Χάλασε κόσμο και… την πιάτσα ο Manu Chao. Του Απόστολου Λυκεσά


Από Alterthess

10360401_614467832001962_3970103207452534827_nΧάλασε κόσμο με την συναυλία, χάλασε και …την καλή συμπεριφορά της πιάτσας ο Manu Chao . Δεν ήταν η επιτυχία της συναυλίας του με τους σαράντα χιλιάδες θεατές στο λιμάνι. Ούτε τα παρατράγουδα της κακής της διοργάνωσης που άφησαν στυφή γεύση στους λίγους που βρέθηκαν μπροστά στα επεισόδια και γύρισαν άπραγοι σπίτια τους.

Η πιάτσα χάλασε διότι ο καλλιτέχνης δεν είχε καμιά αντίρρηση να ανέβουν στην σκηνή εκπρόσωποι κινημάτων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, κόντρα στην ιδιωτικοποίηση του νερού ακόμη και των Ζαπατίστας. Οπότε, ξίνισαν τα μούτρα αυτοί που πήγαν να δουν και να ακούσουν μια «καθαρή» συναυλία. Διότι αν ο ο Manu Chao ερμήνευε απλώς τα κινηματικά τραγούδια του, είχε ρυθμισμένη στα όρια της ευπρέπειας –πάντοτε- την επαναστικότητα, πέταγε δυό τρία συνθήματα σαν να κάνει λάικ στο φέημπουκ και κουνούσε τους γοφούς ή την κιθάρα του παιχνιδιάρικα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αλλά αυτός επέλεξε και την συναυλία να κάνει και να δώσει το λόγο σε αυτούς τους «σφετεριστές του μικροφώνου» όπως ονοματίζουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ τους εκπροσώπους των κινημάτων. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Κακομαθαίνουν οι «σφετεριστές» και μπορεί καμιά ώρα να θελήσουν να μπουν στο γήπεδο -όχι το ποδοσφαιρικό- αλλά, αυτό της πολιτικής και τότε τι θα απογίνουμε ως χώρα και έθνος.

Την χάλασε και πολύ την πιάτσα αυτός ο Manu Chao . Δεν αρκέστηκε να βάλει στην τσέπη το παραδάκι και να εξαφανιστεί. Δέχθηκε να κατέβη από το βάθρο του και να ανεβούν οι θεατές της παράστασης στη σκηνή για να διηγηθούν οι ίδιοι τον καημό τους παρά το ότι και η παράσταση καθαυτή μιλούσε για τον καημό τους. Το… χειρότερο, ήταν ότι και το κοινό ήταν τεράστιο. Οι χιλιάδες παρόντες δηλαδή εκλάμβαναν την ανοχή του καλλιτέχνη ως εμπράγματη συμπόρευση με τους σφετεριστές του μικροφώνου, δεν αρκέστηκε σε ρόλο αγκιτάτορα.

Τέλος ο Manu Chao έκαμε κάτι αδιανόητο μετά την συναυλία. Πήγε και μίλησε αυτοπροσώπως με τους εργάτες ενός αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου, γεγονός προφανώς απαράδεκτο, διότι ως πετυχημένος, παγκοσμίου ακτινοβολίας καλλιτέχνης, δίνει το κακό παράδειγμα και σε άλλους ομότεχνους να κάνουν το ίδιο. Φταίει που δεν διαβάζει ΤΑ ΝΕΑ μάλλον. Αν τα διάβαζε θα μάθαινε ότι τους εργάτες τους συνετίζουμε με διάφορους τρόπους, διότι είναι τεμπέληδες, κι αν δεν είναι φροντίζουμε μη γίνουν, τους κουνάμε το δάχτυλο, τους κάνουμε παρατηρήσεις, ελέγχουμε την κάρτα τους στη δουλειά, τους κλέβουμε τα ένσημα, μας μυρίζουν οι μασχάλες τους και δεν τους λέμε καλημέρα διότι υπάρχει περίπτωση να κολλήσουμε την ασθένεια της ταξικής τους κατήφειας.

Το κακό με τον Manu Chao είναι ότι αφήρεσε με μια κίνηση τον μπερντέ της καθωσπρέπειας από τους καλλιτέχνες εκείνους της ημεδαπής που έχουν γίνει ιεροκήρυκες της τραπεζικής ηθικής στον τόπο και έχουν αποδυθεί στον αγώνα να συνετίσουν τους «σφετεριστές» των μικροφώνων τους. Και, φυσικά, δεν αναφέρομαι σε αυτούς που ανυπόκριτα λένε αυτό που λένε, αλλά στις μουσίτσες εκείνες, που με ύφος πάστορα, προσπαθούν να εξηγήσουν ότι για το καλό σου νοιάζονται κι είναι και αριστερόστροφη, ενίοτε, η κεντρομόλα τους διάθεση.

Την χάλασε ντιπ την πιάτσα ο Manu Chao. Εκτός όλων των άλλων έμαθαν κάποιοι ότι η ΒΙΟΜΕ δεν είναι στο Μεξικό αλλά στη Θεσσαλονίκη.

