«Τοξικά» πρόστιμα για επικίνδυνα απόβλητα


Στη Χαλκιδική, τα τοξικά απόβλητα εμπλουτισμού των μεταλλείων θάβονται στις υπόγειες στοές κάτω από τη Στρατονίκη, σε άμεση επαφή με την υπόγεια υδροφορία! Διαβάστε: Με επικίνδυνα απόβλητα γεμίζει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ τις στοές του μεταλλείου κάτω από τη Στρατονίκη

apovlita_perivallon
Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι, καθώς το σύνολο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν ξεπερνά τα 104 άτομα και έτσι οι βιομηχανίες αποφεύγουν να εφαρμόζουν προγράμματα διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων

Χαρά Τζαναβάρα / ΕΦ.ΣΥΝ

Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι, καθώς το σύνολο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν ξεπερνά τα 104 άτομα και έτσι οι βιομηχανίες αποφεύγουν να εφαρμόζουν προγράμματα διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων, αφού αυτό ισοδυναμεί με μεταφορά τους στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία, και επομένως καταβολή σημαντικών κονδυλίων

Με εισήγηση για διπλό και ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο παραπέμπεται και πάλι η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτή τη φορά για τη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εισήγηση που κατατέθηκε στο Δικαστήριο την Τρίτη, προτείνει να επιβληθεί κατ’ αποκοπήν πρόστιμο 17,7 εκατ. ευρώ για μη συμμόρφωση στην κοινοτική Οδηγία από τον Σεπτέμβριο του 2009, οπότε εκδόθηκε η πρώτη καταδικαστική απόφαση, καθώς και χρηματική ποινή-μαμούθ 72.846 ευρώ την ημέρα για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τις παράνομες χωματερές με εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ, που ήδη καταβλήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς και 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο που πρέπει να δοθεί τον Ιούνιο και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει προσπάθειες να το περιορίσει. Νέα προσφυγή έχει υποβληθεί και για τις καθυστερήσεις στη λειτουργία υποδομών διαχείρισης αστικών αποβλήτων, χωρίς να έχει συγκεκριμενοποιηθεί η εισήγηση για τη χρηματική ποινή.

Από παλαιότερες καταγραφές του υπουργείου Περιβάλλοντος, στη χώρα μας παράγονται από βιομηχανίες σε ετήσια βάση πάνω από 280.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, από τα οποία το 37% προέρχεται από μονάδες που λειτουργούν στην Αττική. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 6.500 τόνοι απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά σκουπίδια, παρόλο που απαγορεύεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μεγάλες ποσότητες, που ενδεχομένως να ξεπερνούν τους 87.000 τόνους τον χρόνο, δεν καταγράφονται από τις μονάδες παραγωγής που έχουν υποχρέωση να συντάσσουν πίνακες. Στη χώρα μας υποδομές επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων διαθέτουν μόνον η ΔΕΗ και η εταιρεία αλουμινίου, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες που αγγίζουν τα 17 εκατ. τόνους να βρίσκονται «προσωρινά» αποθηκευμένοι σε ακατάλληλες θέσεις, συχνά σε υπαίθριους χώρους. Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι, καθώς το σύνολο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν ξεπερνά τα 104 άτομα και έτσι οι βιομηχανίες αποφεύγουν να εφαρμόζουν προγράμματα διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων, αφού αυτό ισοδυναμεί με μεταφορά τους στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και επομένως καταβολή σημαντικών κονδυλίων.

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έγινε τον Δεκέμβριο και η εισήγηση των Βρυξελλών περιλαμβάνει κατ’ αποκοπήν ημερήσιο πρόστιμο 8.096 ευρώ από την πρώτη καταδίκη της χώρας το 1999 ώς την έκδοση της δεύτερης απόφασης, που υπολογίζεται σε 17,7 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη προτεινόμενη ποινή φθάνει τα 72.864 ευρώ την ημέρα και μετρά από την έκδοση της δεύτερης απόφασης ώς τη συμμόρφωση της χώρας στην κοινοτική Οδηγία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.