ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ. ΚΙΡΚΗ: ΘΕΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ


Aπό vasilinos

ceb1cf81cf87ceb9cebaceb7-web

Σήμερα ευρισκόμενοι στην Αλεξανδρούπολη για τη διεκπεραίωση κάποιων υποχρεώσεών μας, ήταν μια ευκαιρία να συναντήσουμε τον αξιότιμο Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Λαμπάκη. Δέχθηκε το blog μας vasilinos.wordpress.com διά του π. Χριστοδούλου να του θέσει κάποια ερωτήματα, στα οποία απάντησε χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ασάφειες και διφορούμενες έννοιες. Ο λόγος του είναι σαφής, ειλικρινής και διακρίνει ο καθένας ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προστατεύσει το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών του. Δεν διαθέτει ιδιοτέλεια και δεν τον απασχολεί το κομματικό ή προσωπικό του συμφέρον.

Στην εποχή μας είναι πολύ δύσκολο να βρεις άνθρωπο που να ξέρει τι θέλει, γιατί το θέλει, πώς το θέλει και τι πρέπει να κάνει για να υλοποιήσει αυτό που θέλει. Με έναν τέτοιο άνθρωπο, όπως είναι ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως, μπορείς να συνεννοηθείς, να τον κατανοήσεις, να τον ακούσεις και αβίαστα να συμφωνήσεις μαζί του· και πάνω από όλα οι λόγοι του δεν χρειάζονται τη βοήθεια της «Πυθίας του Μαντείου των Δελφών» για να ερμηνευθούν ακόμα και εξ’ αυτής με το διφορούμενο «ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις».

Αξίζει να τον ακούσετε και να τον απολαύσετε.

Ο κ. Δήμαρχος στον λόγο του όπως ακούσατε, έφερε ως παράδειγμα ένα πολύ μικρό μεταλλείο που υπήρχε παλαιά πριν πολλά χρόνια στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως  και βρίσκεται δίπλα από το χωριό Κίρκη. Μετά τα όσα μας είπε ο κ. Δήμαρχος, θελήσαμε να κάνουμε αυτοψία σε αυτό το μεταλλείο και πήγαμε εκεί. Τα όσα αντικρύσαμε ήταν απίστευτα. Στο βίντεο και στις φωτογραφίες που τραβήξαμε και παραθέτουμε ευθύς αμέσως, κι εσείς θα διαπιστώσετε ότι σε ένα πανέμορφο τοπίο, όπου κομμάτια του θυμίζουν το Γκραν Κάνυον, τα όξινα δηλητηριώδη νερά συνεχίζουν να τρέχουν άφθονα μολύνοντας όλους τους διερχόμενους ευαίσθητους αποδέκτες. Η ερημοποίηση της περιοχής είναι εμφανής· τα ερειπωμένα εργοστάσια, τα τέλματα αποβλήτων, όλα είναι δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Όσοι ταξιδεύουν προς Κων/πολη ή από Κωνσταντινούπολη προς Αθήνα, γίνονται θεατές του τι εστί επιφανειακή εξόρυξη, έστω και ενός πολύ μικρού μεταλλείου.

Δεν έχει καμμία αξία να πηγαίνεις εκδρομή σε ένα μεταλλείο στο οποίο ακόμα δεν έχει αρχίσει η εξόρυξη και σου τα δείχνουν όλα καλά. Σημασία έχει να πας σε ένα οποιοδήποτε πάνω στον πλανήτη, έστω κι αν είναι  μικρό, έστω κι αν έχει κλείσει πριν δεκάδες χρόνια, για να διαπιστώσεις τη συνεχή μόλυνση, την ερημοποίηση, την καταστροφή και την εγκληματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος που επιφέρει.

Δείτε το κάτωθι βίντεο στο οποίο ξεναγεί ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, κ. Απ. Παπαγεωργίου.

