Μπαράζ διώξεων για τις Σκουριές, απολογούνται την Πέμπτη έξι άτομα


Από το Alterthess

img_5277

Με ένα βαρύ κατηγορητήριο, με ακραίες διώξεις και με δεδομένη την λογική ποινικοποίησης όλων των διαμαρτυριών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην ΒΑ Χαλκιδική για την υπόθεση Σκουριές, έξι άτομα από τη Θεσσαλονίκη, την Ιερισσό και την Μεγάλη Παναγία, απολογούνται αύριο Πέμπτη 28 Μαϊου στον ανακριτή στα δικαστήρια Πολυγύρου αυτήν την φορά για τη συμμετοχή τους στη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στις Σκουριές την 9 Σεπτέμβρη 2012.

 Το τελευταίο διάστημα και ενώ το βουνό Κάκαβος συνεχίζει να ρημάζεται με τις εργασίες της Ελληνικός Χρυσός να συνεχίζονται, έχουμε ένα μπαράζ διώξεων εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιστάθηκαν με διαμαρτυρίες εναντίον των εξορύξεων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι μετά την αυριανή απολογία των έξι, την επόμενη Πέμπτη 4/6/2015 δικάζονται είκοσι δύο άτομα από την Ιερισσό με κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό στις 7/3/2013, δηλαδή την πρωτοφανή εισβολή ανδρών της ασφάλειας, της ΟΠΚΕ, των ΕΚΑΜ με τη συνοδεία των ΜΑΤ στην Ιερισσό με τόνους χημικά μέσα στο χωριό ακόμα και μέσα στο σχολείο ενώ την Παρασκευή 5/6/2015 στις 9:00, έντεκα άτομα από τη Μεγάλη Παναγία δικάζονται με πολλαπλά πλημμελήματα για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία στην τοποθεσία ‘’Χοντρό Δέντρο’’ στις 22/4/2013.

Όσον αφορά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα έξι άτομα που απολογούνται αύριο Πέμπτη  28/5 πέρα από τις πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες της αντίστασης, της στάσης, στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται κατηγορίες κακουργηματικού τύπου διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά (μετά την ψήφιση του νέου νόμου είναι πλημμέλημα), της έκρηξης από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ανθρώπους από κοινού, της κατασκευής εκρηκτικών υλών, της αντίστασης από περισσοτέρους με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, της απόπειρας επικίνδυνης βλάβης από κοινού, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με φωτιά με συμμετοχή κάποιων με καλυμμένα χαρακτηριστικά και παραβάσεις για οπλοφορία και κατοχή και χρήση φωτοβολίδων κ.α.

Στο κατηγορητήριο υποβαθμίζεται φανερά η μαζικότητα της κινητοποίησης στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άτομα με τις αρχές να την περιορίζουν σε «100-200 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου» τα οποία κινήθηκαν αποκλειστικά με πρόθεση να διαπράξουν βιαιοπραγίες και επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών. Βασική αρχή που διέπει, δηλαδή, το κατηγορητήριο είναι ότι η διαμαρτυρία είχε ως στόχο την πραγματοποίηση έκνομων ενεργειών και όχι την ουσία που είναι η αντίθεση στις εξορύξεις.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των διωκόμενων, οι διωκτικές αρχές δίνουν πλήρη κάλυψη στις ενέργειες της αστυνομίας που επί ώρες έριχνε χημικά, δακρυγόνα διασποράς κροτίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών μεταξύ αυτών και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου.

 Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην Χαλκιδική που έγινε μια μέρα μετά από το συλαλλητήριο για την ΔΕΘ (8 Σεπτεμβρίου του 2012) όπου  χιλιάδες κόσμος ανέβηκε στο βουνό Κάκαβος για να διαμαρτυρηθεί, με δεκάδες διμοιρίες που είχαν μετακινηθεί από την Θεσσαλονίκη (λόγω της παρουσίας τους στην Θεσσαλονίκη) να αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές με πρωτοφανή καταστολή και βιαιότητα.

Πριν καν πλησιάσει ο κόσμος στον χώρο της συγκέντρωσης, το βουνό γέμισε με δακρυγόνα, και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση ακόμη και πλαστικών σφαιρών. Είχαν αποκλειστεί οι δρόμοι για να μην υπάρχει πρόσβαση των διαδηλωτών ενώ παράλληλα το ελικόπτερο της αστυνομίας κυκλοφορούσε όλη την όλη πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών.

«Ακόμη και σήμερα που η ρίψη πλαστικών σφαιρών έχει αποδειχθεί από βίντεο και φωτογραφίες, οι αστυνομικές αρχές αρνούνται ότι χρησιμοποιήθηκαν, αντιστρέφουν την πραγματικότητα και φυσικά παραμένει το ερώτημα αν υπάρχει ακόμη το δικαίωμα της αντίθεσης σε μια εξόρυξη η οποία είναι καταστρεπτική προς το περιβάλλον και την ζωή τους αλλά και το ερώτημα αν οι αστυνομικές αρχές έχουν το δικαίωμα χωρίς κανέναν έλεγχο να βιαιοπραγούν εναντίον των αστυνομικών» σημειώνει ο Γ. Κυρίτσης δικηγόρος των κατοίκων.

«Χαρακτηριστικό του κατηγορητηρίου είναι ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες δεν προκύπτει ούτε από το υλικό της δικογραφίας ούτε από τις ελάχιστες καταθέσεις ουδεμία σύνδεση των κατηγορουμένων με συγκεκριμένες πράξεις. Όλη η δίωξη λαμβάνει χώρα βάση νομικών κατασκευών περί συμμετοχικού εγκλήματος και όχι βάση εξατομίκευσης συγκεκριμένων παράνομων πράξεων. Πρόκειται για ένα σαθρό, αόριστο και αστήριχτο κατηγορητήριο» τονίζει από την πλευρά του ο Β. Τζιμούρτος, επίσης δικηγόρος των κατοίκων.

Τέλος να αναφέρουμε πως για την ίδια μέρα, την 9η Σεπτέμβρη η δίκη που έγινε την περασμένη εβδομάδα με κατηγορούμενους 4 κατοίκους της Χαλκιδικής για πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες απέδειξε ότι οι συλλήψεις έγιναν στο σωρό και μάλιστα σε ανθρώπους που ούτε καν βρίσκονταν στην διαμαρτυρία.

Είναι φανερό ότι  η περίπτωση των Σκουριών εκτός από ένα περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα συνιστά ίσως την μεγαλύτερη προσπάθεια ποινικοποίησης ενός κινήματος δεδομένου ότι μέχρι στιγμής 350 άτομα διώκονται από την περιοχή της Χαλκιδικής με σχεδόν κάθε διαμαρτυρία να μετατρέπεται σε δικογραφία.

Την Πέμπτη 28/5 οι επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις Χρυσού Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Πολυγύρου τονίζοντας πως “ο αγώνας για γη και ελευθερία δεν είναι νόμιμος, ούτε παράνομος, είναι δίκαιος”

Σταυρούλα Πουλημένη

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.