευνητική γεωλογική-μεταλλευτική

  3. Ερώτηση στη Βουλή για το Στανό Χαλκιδικής που παραμένει χωρίς νερό..

    .Mέχρι την Βουλή έχει φτάσει το θέμα της λειψυδρίας στο χωριό Στανό της Χαλκιδικής

    Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας του βνα δοθεί άμεσα λύση. Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και δύο εβδομάδες το χωριό με τους 1200 κατοίκους και με τις 100δες πολύτεκνες οικογένειες παραμένει χωρίς νερό λόγω πτώσης της στάθμης στη γεώτρηση που στοίχησε 600.000 ευρώ και εγκαινιάστηκε πέρισυ

    Η ερώτηση του Δ. Καμμένου

    Προς: τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
    Θέμα: Σχετικά με τη διακοπή υδροδότησης της Κοινότητας Στανού του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής
    Κύριε Υπουργέ,
    Με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου (sites) αλλά και σχετική επιστολή που έλαβα από τον κ. Νίκο Στεφανή κατοίκου Τοπικής Κοινότητας Στανού του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής οι κάτοικοι του εν λόγω χωριού βιώνουν μια τραγική πραγματικότητα καθώς εδώ και 10 ημέρες περίπου έχει σταματήσει πλήρως η υδροδότηση της περιοχής.
    Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας εγκαινίασε το Σάββατο 9 Αυγούστου 2014 το έργο της Μονάδας φίλτρανσης νερού της Κοινότητας, προϋπολογισμού της τάξης των 700 χιλ. ευρώ. Μέχρι τότε οι 1200 μόνιμοι κάτοικοι της Κοινότητας (δεύτερη περιοχή στην Ελλάδα με τις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες) τροφοδοτούνταν απο μια γεώτρηση. Πριν από δέκα περίπου ημέρες λόγω υψηλής θερμοκρασίας και αυξημένης κατανάλωσης παρουσιαστηκε ζημιά στην αυτή μονάδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταγόνα νερού ούτε προς πόση, ούτε προς χρήση και κατανάλωση γενικότερα. Οι ανάγκες σήμερα καλύπτονται μερικώς από μια βρύση έξω από το χωριό που πηγάζει από το βουνό, όπου πηγαίνουν οι κάτοικοι για να πλύνουν τα ρούχα τους στις λεκάνες, για να γεμίσουν πλαστικά μπουκάλια με νερό, το οποίο στη συνέχεια το ζεσταίνουν σπίτι τους για να κάνουν μπάνιο ή για να το χρησιμοποιήσουν στην μαγειρική τους.
    Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
    Πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση στην περιοχή της Κοινότητας Στανού;
    Μέχρι τότε ποιά μέτρα έχει ή προτίθεται να λάβει η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής ώστε να υποστηρίξει μερικώς (π.χ. με καθημερινό δρομολόγιο υδροφόρας με πόσιμο νερό) ή πλήρως τις ανάγκες υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση της σχετικής βλάβης;
    Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο σας και/ή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να εξετάσει το πως 11 μήνες μετά την παραδόση του νέου συστήματος υδροδότησης το σύστημα αυτό παρουσιάζει τόσο σοβαρή βλάβη;
    Ο Ερωτών Βουλευτής
    Δημήτριος Καμμένος
    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

    http://www.seleo.gr/voreia-ellada/xalkidiki/182507-erotisi-sti-vouli-gia-to-stano-xalkidikis-pou-paramenei-xoris-nero#.Va3wBqTtmkp

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.