Αξίζει να οργανωθεί μία εκδρομή σε αυτό το μικρό ανενεργό μεταλλείο. Θα καταλάβετε αμέσως τι μας ετοιμάζουν. Το ΙΓΜΕ είναι μία υπηρεσία αρμόδια και συνήθως όταν ανοίγει ένα μεταλλείο, αποφαίνεται θετικά και τα βρίσκει όλα καλά, όπως έκανε και με το μεταλλείο της Κίρκης. Όταν η εξόρυξη τελειώνει, το ΙΓΜΕ αναλαμβάνει να κάνει τη «νεκροψία» και τότε όλα τα βρίσκει δηλητηριασμένα, ζητά τεράστια ποσά για μελέτες αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Ενώ κατά την εκμετάλλευση το ΙΓΜΕ «τα έβλεπε όλα καλά», όταν η εξόρυξη τελείωσε στο μεταλλείο της Κίρκης και έκλεισε, δείτε στην κάτωθι φωτογραφία πώς προέβαιναν στη συνέχεια στην αυτοψία, με ειδικές στολές για να μην βλαφθούν από τη μόλυνση που επικρατούσε στο περιβάλλον του μεταλλείου.

molinsi

 

Σας παραθέτουμε ένα βίντεο που έκανε το ίδιο το ΙΓΜΕ για τη μόλυνση εκ του μεταλλείου της Κίρκης. Απολαύστε το, για να δείτε πόσο δίκιο έχει ο κ. Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως.

 Επίσης σας παραθέτουμε εδώ το σχέδιο μελέτης του ΙΓΜΕ που παρουσιάσθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση για τη μελέτη περιβαλλοντικού κινδύνου, απορρύπανσης και ανάδειξης ευρύτερης περιοχής μεταλλείων Κίρκης-Αλεξανδρουπόλεως, που έγινε στις 23-6-2006 στην Αλεξανδρούπολη. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θεού θέλοντος, το blog μας θα παρουσιάσει προσεχώς τις σημαντικές απόψεις, αποφάσεις και θέσεις και άλλων αξιόλογων Δημάρχων που είναι κατά των μεταλλείων χρυσού, και θα σας παρουσιάσουμε και άλλα ανενεργά μεταλλεία στην Ελλάδα, τα οποία μέχρι σήμερα συνεχίζουν να μολύνουν τις περιοχές τους. Κάποιοι δείχνουν στα ΚΑΠΗ πώς ξεκινά το μεταλλείο και τους τα παρουσιάζουν όλα «αγγελικά πλασμένα», ακόμα κι όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες ακόμα και στο ξεκίνημα αποφαίνονται ότι τα νερά της περιοχής μας υποβαθμίστηκαν, έχουν δηλητηριασθεί με αρσενικό και μόλυβδο και δεν επιτρέπεται να ανοίξει ο Δήμος γεωτρήσεις στην περιοχή για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών του. Εμείς θα σας δείχνουμε πώς τελειώνει ένα μεταλλείο και τι επικρατεί πλέον στην περιοχή εκείνη και ο νοών νοείτω.


9 απαντήσεις στο “ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ. ΚΙΡΚΗ: ΘΕΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ”