 


5 απαντήσεις στο “Χάλασε κόσμο και… την πιάτσα ο Manu Chao. Του Απόστολου Λυκεσά”

  1. Ναι, ναι, όλοι οι αντιδραστικοί μαζί από άκρα δεξιά μέχρι “προοδευτικούς” καλλιτέχνες!
    Ο στόχος κοινός : να χυτπηθεί ο “επάρατος” καπιταλισμός που καταστρέφει τις καθυστερημένες δομές της παλιάς κοινωνίας και με την ανάπτυξή του απειλεί με αφανισμό τους μικροαστούς, αυτά τα “αήττητα κνώδαλα”, που έλεγε ο Πετρόπουλος.
    Ναι, ναι, όλα αυτά τα τραγούδια της εγγλέζικης και της αμερικάνικης “νέας αριστεράς” δεν είναι τίποτα άλλο από κραυγές απόγνωσης της μεσαίας τάξης και επιθανάτια ουρλιαχτά αγωνίας μιας τάξης που αν δε βάλει φρένο στην πρόοδο, θα “ξεκληριστεί”, κατά την προσφιλή έκφραση του ΚΚΕ και όλων των αντιδραστικών.
    Τα συμφέροντα των εργατών είναι διαμετρικά αντίθετα με τα συμφέροντα των μικροαστών : στην αγορά εμπορευμάτων οι εργάτες εμφανίζονται ως καταναλωτές και οι μικροαστοί – είτε είναι παραγωγοί προϊόντων, είτε είναι έμποροι – ως πουλητές. Ο αγοραστής προσπαθεί να αγοράσει όσο το δυνατόν πιο φτηνά και ο πουλητής να πουλήσει όσο το δυνατόν πιο ακριβά. Στη συναλλαγή αυτή ότι χάνει ο ένας, το κερδίζει ο άλλος.
    Στις Σκουριές η αντίθεση εργάτη-μικροαστού φανερώθηκε με μια άλλη μορφή. Εκεί η αντίθεση ήταν βασικά μεταξύ εταιρίας (μεγάλου κεφαλαίου) και μικροαστών (μικρού ή μεσαίου κεφαλαίου). Οι εργάτες μπορεί να είχαν τη δική τους αντίθεση με την εταιρία (αντίθεση εργασίας-κεφαλαίου), στην αντίθεση, όμως, εταιρίας-μικροαστών τα δικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα της εργασίας συνέπιπταν με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ήταν αντίθετα με τα συμφέροντα των μικροαστών.
    Αυτό ακριβώς έγραφε ο Λένιν, όταν ανέλυε την ανάπτυξη του καπιταλισμού στην πατρίδα του :
    “Στο προκείμενο ζήτημα (της ανάπτυξης του καπιταλισμού) τα συμφέροντα της εργασίας συμπίπτουν με τα συμφέροντα του μεγάλου βιομηχανικού κεφαλαίου”.

  2. Τη χάλασε ντιπ για ντιπ την πιάτσα ο Manu Chao. Εκτός όλων των άλλων έμαθαν κάποιοι ότι η ΒΙΟΜΕ δεν είναι στο Μεξικό αλλά στη Θεσσαλονίκη…
    O επιτυχημένος, παγκοσμίου ακτινοβολίας καλλιτέχνης, δίνει το κακό παράδειγμα και σε άλλους ομότεχνούς του να κάνουν το ίδιο. Αυτά είναι “επικίνδυνα πράγματα”.
    Φταίει που δεν διαβάζει ΤΑ ΝΕΑ… γεγονός απαράδεκτο…
    Θεωρώ ότι θα πρέπει να κηρυχτεί persona non grata και να του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα…

  3. Αναφέρομαι στο θέμα των Σκουριών:Απάντηση ενός εκ των πρωτεργατών του αντιμεταλλευτικού κινήματος στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ(από την εκπομπή αυτοψία 28-2-13) για τους βανδαλισμούς στις Σκουριές:”δεν κατηγορώ αυτούς που κάνανε αυτά τα πράγματα και αν ήμουν πιο νέος θα τα έκανα κι εγώ” ,την ώρα που σύσσωμη η αριστερή και αριστερίζουσα κοινότητα μιλούσε για προβοκάτσια και στημένο παιχνίδι!Ο Κος Λυκεσάς σχολίαζε από το ραδιόφωνο λίγες μέρες μετά τα επεισόδια των Σκουριών:”πιο κοντα στην πραγματικότητα θεωρώ ότι είναι η ανακοίνωση του ”Χ” κόμματος”.Το συγκεκριμένο κόμμα στην ανακοίνωσή του μιλούσε για προβοκάτσια και στημένο παιχνίδι.Τώρα που αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν στα επεισόδια, τηρείται από όλους τους όψιμους αγωνιστές σιγή ιχθύος.Όσοι δημοσιογράφοι θέλουν να λέγονται μάχιμοι, πρέπει να ψάξουνε και να βρούνε ποιοι κρύβονται πίσω από τα αντιμεταλλευτικά κινήματα και ποια είναι πραγματικά τα συμφέροντά τους.Η βία(λεκτική και έργω) που ασκείται από τους αντιδρώντες στα μεταλλεία,κατά των μεταλλωρύχων,είναι καλά μεθοδευμένη,ύπουλη και δυστυχώς δεν βγαίνει προς τα έξω.Πώς είναι δυνατόν να είσαι οικολόγος και μισάνθρωπος ταυτόχρονα;Κλείνω με ένα στίχο του Μάνου Ελευθερίου:”θά’ρθει καιρός που θα φανούν οι κύρηκες κι όχι μονάχα ψεύτες και ρουφιάνοι”.

    • Μήπως κάνεις κάποιο λάθος; Πώς “αποδεικνύεται ότι οι κάτοικοι συμμετείχαν” αφού καμία δίκη δεν έχει γίνει ακόμα; Και έχουμε πολλά να πούμε για το πώς στήθηκαν αυτά τα κατηγορητήρια.
      Για τη βία και την τρομοκρατία που ασκείται εδώ και χρόνια στα “πάνω” χωριά προς τους αντίθετους στα μεταλλεία δεν έχεις να πεις τίποτα ε; Το φαντάστηκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.