Αξιόποινες πράξεις της Ελληνικός Χρυσός – ανάλυση, μέρος Α’


Της Νέλλης Ψαρρού

Οργανωμένη επίθεση εναντίον της κοινωνικής ειρήνης από μέρους της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold και της ελληνικής ΑΚΤΩΡ βιώνει η βορειοανατολική Χαλκιδική με κλιμακούμενη ένταση από τα τέλη Ιανουαρίου, από τότε δηλαδή που ο ελληνικός λαός επέλεξε την άρση των μνημονίων και τη δικαίωση των κινημάτων που αναδείχτηκαν μέσα από τη συντονισμένη επίθεση των τελευταίων πέντε χρόνων. Επίθεση που χρησιμοποίησε όλα αυτά τα χρόνια το φασιστικό παρακράτος σε συνδυασμό με την προπαγάνδα των ντόπιων εργολάβων που διαθέτουν τα δικά τους ΜΜΕ. Σήμερα η επίθεση αυτή δεν διστάζει να προκαλέσει εμφύλιο σε μία ταραγμένη περιοχή, χρησιμοποιώντας τους ίδιους μηχανισμούς.


ΦΩΤΟ:
ICONPRESS/ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΔΡΑΠΑΝΙΩΤΗΣ

Δημιουργία τεχνητής έντασης με όπλο τους εργαζόμενους

Η επίθεση αυτή ξεκίνησε αμέσως με την αλλαγή της κυβέρνησης και τη δηλωμένη (αν και ακόμα ανικανοποίητη) πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει το παράνομο εργοτάξιο. Από τότε οι εργαζόμενοι της εταιρείας κατ’ εντολή της εταιρείας (δείτε εδώ και εδώ) διοργανώνουν αντισυγκεντρώσεις κάθε φορά που οι κάτοικοι της περιοχής ανακοινώνουν πορεία στις Σκουριές, και με τη συνδρομή της αστυνομίας εμπόδιζουν κάθε διαμαρτυρία να λάβει χώρα. Η κλιμάκωση έφτασε στα γεγονότα της Κυριακής 5/4, όπου οργανωμένα η αστυνομία και το παρακράτος μαζί με 70 περίπου θερμόαιμους εργαζόμενους επιτέθηκαν απροκάλυπτα εναντίον των διαδηλωτών στο ξεκίνημα της προσυγκέντρωσής τους.

Η δικαιολογημένη οργή των κατοίκων που με έκπληξη έβλεπαν αυτό που συνέβαινε οδήγησε περιορισμένη ομάδα αυτών στο να αναποδογυρίσουν ένα αυτοκίνητο μεταλλωρύχου στην Ιερισσό. Όμως η οργή περιορίστηκε εκεί μιας και είναι κατανοητό στον κόσμο πως αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξη της εταιρείας. Άλλωστε η ένταση που δημιουργήθηκε στη συγκέντρωση της 5/4 είχε αποφευχθεί στις προηγούμενες δύο πορείες (15/2 και 20/3) ακριβώς επειδή οι κάτοικοι άφησαν χώρο στην παράνομη αντισυγκέντρωση να πραγματοποιηθεί προκειμένου να μην έρθουν σε συμπλοκή με εργαζόμενους και συντοπίτες τους.

Αποκλεισμός δρόμων προς Ιερισσό-Ουρανούπολη-Άγιο Όρος

Την Μ. Τρίτη, 7 Απριλίου, μικρός αριθμός εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός απέκλεισε τους δύο δρόμους που οδηγούν στην Ιερισσό, όπως είχαν ήδη ανακοινώσει από την προηγούμενη βδομάδα, ενώ το ίδιο είχαν ανακοινώσει και για τη Μ. Πέμπτη 9 Απριλίου. Μάλιστα, το ίδιο έκαναν και εκτάκτως το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, χωρίς να έχει ανακοινωθεί, προκαλώντας ξανά τους ντόπιους, ενώ αυτοκίνητο της ασφάλειας έκανε βόλτες γύρω από τον χώρο συνέλευσης των κατοίκων της Ιερισσού. Ο δρόμος την Τρίτη είχε αποκλειστεί σε δύο σημεία. Στο ένα, στο Γομάτι, αρκετά πριν από το σημείο που είχαν κλείσει το δρόμο οι εργαζόμενοι της εταιρείας, βρίσκονταν η τροχαία κλείνοντας εκεί τον δρόμο προς τα αυτοκίνητα η ίδια, λέγοντας απλώς πως ο δρόμος είναι κλειστός. Έτσι, η αστυνομία διευκόλυνε τους συγκεντρωμένους της εταιρείας απορροφώντας η ίδια την ένταση που τυχόν θα προκαλούνταν ανάμεσα σε κάτοικους και επισκέπτες της περιοχής με τους εργαζόμενους. Στο άλλο σημείο, στο Στρατώνι, τσέκαραν τα αυτοκίνητα και μετά από 45 περίπου λεπτά άφηναν να περάσουν όσα δεν είχαν κάτοικους της Ιερισσού. Μάλιστα, σε κάποιο αυτοκίνητο υπήρχαν ενεργά και αναγνωρίσιμα μέλη του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και χαλκού από την Ουρανούπολη, που αφέθηκαν να περάσουν ύστερα από κάποια καθυστέρηση. Από το Στρατώνι επίσης περνάει το ΚΤΕΛ προς Ιερισσό, Νέα Ρόδα, Ουρανούπολη και Αμμουλιανή, περιοχές που επίσης συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα αυτόν. Εργαζόμενοι έμπαιναν στο λεωφορείο και αφού τσέκαραν για όσους μπορεί να γνώριζαν, ρωτούσαν επιθετικά «Ποιος είναι από την Ιερισσό;» και τους κατέβαζαν κάτω μην αφήνοντάς τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ο λόγος στοχοποίησης της Ιερισσού και των κατοίκων της θα αναλυθεί παρακάτω. Εμείς έχουμε μία απορία: πληρώθηκαν για τις υπηρεσίες τους εκείνη τη μέρα οι εργαζόμενοι ή «δούλεψαν» δύο βάρδιες;