  1. Το ότι “ξέρει τι θέλει” ο κ. Λαμπάκης (Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον)είναι σίγουρο. Το ζήτημα είναι ΤΙ ΘΕΛΕΙ.
    Ας ανατρέξουμε λίγο στην ιστορία του ως δημάρχου Αξεξανδρούπολης.
    1) Δεν αναγνωρίζει την ελληνική κυβέρνηση : Στη συνάντησή του με τον Καναδό πρέσβη, είπε ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά πράγματα :
    Οι δήμαρχοι της Θράκης γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις της Αθήνας και σηκώνουν μπαϊράκι (στα τούρκικα : σημαία – bayrak).
    2) Εφόσον γράφει στα παλιά του παπούτσια τη θέληση του λαού και δεν αναγνωρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση, φυσικό είναι να κηρύσσει ανταρσία και να δηλώνει ότι θα παραβεί το νόμο :
    Ακόμα κι αν πάρουν άδεια, εμείς θα πάμε εκεί, στο Πέραμα, και θα εμποδίζουμε τις μπουλντόζες να σκάψουν το ιερό χώμα….
    3) Και η κατάληξη ήταν παρόμοια με των «εθνικιστών» της Χρυσής Αυγής :
    Όταν θα συμβεί και θα μπορούμε να τον βγάλουμε το χρυσό ΜΑΣ, εμείς οι Έλληνες, χωρίς κυάνιο, θα τον βγάλουμε εμείς για μας. Δεν υπάρχει λόγος τώρα να τον δώσουμε σ’ εσάς.
    4) Ο κ. Λαμπάκης, μια και δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση «της Αθήνας» έφτασε στο αναπόφευκτο συμπέρασμα, στην αυτονόμηση της Θράκης. Δήλωσε ότι «η Θράκη έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει αυτόνομη». Αυτή τη στιγμή αυτόνομες, εκτός από το Κόσσοβο είναι δύο περιοχές που ανήκαν στη Γεωργία (η Οσετία και η Αμπχαζία) και ετοιμάζονται να προσαρτηθούν από τη Ρωσία και η Κριμαία (που ήδη προσαρτήθηκε). Για να δούμε για ποιον χτυπάει η καμπάνα, θα αναφερθώ σε άλλη μια κίνηση του «εθνικιστή» κ. Λαμπάκη.
    5) Το 2011, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ρώσοι πεζοναύτες παρέλασαν την 28 Οκτωβρίου μαζί με έλληνες φαντάρους. Σημείωση : η Αλεξανδρούπολη, με ενέργειες του Λαμπάκη είναι «αδελφοποιημένη» από το 2011 με κάποια ρωσική πόλη.
    Και, τελευταίο, αλλά όχι μικρότερης σημασίας (last, but not least, που λένε και οι αμερικάνοι) : η Χρυσή Αυγή είναι με νύχια και με δόντια υπέρ της Ρωσιας και ο Κασιδιάρης είχε προτείνει στη Βουλή να στρατοπεδεύει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη ρωσικός στρατός για να φυλάει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Δεν πιστεύω κανένας κακόβουλος να θελήσει να τα συνδυάσει όλα αυτά και να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο που παίζει ο κ. Λαμπάκης. Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται, απλώς, για σατανικές συμπτώσεις.

  2. Αποκάλυψη τώρα!
    Ο Λαμπάκης, ο Πεκ, η κυβέρνηση της Αθήνας, η “υπο αυτονόμηση” Θράκη, η Απχαζία, η Οσετία, το Κόσσοβο, οι Ρώσοι πεζοναύτες, η Χρυσή Αυγή, ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης -τόσο προφανής σύνδεση μεταξύ τους, πώς και δεν την αντιληφθήκαμε μέχρι τώρα;
    Ο ηγέτης του ξεσηκωμού του διεθνούς προλεταριάτου καταγγέλλει έναν δήμαρχο οτι θέλει να αυτονομηθεί από την κεντρική εξουσία ενός καπιταλιστικού κράτους, για να γίνει προφανώς τοπικός τσάρος και να φέρει τους Βλαδίμηρους στην πόλη του. Σχιζοφρένεια!
    Ας προσέξει δε και ο καινούργιος Δήμαρχος Αριστοτέλη μήπως του ξεφύγουν τίποτα αυτονομικές σαχλαμάρες σαν κι’ αυτές του συναδέλφου του της Αλεξανδρούπολης. Τη ρετσινιά του Ουρανιοτοξίτη την έχει σίγουρη, εκτοξευμένη από την “κυβέρνηση της Αθήνας”. Και αν η τελευταία δεν προσέξει τη διασύνδεση, υπάρχουν πάντοτε τα σαϊνια -να είναι καλά- που δεν τους ξεφεύγουν κάτι τέτοια και μας τα αποκαλύπτουν.

