Η Ευρωπαϊκή επιτροπή παραπέμπει τη Ρουμανία στο Δικαστήριο για λίμνη μεταλλευτικών τοξικών αποβλήτων


Bosneag-tailings-pond1Η λίμνη τελμάτων Tausani – Bosneag βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Δούναβη, κοντά στο χωριό Moldova Noua. Η λίμνη χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή και μετάγγιση νερού από το ορυχείο χαλκού Moldomin, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα προς το Βορρά.

Το νερό της λίμνης εξατμίζεται και τώρα μοιάζει περισσότερο με μια έρημο με 1,5 μέτρο παχύ στρώμα λεπτής πούδρας που περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού και άλλων μετάλλων. Ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν αυτή τη σκόνη σε καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής, και όταν βρέχει μέρος των απόβλητων φτάνει στο Δούναβη, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 60.000 στρέμματα  γης έχουν επηρεαστεί από αυτή την πηγή ρύπανσης στη Ρουμανία και άλλα 120.000 στρέμματα επηρεάζονται στη Σερβία. Περίπου 30.000 άνθρωποι ζουν στην πληγείσα περιοχή, και στις δύο πλευρές του Δούναβη.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή παραπέμπει τη Ρουμανία για τη μη συμμόρφωση της με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα απόβλητα εξόρυξης (δηλαδή απόβλητα που προκύπτουν από την εξόρυξη,την επεξεργασία και την αποθήκευση ορυκτών πόρων και τη λειτουργία των ορυχείων).

Η υπόθεση αφορά τη δεξαμενή Bosneag, μια δεξαμενή καθίζησης 102 εκταρίων (περίπου 1000 στρέμματα) που κατακρατά τα απόβλητα που προκύπτουν από τα ορυχεία Χαλκού και Ψευδαργύρου στη περιοχή Moldova Noua,στη Ρουμανία και η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε κατάσταση σχεδόν πλήρους εγκατάλειψης.

Η δεξαμενή αποτελεί μεγάλη πηγή μόλυνσης,διασπείροντας τοξική σκόνη η οποία συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Η Ρουμανία είχε συμφωνήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα,ωστόσο η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν ανεπαρκής.

Λόγο της σοβαρότητας του κινδύνου στη συγκεκριμένη περίπτωση και κατόπιν σύστασης του Επιτρόπου για το περιβάλλον Janez Potocnik.Η επιτροπή παραπέμπει τη Ρουμανία στο Δικαστήριο της ΕΕ με σκοπό να διασφαλίσει την ταχύτερη υλοποίηση έργων αποκατάστασης.

Η Επιτροπή κίνησε τις διαδικασίες εναντίων της Ρουμανίας για αυτό το θέμα με προειδοποιητική επιστολή τον Οκτώβριο του 2012,ακολουθούμενη από αιτιολογημένη γνώμη τον Φεβρουάριο του 2014.Σε απάντηση η Ρουμανία συμφώνησε ότι η δεξαμενή Bosneag παραμένει πηγή μόλυνσης κατά τη χειμερινή περίοδο και αναγνωρίζει την ανάγκη για άμεσα μέτρα.Ενώ κάποια μέτρα έχουν προταθεί,για παράδειγμα ένα σύστημα διαχείρισης του νερού,ακόμα δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια.

Νομικό πλαίσιο

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι η επεξεργασία των μεταλλευτικών αποβλήτων γίνετε χωρίς να κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία και οι μέθοδοι κατεργασίας που χρησιμοποιούν οι μεταλλευτικές εταιρείες δεν ενέχουν κινδύνους για το περιβάλλον και συγκεκριμένα για το Νερό,τον αέρα,την χλωρίδα και την πανίδα.Επίσης πρέπει να φροντίζουν οι δραστηριότητες τους να να μην προκαλούν όχληση εξαιτίας θορύβου ή μυρωδιών και να μην επηρεάζουν αρνητικά τη μορφολογία του τοπίου ή τοποθεσίες ειδικού ενδιαφέροντος.

Τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να απαγορεύουν για την απαγόρευση της εγκατάλειψης,της απόρριψης και της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας,ακόμη και μετά το κλείσιμο των εγκαταστάσεων αποβλήτων, λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που σχετίζονται με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας μεταλλευτικών αποβλήτων.

Ierissiotes από romania-insider και europa.eu


Μία απάντηση στο “Η Ευρωπαϊκή επιτροπή παραπέμπει τη Ρουμανία στο Δικαστήριο για λίμνη μεταλλευτικών τοξικών αποβλήτων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.