Πάντως, ύστερα από την αρνητική εικόνα των αποκλεισμών δρόμων που δημιουργήθηκε στην περιοχή, και όχι μόνο, εναντίον των εργαζομένων ανακλήθηκαν οι επόμενοι αποκλεισμοί, ενώ αναφέρεται πως έγιναν και διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Συντονισμένη επίθεση από τα κανάλια

Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια ενορχηστρώθηκαν από το MEGA Channel σε μία απόλυτα σκηνοθετημένη κουστωδία, όπως έκαναν πάντα άλλωστε. Αυτή τη φορά το show ήταν πολύ καλά οργανωμένο, με συνεργείο του MEGA να είναι το μόνο που βρέθηκε στις Σκουριές στις 5/4 και πλάνα του να μεταδίδονται από όλα τα κανάλια. Το γεγονός ότι μέτοχοί του είναι και μέτοχοι στην Ελληνικός Χρυσός δεν δημιούργησε κανένα θέμα για το ΕΣΡ ή τον εισαγγελέα. Πάντως, ο ίδιος ο δ/ντης ειδήσεων του… μεγάλου καναλιού ήξερε καλά ότι οι πράξεις του είναι ποινικά επιλήψιμες και γι’ αυτό αναγκάστηκε να παρουσιάσει και τα πλάνα που κυκλοφόρησαν και έδειχναν την αλήθεια ύστερα από προειδοποίηση που του έγινε πως σε αντίθετη περίπτωση θα του γίνει καταγγελία στο ΕΣΡ και στον εισαγγελέα – στη συνέχεια τα πλάνα αυτά έπαιξαν και σε όλα τα κανάλια! Φυσικά, η αφήγηση που τα συνόδευε ήταν η προκαθορισμένη αφήγηση περί εμφυλίου: απλώς τώρα έδειχναν πως και οι “μεταλλωρύχοι” έριχναν πέτρες!

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η προπαγάνδα που ακολουθήθηκε βασίστηκε στην αντιστροφή της πραγματικότητας, μέθοδο που χρησιμοποιεί σταθερά η ακροδεξιά. Έτσι, η συντονισμένη επίθεση ΜΑΤ και “εργαζομένων” παρουσιάστηκε ως επίθεση κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών εναντίον εργατών υπό την ανοχή και στήριξη της αστυνομίας! Αυτή η αφήγηση είχε προφανώς προετοιμαστεί καθώς στηρίχτηκε σε πλάνα απολύτως σκηνοθετημένα που “έφευγαν” απευθείας προς μετάδοση: στα πλάνα τραβούσαν τον κουκουλοφορο με τη σφεντόνα κι από κάτω φαίνονταν μόνο τα κράνη των ΜΑΤ δήθεν ακίνητα: μια παραπλάνηση που οφείλεται στη χρήση ζουμ φακού, και φυσικά στην αφήγηση που την συνόδευε, που δεν έδειχνε ότι ταυτόχρονα τα ΜΑΤ κινούνταν προς τους αντιδρώντες κατοίκους αλλά φαίνονταν στατικά να παρακολουθούν αμέτοχα.