  3. ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ ΕΙΡΩΝΕΙΑ.
    Για το αν είναι άξια ειρωνείας, επειδή είναι σχιζοφρενικά, αυτό ας το κρίνει ο αναγνώστης. Εκείνο, που δεν είναι σωστό, Σταμάτη, είναι να κάνεις προσωπικές ειρωνείες. Ο σεβασμός του συνομιλητή, όσο και αν ειρωνευόμαστε τις απόψεις του, νομίζω ότι πρέπει να είναι κανόνας.
    Εγώ, πάντως, σου αφιερώνω τα όσα είπε ο κ. Λαμπάκης και τα οποία εσύ θεωρείς απλώς “σαχλαμάρες”. Έλα;, όμως, που οι “σαχλαμάρες” δένουν με διάφορα γεγονότα (τα οποία, όπως λένε οι εγγλέζοι είναι πεισματάρικα)!
    Είπε, λοιπόν, ο κ. Λαμπάκης :
    Βέβαια – και μη το θεωρήσετε αυτό ως απειλή – αν τη δείτε στο χάρτη, ότι αυτή είναι η Θράκη, θα δείτε ότι είναι μια ολοκληρωμένη μονάδα, ως οντότητα, η οποία μπορεί να έχει πολιτική αίσθηση, οικονομική ανεξαρτησία και μία δυναμική σε πάρα πολλά πεδία, τα οποία, αν καθήσουμε και τα αναπτύξουμε ένα προς ένα, είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα τρομάξουν…
    Η καρδιά της Αθήνας χτυπάει στη Θράκη, όχι γιατί βρίσκεται γεωστρατηγικά σε κάποιο σημείο πάρα πολύ επικίνδυνο, αλλά, γιατί η Θράκη είναι ανάμεσα σε δυό πολιτισμούς, γιατί η Θράκη είναι ένα πολύ-πολύ δυναμικό ιστορικό σημείο στο χάρτη τον παγκόσμιο, γιατί η Θράκη είναι ανάμεσα σε δυο ηπείρους, γιατί η Θράκη βρίσκεται ταυτόχρονα ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες έχουν διαφορετικούς πολιτισμούς και, βέβαια, η Θράκη έχει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία μπορούν να σταθούν μέσα σ’ ένα πλαίσιο ανεξάρτητου στίγματος στο χάρτη για να μπορέσει αυτό το κομμάτι του ελλαδικού χώρου να αναπτύξει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται ένα ανεξάρτητο κράτος.

  4. Αγαπητέ Vladimir,
    Πάντως εμένα μια χαρά μου ακούγονται όλα αυτά που αναφέρεις παραπάνω οτι είπε ο Λαμπάκης. Και μπράβο του!
    Και κάτι άλλο: πολύ χειρότερο από την προσωπική ειρωνεία είναι η ανώνυμη καταγγελλία κατά συγκεκριμένων προσώπων για εθνική προδοσία με φανταστικά σενάρια. Ξέρεις, υπάρχουν πολλοί ανόητοι σ’ αυτή τη χώρα που τα πιστεύουν κάτι τέτοια. Και τόσο περισσότερο τα πιστεύουν όσο πιο φανταστικά είναι. Από σεβασμό και μόνο στο συνομιλητή μου δεν γράφω πως χαρακτηρίζει ο λαός μας με μια δανεική ιταλική λέξη τέτοιες πράξεις κουκουλοφόρων.

