Η Ελληνικός Χρυσός διώχνει συνταξιούχους από τα σπίτια τους στο Στρατώνι


Από alterthess

20141113_152236Έξω από τα σπίτια τους κινδυνεύουν να βρεθούν εν μέσω χειμώνα συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι που για χρόνια εργάζονταν στις διάφορες εταιρείες που πέρασαν από την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον οικισμό στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, το χωριό της εταιρείας η ζωή του οποίου εξαρτάται απ`ότι φαίνεται πλήρως από τα χρόνια εργασίας στα μεταλλεία. Κοινώς κάποιος μπορεί να μείνει στα σπίτια αυτά όσο εργάζεται στα μεταλλεία.

Η Ελληνικός Χρυσός έστειλε πριν λίγες μέρες εξώδικο στους συνταξιούχους μεταλλωρύχους απειλώντας τους ότι αν δεν αφήσουν τα σπίτια τους θα υποστούν ένα χρόνο φυλάκιση και θα πληρώσουν 1.000 ευρώ πρόστιμο. Την Δευτέρα θα γίνει το σχετικό δικαστήριο ενώ όπως έχει γίνει γνωστό πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα δικαστικά έξοδα για να αντιπαρατεθούν στην Ελληνικός Χρυσός δεδομένου ότι η σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ.

Όπως γίνεται κατανοητό η κίνηση αυτή εκ μέρους της εταιρείας αποτελεί δείγμα …της περιβόητης κοινωνικής εταιρικής ευθύνης” φράση η οποία κοσμεί τα άρθρα στο περιοδικό “Μεταλλευτικά Νέα” το οποίο μιλά για την υποτιθέμενη ανάπτυξη που έφερε στην περιοχή η Ελληνικός Χρυσός (εννοεί φυσικά την καταστροφή του βουνού) και για το πόσο χαρούμενοι είναι οι εργαζόμενοι της και όλα αυτά την στιγμή που εκδιώχνονται από τα σπίτια τους γηραιότεροι κατοίκοι της περιοχής από τα “δανεικά” σπίτια για να μεταφερθούν νέοι εργαζόμενοι.

Τα σπίτια αυτά χτίστηκαν επί Μποδοσάκη πέρασαν στην ιδιοκτησία όλων των μεταλλευτικών εταιρειών (TVX, European Goldfield) και βρέθηκαν και στα χέρια της Ελληνικός Χρυσός της οποίας αποκλειστικό μέλημα είναι φυσικά το κέρδος και όχι φυσικά η ζωή των κατοίκων του Στρατωνίου πολύ περισσότερο η ζωή των υπόλοιπων χωριών που οι κάτοικοι τους αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις χρυσού “με κάθε κόστος”

Αυτό που ζητούν οι περίπου 20 συνταξιούχοι μεταλλωρύχοι (άνω των 55-60 ετών) από τη εταιρεία είναι να τους δοθεί μια υποτυπώδη παράταση για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα και να ψάξουν για άλλο σπίτι.

Σε επικοινωνία που είχε το alterthess με τον πρόεδρο της κοινότητας του Στρατωνίου Ν. Ζαγοράκη πληροφορηθήκαμε ότι η κοινότητα δεν μπορεί να κινηθεί ούτε υπέρ ούτε κατά της μίας ή της άλλης πλευράς (παλιοί -νέοι εργαζόμενοι) ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι “όλα θα λυθούν δια διαλόγου”. Εξάλλου, όπως συγκεκριμένα δήλωσε η κοινότητα “έχει κάνει πάρα πολλά τόσο για την περιοχή όσο και για την συγκεκριμένη επένδυση”. Σχετικά με το τελευταίο κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει με δεδομένο ότι η εταιρεία συμπεριφέρεται ως ιδιοικτήτης της κοινότητας αντιμετωπίζοντας ως ενοικιαστες του κατοίκους. Τα εξωδικα που εστειλε η Ελληνικός Χρυσός στους συνταξιούχους μεταλλωρύχους αποτελούν εχέγγυο ώστε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος να δώσει και το 2015 το βραβείο ευαισθησία και κοινωνικής ευθύνης στην Ελληνικός Χρυσός….

Σταυρούλα Πουλημένη

 


4 απαντήσεις στο “Η Ελληνικός Χρυσός διώχνει συνταξιούχους από τα σπίτια τους στο Στρατώνι”

  1. Όταν γινόταν το deal υπέρ της εταιρείας και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, δίνοντάς τους γη και ύδωρ και απαλλάσοντάς τους από φόρους και χασούρα, θα μπορούσαν οι δουλικοί υπάλληλοι να είχαν διευθετήσει το θέμα παραχωρώντας αυτά τα σπίτια στους ανθρώπους που ουσιαστικά τα κέρδισαν τόσα χρόνια δουλειάς και υπομονής. Αυτό θα ήταν απλό και ανθρώπινο, αλλά ούτε αυτό. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Να μην υπάρχει ούτε ένα ελαφρυντικό υπέρ των εταιρειών αυτών και των δημοσίων και πολιτικών παραγόντων που τους υπηρετούν. Και όλος ο κόσμος υπέρ της ανθρώπινης αξίας. Μαζί σας όλοι στον αγώνα σας. Γιατί είναι και δικός μας αγώνας. Εδώ στην Ηλεία τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί δεν υπάρχει αντίσταση καμία σε τέτοια θέματα και μπορεί να μην έχουμε μεγάλη εταιρεία μπροστά να μας τρομάξει. Έχουμε όμως τους ιδιώτες, “συμπολίτες μας”, της διπλανής πόρτας, τύπου καράμπελα, που κάνουν το ίδιο κακό και κανείς δε μιλάει. Μακάρι να εμπνευστούν όλοι από εσάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.