Έτσι, στήθηκε η τόσο προσφιλής στο φασισμό αντιστροφή της πραγματικότητας. Πρόκειται για επιχειρηματολογία και σκηνοθεσία που έχει χρησιμοποιήσει και η Ν.Δ. και η Χρυσή Αυγή με αντίστοιχες αφηγήσεις. Για παράδειγμα, οργανώσεις της τελευταίας έβγαιναν στο δρόμο με μαυροκόκκινες σημαίες προκειμένου να δημιουργείται σύγχυση με τις ομάδες αντιεξουσιαστών ενώ συχνά χρησιμοποιούσαν αριστερό λεξιλόγιο και επιχειρηματολογία.

Σε αυτή την τακτική θα βασιστεί όπως φαίνεται ο εκβιασμός του μέχρι τώρα καθεστώτος απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Ήδη βλέπουμε την αφήγηση που ανυψώνει την “εργατιά” από ξαφνικά φιλεύσπλαχνους καναλάρχες (εργολάβους, εφοπλιστές κλπ) και την χρησιμοποιεί ως πολιτικό εκβιασμό απέναντι σε μια “αριστερή κυβέρνηση” που ως τέτοια θέλουν να την πείσουν ότι πρώτη της μέριμνα είναι το μεροκάματο του εργάτη, με κάθε κόστος. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της ακροδεξιάς προπαγάνδας: οικειοποιείται τα επιχειρήματα του αντιπάλου και τον κατηγορεί για τις δικές της πράξεις.

Αυτό αποτυπώνεται και στη σκηνή που όλοι ζήσαμε στο τέλος των επεισοδίων της 5/4:

Ο κόσμος να απομακρύνεται τρέχοντας, από πίσω του είναι τα ΜΑΤ που τον κυνηγούν ρίχνοντας δακρυγόνα και κρότου λάμψης, από πίσω ακριβώς μαινόμενοι εργαζόμενοι και “εργαζόμενοι” να φωνάζουν “ΕΡΓΑΤΙΑ, ΕΡΓΑΤΙΑ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ”, και από πίσω η στημένη μικροφωνική να παίζει “Σώπα όπου να’ ναι θα σημάνουν οι καμπάνες”!

Υπαρκτός σουρεαλισμός, αν μη τι άλλο… Που ποντάρει στις χρόνιες παθογένειες του αριστερού και αντιεξουσιαστικού/αναρχικού κόσμου γύρω από την “τιμημένη εργατιά” – που δεν την “αγγίζουμε” ακόμα κι αν είναι ακροδεξιά! Σε κάθε περίπτωση, οι εργάτες-μπάτσοι και οι εργάτες-υπάλληλοι της εταιρείας στάθηκαν σαςν γροθιά, υπό καθοδήγηση φυσικά.

Στόχος και ο κουκουλονόμος

Φυσικά, την αφήγηση των γεγονότων στα κανάλια συμπλήρωνε η άμεση μεταφορά της εικόνας στους “κουκουλοφόρους που τα καίνε στα Εξάρχεια”, την ανομία και τις καταλήψεις. Ο στόχος των καναλαρχών ήταν συμβατός με την υπεράσπιση του νομικού πλαισίου που είχε επιβληθεί από το 2010 και μετά. Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά τα γεγονότα που περιγράφουμε θα περνούσε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ’, ενώ με τροπολογία σε αυτόν θα περνούσε η κατάργηση του “κουκουλονόμου” καθώς και ρυθμίσεις για το DNA – τροπολογία που ήδη συναντούσε αντιδράσεις και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες μεταξή άλλων. Η αφήγηση των καναλιών που πηγαινοερχόταν ανάμεσα στον “εμφύλιο” στις Σκουριές και στους κουκουλοφόρους των Εξαρχείων συνεχίστηκε για 10 περίπου μέρες, ενώ είναι γεγονός ότι η τροπολογία δεν είχε κατατεθεί μέχρι την τελευταία στιγμή – οπότε και τελικώς κατατέθηκε. Πρόκειται για τροπολογία που θα απάλλασσε απευθείας πολλούς κατηγορούμενους από το κίνημα των Σκουριών καθώς και πολλούς άλλους σε διάφορα κινήματα ανά την Ελλάδα που βρίσκονται εγκλωβισμένοι και κατηγορούμενοι, χωρίς να έχουν δικαστεί ακόμη. Ο νόμος αυτός ήταν μία ακόμη περίπτωση ακραίας καταστολής στις κινητοποιήσεις των ανθρώπων.