  5. Αγαπητέ μου Σταμάτη,
    το να “σου ακούγονται εσένα μια χαρά” αυτά που είπε ο κ. Λαμπάκης (και όχι “που αναφέρω ότι είπε” – αν θέλεις υπάρχουν και οι URL για τα σχετικά βίντεο), είναι φυσικά απόλυτο δικαίωμά σου. Βέβαια, τον αναβάθμισες λιγάκι, γιατί στο προηγούμενο σχόλιό σου έγραφες για “αυτονομικές σαχλαμάρες”.
    Με κατηγορείς για “ανώνυμη καταγγελλία κατά συγκεκριμένων προσώπων για εθνική προδοσία με φανταστικά σενάρια”. Εγώ παρέθεσα διάφορα γεγονότα. Αν ο συνδυασμός τους οδηγεί ότι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο διαπράττει κάποια παράνομη πράξη, δε φταίω εγώ. Φανταστικό θα ηταν ένα σενάριο που θα βασιζόταν σε ψεύδη ή σε ανύπαρκτα γεγονότα. Αν τα γεγονότα είναι υπαρκτά και ο συνδυασμός τους δεν οδηγεί εκεί που φτάνει ο καταγγέλλων, απλά, ο καταγγέλλων γίνεται καταγέλαστος, ως ανόητος – ή “σχιζοφρενής” όπως με χαρακτήρισες στο προηγούμενο σχόλιό σου.
    Όσο για το ανώνυμο της καταγγελίας, αν η καταγγελία έχει το χαρακτήρα της συκοφαντικής δυσφήμισης, όπως θα ξέρεις πολύ καλά, ο ανώνυμος δεν καλύπτεται και τον πιάνει άνετα η τσιμπίδα του εισαγγελέα,
    Πάντως, έσο πιο φειδωλός στις ιταλικές λέξεις, που δεν αρμόζουν στην πανεπιστημιακή σου κουλτούρα.
    Όσο για το “κουκουλοφόρος”, που προφανώς αναφέρεται στην ανωνυμία μου, αφενός θίγεις την τεράστια πλειοψηφία αυτών που γράφουν στα διάφορα μπλογκ, αφετέρου για μένα είναι θέμα προστασίας απέναντι και στη σημερινή εξουσία και στη μέλλουσα. Ο νοών νοείτω.

  6. Vladimir,
    Η “καταγγελία” σου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “συκοφαντική δυσφήμιση”. Στερείται της απαιτούμενης ελάχιστης γι’ αυτό φαινομενικής έστω σοβαρότητας. Είναι απλά εφαρμογή της ρήσης: “τιτιβίζετε, τιτιβίζετε, στο τέλος κάτι μένει”.
    Αρκετά όμως μεταξύ μας. Παραπέρα μπορείς να απευθυνθείς στην ΕΥΠ ή στο Υπουργείο Εξωτερικών -ή ίσως και στην αντιτρομοκρατική.

  7. сарантис
    Πολύ περίεργη αντίληψη έχουν οι πανεπιστημιακοί για τα ποινικά αδικήματα. Αυτό, ίσως, τους βοηθάει να έρχονται αρωγοί σε παρανομούντες, ή να γίνονται φίλοι με ανθρώπους που προτρέπουν σε εγκληματικές ενέργειες (ο κ. Παπαγεωργίου σχετικά με τα γεωτρύπανα τα οποία “εμείς τα καίγαμε- το ίδιο να κάνετε κι εσείς”).
    Όταν κάποιου θίγεται η τιμή διότι καταγγέλλεται ψευδώς ότι διέπραξε βαρύτατα εγκλήματα, κάνει μήνυση. Το αν η καταγγελία είναι βάσιμη, θεμελιωμένη, ή αστήρικτη και φαιδρή, θα το κρίνει το δικαστήριο. Αν, όμως, εσύ, σα δικαστής έκρινες ότι η “καταγγελία” στερίται σοβαρότητας, γιατί εξεμάνης και με χαρακτήρισες “κουκουλοφόρο” και με μια ήκιστα ακαδημαϊκή ιταλική λέξη, που ντρεπόσουν και να τη γράψεις;
    Αλλά, όσο πας και βελτιώνεσαι. Μια και μου επεσήμανες ότι η προσωπική ειρωνεία είναι μικρότερο κακό από την στερούμενη σοβαρότητας “καταγγελία”, θεώρησες πρέπον να συνεχίσεις, όχι πια με ειρωνεία, αλλά, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς για γκεμπελισμό (“στο τέλος κάτι θα μείνει”) και βρόμικους υπαινιγμούς για ΕΥΠ, κ.λ.π.
    Ότι έχω να πω το λέω δημόσια και αν καταγγέλλω κάτι, το καταγγέλλω στον ελληνικό λαό και όχι στις δημόσιες υπηρεσίες.
    Σου έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο ότι η ανωνυμία μου “είναι θέμα προστασίας απέναντι και στη σημερινή εξουσία και στη μέλλουσα. Ο νοών νοείτω”. Φαίνεται, όμως, ότι δεν εννόησες.
    Δεν πειράζει, βρίζε όσο θέλεις. Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.