Ρουμανία: Το “τελευταίο καρφί” στο φέρετρο του χρυσωρυχείου της Ρόσια Μοντάνα;


Απορρίφθηκε σχετικό σχέδιο νόμου με 302 ψήφους κατά και μόνο μία υπέρ!

Μετάφραση από mining.com.

H Ρουμανία δίνει βαρύ χτύπημα στο μεταλλείο χρυσού της Ρόσια Μοντάνα: Σε αναστολή επ’αόριστον

romania-deals-major-blow-to-gabriel-resources-gold-mine-on-hold-indefinitely1H Κάτω Βουλή της Ρουμανίας είναι πιθανό να έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του έργου της Ρόσια Μοντάνα της Καναδικής Gabriel Resources (TSX:GBU), απορρίπτοντας την Τρίτη ένα σχέδιο νόμου που θα επέτρεπε στην εταιρεία να προχωρήσει με το σχέδιό της να εγκαταστήσει το μεγαλύτερο επιφανειακό χρυσωρυχείο της Ευρώπης.

Η εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο,  όπως αναφέρει το Romania Insider, ανέστειλε το έργο επ’αόριστον, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να το επαναφέρει αν προωθούνταν ένα νέο σχέδιο νόμου σε μεταγενέστερο σχέδιο.

Το σχέδιο νόμου που είχε εγκριθεί από το κυβερνών κόμμα της χώρας, προκάλεσε διαδηλώσεις από χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής χώρας πέρσι, που οδήγησαν στην απόρριψή του το Νοέμβριο από την  κοινοβουλευτική επιτροπή που διορίστηκε για να επανεξετάσει το έργο.

Τα πράγματα πήραν  αρνητική στροφή το Δεκέμβριο, όταν η Ρουμανική Βουλή απέρριψε το σχέδιο νόμου που θα επέτρεπε στο έργο της Ρόσια Μοντάνα να προχωρήσει.

rosia-montana-protest-de-la-universitate-bucuresti-10-septembrie-2013-manifestatii-adunari-publice-impotriva-coruptiei-politicienilor-mafiotiΤον τελευταίο λόγο τον είχε η Κάτω Βουλή η οποία εξέφρασε καθαρά την αντίθεσή της με το σχέδιο νόμου με 302 ψήφους κατά και μόνο μία υπέρ.

Εδώ και χρόνια οι Ρουμάνοι διαδηλώνουν ενάντια στη Ρόσια Μοντάνα που θεωρούν ότι είναι ένα έργο περιβαλλοντικά επικίνδυνο και ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα πολιτικής διαφθοράς.

Οι ανησυχίες για ρύπανση συνδέονται με την προγραμματιζόμενη από την εταιρεία χρήση κυανίου για την απόληψη του χρυσού και του αργύρου από το μετάλλευμα.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει περιμένει πάνω από 15 χρόνια για τις άδειες του έργου, που της έχουν στοιχίσει πάνω από περίπου $1.5 δις.

Ενώ η Gabriel Resources δεν σχολίασε την είδηση, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι δεν ήταν σε θέση να καθοδηγήσει τους μετόχους της σε σχέση με τα χρονικά πλαίσια της “ναυαρχίδας” των έργων της.

Πιο αναλυτικό το άρθρο του Reuters: Romania’s gold mine project on hold after parliament rejects bill | Reuters.


2 απαντήσεις στο “Ρουμανία: Το “τελευταίο καρφί” στο φέρετρο του χρυσωρυχείου της Ρόσια Μοντάνα;”

    • Μπα,μάλλον όχι.Οι πολιτικοί είναι παντού και πάντα διεφθαρμένοι.Το θέμα είναι πόσο τους επιτρέπει ο λαός να ζουν εις βάρος τους εξυπηρετώντας πολυεθνικές και τράπεζες με το αζημίωτο φυσικά!Οπότε στη Ρουμανία μάλλον υπάρχει περισσότερη αγάπη για το περιββάλλον και αλληλεγγύη μεταξύ του λαού.Το πρόβλημα απο ατομικό γίνεται συλλογικό.Το τοπικό ολόκληρης της χώρας.Κανείς μόνος του.Εδώ πότε θα το καταλάβουμε?Αγώνας χωρίς προσωπικό κόστος δεν γίνεται.Μπορείς απλά να ονομάζεσαι θεατής και τίποτα άλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.