Στο ΣτΕ προσέφυγε η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.


Aπό το capital.gr

IMG_2939Αίτηση κατά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών και της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών, Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ελληνικός Χρυσός για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία που αποτελεί θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold και υλοποιεί το έργο εξόρυξης χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική προσέφυγε στο ΣτΕ επειδή η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προέβη έγκαιρα στην έγκριση της τεχνική μελέτης νέας μονάδας εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου και της Τεχνικής Μελέτης υποέργων των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων της στην Ολυμπιάδα.

Η προθεσμία 60 ημερών, δηλαδή, έληξε στις 20 Φεβρουαρίου, καθώς η Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε στις 22 Δεκεμβρίου προς έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο την τεχνική μελέτη.

Η εταιρεία επικαλείται το άρθρο 45 του π.δ. 18/1989 και το άρθρο 102 παρ.1 εδ.β΄δ ΚΜΛΕ.,ΥΑ, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας η οποία είναι προσβλητή με αίτηση ακυρώσεως-αυτήν που κατέθεσε η εταιρεία στο ΣτΕ.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της αίτησης ακυρώσεως, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο εντός 60 ημερών από την υποβολή πλήρους φακέλου να εγκρίνει την μελέτη, ενώ το αρμόδιο υπουργείου δεν έχει αμφισβητήσει την πληρότητα του φακέλου.

Αντίστοιχη προσφυγή κατέθεσε και για την κωλυσιεργία που έχει επιδείξει το ΥΠΑΠΕΝ σχετικά με την έγκριση  τεχνικών μελετών της μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέως Μαντέμ Λάκκου και των υποέργων σε Ολυμπιάδα και Κασσάνδρα.

Κατάχρηση εξουσίας

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της αίτησης ακυρώσεως, σύμφωνα με το νόμο, η στάση του αρμόδιου υπουργείου συνιστά παράβαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου και της συνέχισης του κράτους.

“Αν ήθελε θεωρηθεί ότι η συγκεκριμένη παράλειψη αποτελεί επιλογή του Δημοσίου στο πλαίσιο της προθεσμίας “διάσκεψης” που έθεσε στον εαυτό του μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης σημειώνεται ότι με κανένα τρόπο αυτή η “προθεσμία” δεν είναι δυνατό να υπερβεί το χρόνο που τάσσει η νομοθεσία για την έκδοση αδειών.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι άδειες αυτές συνιστούν τις τελευταίες άδειες που όφειλε να εκδώσει το Δημόσιο μετά την εκπλήρωση της ταχθείσας υποχρέωσης από τη διοίκηση στις 22/12/2014 και την υποβολή πλήρους φακέλου από την αιτούσα, είναι αντιληπτό ότι καταστρατηγείται κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου και συνέχεια του κράτους κατά κατάχρηση εξουσίας”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.