Το χτικιό στο βουνό, και άλλες όμορφες ιστορίες για παιδιά…


skoyriesΟ όρος “οξύμωρος” σημαίνει “κατ΄ οξύν” (ευφυή τρόπο) + μωρός”, ο ευφυής, που παρέχει την εντύπωση μωρού. Η τέχνη της προπαγάνδας συνίσταται, όχι απλά στο να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα, αλλά κυρίως στο να χρυσώνεις το χάπι. Το προϊόν πρέπει να είναι εύπεπτο και  καλά λουστραρισμένο, για να αρχίσει η διαδικασία της γαργάρας. Η καλή προπαγάνδα είναι γεμάτη ευφημισμούς, που αν ωστόσο κάποιος ανατρέξει  στην προέλευσή τους, βρίσκει ένα σωρό αντιφάσεις. Κι αυτό γιατί η προπαγάνδα, στην προσπάθεια να περάσει ανίερα μηνύματα,  είναι καταδικασμένη να υποτιμά τη νοημοσύνη του πλήθους, θεωρώντας το όχλο, μάζα, κι όχι ένα σύνολο από ξεχωριστές προσωπικότητες ενωμένες για έναν κοινό σκοπό.

Καθημερινά, εκπρόσωποι από διάφορα ουρανοκατέβατα σωματεία της ELDORADO μας διαβεβαιώνουν πως δεν συμβάλλουν στην καταστροφή αυτού του παραδείσου που λέγεται Βορειοανατολική  Χαλκιδική, αλλά απεναντίας  ‘προωθούν την ανάπτυξη του τόπου και την προστασία του περιβάλλοντος’.

Θέλουν να μας πείσουν πως δεν είμαστε ελέφαντες…

Ας δούμε κάποια χτυπητά οξύμωρα:

  • Δασεργάτες που ξεκοιλιάζουν το βουνό και το δάσος δεν μπορούν να λέγονται υλοτόμοι. Μάλλον χασάπηδες θα έπρεπε να λέγονται. Αυτοί έχουν τόσο σχέση με την υλοτομία, όσο ένας δήμιος έχει με την χειρουργική… Ευτυχώς που βγήκαν τα πραγματικά υλοτομικά σωματεία της ΒΑ Χαλκιδικής και τους άδειασαν.
  • Το να στήσεις ένα sagmill-godzilla στην κορυφή του Κακάβου και να αλέσεις όλο το βουνό δεν σε κάνει μεταλλωρύχο.    Ο μεταλλωρύχος παίρνει τη φλέβα και φεύγει. Αυτοί θέλουν να χτικιάσουν χώμα, νερό κι αέρα για λίγα γραμμάρια χρυσού…
  • Οι Σκουριές απόκτησαν και όνομα. Τις βαφτίσαμε λέει ‘παραγωγικές’. Τα πνευμόνια, το συκώτι, τα νεφρά, και τα άλλα ζωτικά όργανα του σώματος είναι όντως παραγωγικά, γιατί επιτελεί το καθένα μια μοναδική λειτουργία, απαραίτητη για την επιβίωση. Αντίστοιχα, το δάσος, τα νερά, η χλωρίδα κι η πανίδα του Κακάβου αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια υγιή και αξιοπρεπή διαβίωση σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.  Το να ξεπουλήσεις το νεφρό σου στο παζάρι, αν και αποφέρει χρήματα , ΔΕΝ είναι παραγωγική διαδικασία. Αυτοί κάνουν εμπόριο οργάνων, από το οποίο αισχροκερδούν,  και το βαφτίζουν ‘παραγωγικό’…
  • Ένα μάτσο υπάλληλοι πολυεθνικής  στοιβαγμένοι σε 100 μέτρα πάνω στις Σκουριές, ανάμεσα σε δυο σειρές από αυτοκίνητα, με πανομοιότυπα φωσφορούχα τζάκετ που αφειδώς μοίραζε η εταιρεία σ’ όλους, και τα μπομπολοκάναλα να το παίζουν επί μέρες, ΔΕΝ είναι διαδήλωση. 30000 κόσμος να κατακλύζει την παραλιακή της Θεσσαλονίκης, να σείεται συθέμελα η πόλη, και το mega να δείχνει μόνο το γλάρο που χάφτει τη σαρδέλα  παραδίπλα, ΑΥΤΟ είναι διαδήλωση.
  • Απεργία πληρωμένη από την εταιρεία που δουλεύεις, τι σόι απεργία είναι; Τα τυποποιημένα πλακάτ με τα ξενέρωτα συνθήματα που μοιάζουν λες και βγήκαν από ταινία της Βουγιουκλάκη του ‘60, είναι όλα τα λεφτά…

Ας τους σταματήσουμε όσο είναι καιρός.

Πριν κάνουν την Χαλκιδική μας βόθρο.

Βέβαια, αυτοί θα προσπαθήσουν να το περάσουν κι αυτό για επιτυχία.

Θα λένε πως μόνο η τρύπα της ELDORADO και το Σινικό Τείχος θα φαίνονται από το διάστημα, κι είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία που ‘προωθεί την ανάπτυξη του τόπου και την προστασία του περιβάλλοντος’.

Εμείς όμως θα ξέρουμε πως δεν είναι έτσι και πως, το να φαίνεται ένα σεληνιακό τοπίο από τη σελήνη, δεν είναι…  παρά ένα ακόμα οξύμωρο.

Χ. Κ.

-1


2 απαντήσεις στο “Το χτικιό στο βουνό, και άλλες όμορφες ιστορίες για παιδιά…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.