Κόντρα στις χρυσές αλυσίδες της εξουσίας


«Ο,τι καταγγέλλουμε τόσα χρόνια ως παράνομο το νομιμοποιούν κυβέρνηση και εισαγγελέας. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο ΣτΕ. Είναι υποχείριο της κυβέρνησης». Η Λόλα Χρυσούλη, κάτοικος Ιερισσού, μέλος των επιτροπών των κατοίκων κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, είναι μία από τις τέσσερις γυναίκες που αλυσοδέθηκαν χθες το πρωί στην κεντρική πύλη του συγκεκριμένου εργοταξίου εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, όπου παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ.

Οι γυναίκες, μαζί με περίπου 10 ακόμη κατοίκους, πήγαν στο εργοτάξιο για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη καταστροφή, προσπαθώντας ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη

Οι γυναίκες, μαζί με περίπου 10 ακόμη κατοίκους, πήγαν στο εργοτάξιο για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη καταστροφή, προσπαθώντας ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη  Πίσω τους, το εργοστάσιο -που καταγγέλλεται από τους αντιδρώντες στην εξόρυξη χρυσού ότι χτίζεται χωρίς άδεια μέσα στο δάσος- συνεχίζει να υψώνεται καθημερινά, παρά τις συνεχείς καταγγελίες των κατοίκων. Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο, με το άρθρο 36, νομιμοποιεί τις παρανομίες που διαπράττουν επί χρόνια μέσα στη δασική έκταση οι μεταλλευτικές εταιρείες «Ελληνικός Χρυσός» και «Eldorado Gold», όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Οι 4 γυναίκες, μαζί με ακόμη περίπου 10 κατοίκους, πήγαν και σήμερα στο εργοτάξιο για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη καταστροφή, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, αλλά και ως μέσο πίεσης προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, ώστε να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ήδη το ανοιχτό όρυγμα εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές ξεπέρασε σε μέγεθος το χωριό της Μεγάλης Παναγιάς.

«Η εισαγγελέας λέει ότι είναι όλα νόμιμα, ενώ γνωρίζει ότι δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες άδειες», δηλώνει στην «Ε» η Λ. Χρυσούλη, αλυσοδεμένη καθώς ήταν, μαζί με τις άλλες τρεις συναγωνίστριές της, στην κεντρική πύλη του εργοταξίου των Σκουριών. «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι έχουν παραβιαστεί όλοι οι όροι της περιβαλλοντικής μελέτης. Οχι μια και δυο φορές, αλλά τουλάχιστον επτά. Αλλά κανείς δεν ελέγχει την εταιρεία. Αντίθετα, η κυβέρνηση και οι αρχές τη νομιμοποιούν», προσθέτει.

Και υπογραμμίζει την πολύ βολική για τα σχέδια των μεταλλευτικών εταιρειών καθυστέρηση του ΣτΕ στην έκδοση των αποφάσεων στις δύο προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), οι οποίες συζητήθηκαν πριν από δύο χρόνια. «Ακόμη περιμένουμε από το ΣτΕ τις αποφάσεις στις προσφυγές μας. Δεν περιμένουμε από το ΣτΕ να μας δικαιώσει. Το ΣτΕ είναι αυτό που νομιμοποίησε το Μνημόνιο. Αλλωστε η τρόικα είχε πάει πέρσι στο ΣτΕ να ζητήσει να επισπευσθούν οι αποφάσεις για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Αλλά για μας, η καθυστέρηση του ΣτΕ στην έκδοση των αποφάσεων στις δύο προσφυγές κατά της ΑΕΠΟ βάζει φρένο, για να μην μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Καταγγέλλουμε το ΣτΕ για το ρόλο του στην υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Είναι υποχείριό τους», καταλήγει η Λ. Χρυσούλη.

Το μεσημέρι ακόμη μία γυναίκα αλυσοδέθηκε στην πύλη του εργοταξίου, και οι 5 πλέον γυναίκες δήλωναν αποφασισμένες να παραμείνουν εκεί όλη τη νύχτα. «Σκοπός της διαμαρτυρίας είναι να ακουστούμε. Στη Χαλκιδική συντελείται ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα», δήλωσαν.

Σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, η Αστυνομία παρακολουθούσε, χωρίς να προβεί σε κάποια από τις γνωστές βίαιες επεμβάσεις της. Στο σημείο βρίσκονταν άντρες των ΟΠΚΕ που πήγαν εκεί με 5 περιπολικά.

Στις 7.30 το βράδυ, σε μια περίεργη κίνηση, αξιωματικός της ΕΛΑΣ προσπάθησε να πείσει τις γυναίκες να απομακρυνθούν, λέγοντάς τους ότι είχε πληροφορίες πως εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» συγκεντρώνονται σε κάποιο άλλο σημείο, με σκοπό να ανεβούν στο εργοτάξιο και να διώξουν τους συγκεντρωμένους. Την ίδια στιγμή, τα περιπολικά υποχώρησαν από την είσοδο του εργοταξίου. Στο μυαλό όλων ήρθαν οι μνήμες της 20ής Μαρτίου του 2012, όταν σε παρόμοια κατάσταση, 30 κάτοικοι της Μεγ. Παναγίας και της Ιερισσού είχαν έρθει αντιμέτωποι με εκατοντάδες οργισμένους εργαζομένους της «Ελληνικός Χρυσός», όπως έλεγαν οι συγκεντρωμένοι.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι αργά το βράδυ οι «πληροφορίες» του αξιωματικού της ΕΛΑΣ δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ οι 5 αλυσοδεμένες γυναίκες και αρκετοί ακόμη κάτοικοι προετοιμάστηκαν να περάσουν τη νύχτα μπροστά στην πύλη του εργοταξίου, από όπου σκόπευαν να αποχωρήσουν σήμερα, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ στη Βουλή.


Μία απάντηση στο “Κόντρα στις χρυσές αλυσίδες της εξουσίας”

  1. “Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο ΣτΕ”.
    Εμ, πώς να του έχει κανείς εμπιστοσύνη, όταν βγάζει αποφάσεις που δε μας αρέσουν;
    Αχ, που είναι εκείνοι οι παλιοί καλοί καιροί, όταν το ΣτΕ απέρριπτε την αίτηση της TVX για χορήγηση άδειας εξόρυξης, χωρίς να ανοίξει καν την Περιβαλλοντική Μελέτη;
    Άτιμη κενωνία!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.