“Η αγορά του χρυσού είναι δυστυχής…”


Εμείς πάλι, ευτυχείς… Aποσπάσματα από το άρθρο Precious Metals Drop, Almost $2 Billion Wiped From Funds του Bloomberg.

dep_6378497-Falling-Gold-PriceΟ χρυσός, ο άργυρος και η πλατίνα κατρακύλησαν, καθώς η άνοδος του δολαρίου σε υψηλό πενταετίας μείωσε τη ζήτηση, οδηγώντας τα funds των πολύτιμων μετάλλων σε απώλειες περίπου 2 δις δολαρίων μέσα σε μέρα!

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg αναρριχήθηκε αφού οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν τον έλεγχο της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι δε βλέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός στα μέτρα που μπορεί να λάβει η Τράπεζα της Ιαπωνίας για να νικήσει τον αποπληθωρισμό. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) βρίσκεται πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων όπως έχουν κάνει και άλλες κεντρικές τράπεζες που επιδιώκουν να τονώσουν τις οικονομίες τους. Η αύξηση των επιτοκίων μειώνει τη γοητεία του χρυσού, διότι ο χρυσός προσφέρει γενικά αποδόσεις στους επενδυτές μόνο μέσω της αύξησης των τιμών, ενώ ένα ισχυρό δολάριο συνήθως περιορίζει τη ζήτηση για μια “αποθήκη αξίας”. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο χρυσός και ο άργυρος να υποχωρήσουν σε χαμηλά τετραετίας.

Εφ ‘όσον η αμερικανική οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά και το δολάριο είναι ισχυρό, τα μέταλλα θα συνεχίσουν να δέχονται πίεση“, λέει αναλυτής. Το μόνο θετικό σε μια θάλασσα από αρνητικότητας για τα πολύτιμα μέταλλα είναι το γεγονός ότι αρχίζουν να δημιουργούνται ελλείψεις στις αγορές όσο πηγαίνουμε χαμηλότερα”.

Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης υποχώρησε μέχρι τα $ 1,137.10, τη χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2010.

Η αγορά του χρυσού είναι δυστυχής και η ζήτηση για χρυσό έχει αρχίσει να πέφτει“, σύμφωνα με έναν άλλον αναλυτή. Η έλλειψη της ζήτησης χρυσού για επένδυση λόγω του ισχυρού δολαρίου και της πιθανότητας υψηλότερων επιτοκίων έχουν καλά αναλυθεί. Ως προς την αγορά χρυσού σε φυσική μορφή, οι αγοραστές εξακολουθούν να περιμένουν να μειωθούν οι τιμές περαιτέρω.

Η πτώση του χρυσού την περασμένη εβδομάδα τον έφερε κάτω από το κόστος παραγωγής για πέντε από 19 εταιρείες εξόρυξης που παρακολουθούνται από το Bloomberg, που σημαίνει ότι χάνουν λεφτά για κάθε ουγγιά που εξορύσσεται. Τρεις ακόμα παραγωγοί χρυσού βρέθηκαν σε μια απόσταση 50 δολαρίων. Καθώς ο χρυσός αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των $ 1,921.17 το 2011, τα κόστη της εξόρυξης αφέθηκαν να αυξηθούν και μεταλλεία κατασκευάστηκαν με την υπόθεση των υψηλών τιμών, δηλώνει ένας τρίτος αναλυτής.

Με άλλα λόγια, μαύρη μαυρίλα. Και ξαναρωτάμε εμείς:
Τι θα γίνει με τις Σκουριές;

Μία απάντηση στο ““Η αγορά του χρυσού είναι δυστυχής…””

  1. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ίσως αυτές οι “εξελίξεις” σημάνουν και το “τέλος” της “εμπλοκής” της καναδέζικης εταιρείας στην περιοχή… με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.