Μεταλλουργίες flash smelting στην ΕΕ: Max 0,3% σε αρσενικό!


Συνεχίζουμε το μικρό μας αφιέρωμα στην “παγκόσμια πρωτοτυπία” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που ισχυρίζεται ότι – πρώτη αυτή σε όλο τον κόσμο – θα κάνει μεταλλουργία flash smelting σε συμπυκνώματα με 11% αρσενικό!

(Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πρωτοτυπία, ΑΠΑΤΗ υπάρχει…)

aurubis_hamburg

Στη φωτογραφία είναι το εργοστάσιο χαλκού της εταιρείας Aurubis στο Αμβούργο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία flash smelting. Και ναι, είναι μέσα στην πόλη. Ναι, είναι δίπλα στον ποταμό Έλβα. Πώς θα το δέχονταν οι Γερμανοί αν απειλούσε το περιβάλλον και την υγεία τους;

Αυτό που βολικά παραλείπει η σχετική προπαγάνδα είναι ότι το εργοστάσιο αυτό χρησιμοποιεί σαν τροφοδοσία αποκλειστικά “καθαρά” συμπυκνώματα – απαλλαγμένα από μεταλλικές ακαθαρσίες και ειδικά αρσενικό – και δευτερογενείς πηγές χαλκού (σκραπ), όπως ηλεκτρονικά απόβλητα. Οι Γερμανοί θα έβαζαν τα γέλια αν άκουγαν για επεξεργασία συμπυκνώματος με 11% αρσενικό! Ακόμα κι έτσι, η σήμερα “καθαρή” Aurubis θεωρείται η μεγαλύτερη εκπομπός βαρέων μετάλλων στη βόρεια Γερμανία (πηγή).

Aς δούμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη:

Υπάρχουν πάνω από δέκα μεγάλα εργοστάσια χαλκού στην ΕΕ. Οκτώ κάνουν χρήση πρωτογενών και δευτερογενών πρώτων υλών και τα υπόλοιπα χρησιμοποιούν δευτερογενείς πρώτες ύλες μόνο (σκραπ). Οι 8 βιομηχανίες χαλκού από πρωτογενή συμπυκνώματα μεταλλευμάτων είναι:

  • Δύο της Boliden (Ronnskar και Harjavalta),
  • Τρεις της Αurubis (Hamburg, Olen και Pirdop),
  • Μία της Atlantic Copper (Huelva) και
  • Δύο της KGHM (Legnica και Glogów).

Εξ αυτών τη μέθοδο flash smelting χρησιμοποιούν τα 6:
KGHM (Glogów), Atlantic Copper (Huelva), Boliden (Ronnskar και Harjavalta), Αurubis (Hamburg και Pirdop).

Aπό πηγές διαθέσιμες στο διαδίκτυο πληροφορούμαστε την τροφοδοσία του καθενός από αυτά:

  1. Η τροφοδοσία του Ronnskar προέρχεται από το Aitik της Σουηδίας και περιέχει 0,012% As (πηγή σελ. 28).
  2. To εισαγόμενο συμπύκνωμα στο Harjavalta περιέχει 0,25% As (πηγή σελ. 5).
  3. Στην KGHM (Glogów), τα πολωνικά συμπυκνώματα χαλκού περιέχουν μέχρι 0,3% Αs, που θεωρείται υψηλό! (πηγή σελ. 4)
  4.  H Atlantic Copper (Huelva) τροφοδοτείται από το μεταλλείο Cerro Colorado στο συμπύκνωμα του οποίου δεν υπάρχει καμμία σημαντική μεταλλική ακαθαρσία που επιφέρει penalties (πηγή).
  5. Στην Αurubis στο Αμβούργο γίνεται πλέον επεξεργασία μόνο καθαρών συμπυκνωμάτων και ανακυκλωμένων πρώτων υλών.
  6. Τέλος, για το Pirdop η αναφορά μας στην απαγόρευση επεξεργασίας του τοπικού συμπυκνώματος πλούσιου σε αρσενικό πιστεύουμε ότι αρκεί (εδώ). Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επιβεβαίωση των γραφομένων μας από αυτή!

Επειδή το αρσενικό στα συμπυκνώματα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τη βιομηχανία χαλκού, όλες οι μεγάλες παραγωγοί χαλκού βρίσκονται σε διαρκή  αναζήτηση λύσεων για τα συμπυκνώματα αυτά που δεν μπορούν να επεξεργαστούν με τις “παραδοσιακές” πυρομεταλλουργικές τεχνολογίες (π.χ. flash smelting). Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες θα παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Το γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμμία πυρομεταλλουργική ή άλλη τεχνολογία παραγωγής χαλκού από συμπυκνώματα με υψηλό αρσενικό που να είναι οικονομική, ασφαλής, αξιόπιστη και εφαρμόσιμη σε βιομηχανική κλίμακα.
Αυτά που λέει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είναι, απλά, παραμύθια!

Μία απάντηση στο “Μεταλλουργίες flash smelting στην ΕΕ: Max 0,3% σε αρσενικό!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.