Πορεία “μεταλλωρύχων” στην Αθήνα

Η σκηνοθετημένη “φιλεργατική” προπαγάνδα κατέληξε πρόσφατα σε ένα show στην πρωτεύουσα στις 16/4 όχι και τόσο καλοστημένο. Τα περισσότερα κανάλια μετέδωσαν ότι στην πορεία αυτή συμμετείχαν 4-7.000 “μεταλλωρύχοι” – αν και είναι γνωστό πως δεν εργάζονται πάνω από 1200 στην εταιρεία. Αυτό συνέβη επειδή η Ελληνικός Χρυσός είχε ήδη από τη Μεγάλη Τρίτη ναυλώσει 130 πούλμαν!, που προσπάθησε να γεμίσει χωρίς επιτυχία. Έτσι τα 130 πούλμαν έγιναν 80, όπως ανακοινώθηκε, τα οποία προφανώς δεν ήρθαν όλα ή ήρθαν μισοάδεια: αν προσέξει κανείς καλά τα πλάνα που μετέδιδαν τα κανάλια, τα περισσότερα πλάνα είναι κοντινά και εστιασμένα σε “εργάτες” που χτυπούν τα κράνη στην άσφαλτο, ενώ από τα ελάχιστα γενικά πλάνα που παρουσίασαν επί της οδού Μεσογείων φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κόσμος είναι πολύ αραιά τοποθετημένος προκειμένου να πιάνει πολύ χώρο, αλλά και πάλι δεν εκτείνεται πέραν της αρχής της γέφυρας Κατεχάκη και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: μιλάμε δηλαδή για περίπου 2-3.000 συμμετέχοντες, που ήρθαν με τις οικογένειες και φίλους τους για να γεμίσουν χώρο. Βέβαια όλοι αυτοί δεν δούλεψαν εκείνη τη μέρα, χωρίς να έχει κηρυχτεί απεργία: άραγε θα τους κόψει η εταιρεία το μεροκάματο;

Έτσι, για πρώτη φορά σε κινητοποίηση ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν γνωστός από… την προηγούμενη μέρα! Για παράδειγμα, η εφημερίδα Τα Νέα είχε άρθρο που προανήγγειλε τα 80 πούλμαν και τους περίπου 4000 εργαζόμενους ήδη από το φύλλο της στις 15/4. Φυσικά, για την επιτυχημένη πορεία ενάντια στην εξόρυξη της ίδιας μέρας ούτε κουβέντα! Ας σημειωθεί πάντως ότι η προπαγάνδα της εταιρείας αναπαράχτηκε άκριτα και από άλλα ιστολόγια που υποτίθεται πως κρατούν μια ουδέτερη στάση, όπως το tvxs.gr και άλλα: αν δεν είχαν να στείλουν ρεπόρτερ, γιατί αναπαρήγαγαν ως πραγματική και όχι ως εκτίμηση των καναλιών τον αριθμό των συμμετεχόντων στην πορεία;

333_4Σε κάθε περίπτωση, η πορεία αυτή δεν τους βγήκε και για άλλους λόγους: όλοι είδαμε από ανεξάρτητες πηγές (βλέπε εδώ και εδώ) τα βραχιολάκια Ελληνικός Χρυσός που φορούσαν οι συγκεντρωμένοι, τις κάμερες σε ελικοπτεράκια, τις χημικές τουαλέτες και τα ασθενοφόρα ιδιωτικής κλινικής που ακολουθούσαν. Και κυρίως είδαμε τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, τον ακροδεξιό βουλευτή της Ν.Δ. που εχθρεύεται την εργατική τάξη από θέση και έχει στο παρελθόν συκοφαντήσει κάθε κινητοποίηση εργαζομένων, που συμμετείχε σε μια κυβέρνηση που άφησε στο δρόμο 1,5 εκατομμύρια άνεργους και κατέστειλε άγρια κάθε λαϊκή κινητοποίηση, να δηλώνει πως θα σταθεί στο πλευρό τους. Η παρουσία του κ. Γεωργιάδη στο πλευρό των “μεταλλωρύχων” ΄ίσως δεν ήταν προμελετημένη από τους σκηνοθέτες του show αλλά σίγουρα έδωσε σαφές στίγμα σε όλους όσοι το είδαν από την τηλεόρασή τους για το τι ακριβώς συμβαίνει. Βλέπετε, τα έργα και οι ημέρες της ακροδεξιάς κυβέρνησής του είναι πολύ νωπά στη μνήμη όλων, αριστερών και μη.

Η δημιουργία αναταραχής, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η τρομοκράτηση του κόσμου, η σύσταση τιμωρίας με σκοπό την διάπραξη εγκλημάτων (τρομονόμος), η υποκίνηση σε εγκληματικές ενέργειες… Όλα αυτά προβλέπονται από τον ποινικό μας κώδικα και διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, όσον αφορά τη λειτουργία των καναλιών, πέρα από τη συμμετοχή τους στη συμμορία, παραβιάζονται οι κανόνες δεοντολογίας του ΕΣΡ. Φυσικά, ο εισαγγελέας δεν θα παρέμβει, έτσι δεν είναι;

Η συνέχεια αυτής της ανάλυσης βρίσκεται εδώ:
Δεν υπάρχει Γαλατικό Χωριό στις Σκουριές – ανάλυση, μέρος Β’


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.