ΜΕΣΙΤΗΣ: ΤΑΙΠΕΔ – Πωλείται όπως είναι… προστατευμένο


Η «Εφ.Συν.» κατηφορίζει τη… Νέα Ελλάδα του επενδυτικού τσιμέντου, των 5άστερων ξενοδοχείων και της τουριστικής «αρπαχτής», που θα αντικαταστήσουν το πράσινο και το φυσικό τοπίο, ακόμα και σε περιοχές Natura!.

10325206_1480621035505389_6703268058630565335_n

Των Τάσου Σαραντή, Αντας Ψαρρά

 

Η παλιά ελληνική κωμωδία «Γοργόνες και Μάγκες», γυρισμένη επί χούντας, με τον Φαίδωνα Γεωργίτση, τον Χρόνη Εξαρχάκο και τη Μαίρη Χρονοπούλου, κατέγραφε το ξεκίνημα μιας νέας πραγματικότητας που, με αφορμή την έλευση τουριστών στην Ελλάδα, μηχανευόταν τρόπους για «κονόμες».

 

Ενας μεσίτης και μια επιχειρηματίας στον κόσμο της μόδας έκαναν ρεσάλτο σε κάποιο νησί, με στόχο να αγοράσουν εκτάσεις γης φτηνά από τους αφελείς κατοίκους και να τις μεταπωλήσουν σε ξένους επενδυτές για τουριστικές μπίζνες στην Ελλάδα. Συνδετικός κρίκος της όλης επιχείρησης ένας άνθρωπος της «πιάτσας», ο Χρόνης Εξαρχάκος, που ήξερε τα «κόλπα» και είχε το παρατσούκλι «γρίπη».

 

Στη σημερινή πραγματικότητα η «γρίπη» είναι το ΤΑΙΠΕΔ, πρωταγωνιστές της «επιχείρησης» οι διάφοροι όμιλοι και εταιρείες real estate (γνωστών εφοπλιστών, κατασκευαστών, αλλά και μοναχών), ενώ οι «αφελείς» κάτοικοι απλώς παρακολουθούν με αποδοχή ή με θυμό και αντιρρήσεις την ιδιωτικοποίηση των παραλιών, των παρόχθιων και παρθένων περιοχών, τον αποκλεισμό τους και την κατασκευή πολυτελών και γιγάντιων τουριστικών εγκαταστάσεων με ιδιωτική πολεοδόμηση. Μια ματιά στις προς πώληση-ενοικίαση (για έναν… αιώνα) εκτάσεις -για όσες περιοχές υπάρχουν τα δεδομένα- ανεβάζει τα στρέμματα σε 105.564!

 

Αν αυτό φαντάζει απλοϊκό, αξίζει να το διατυπώσουμε όπως ακριβώς συμβαίνει, με ονοματεπώνυμα και με εικόνες. Η Ελλάδα πωλείται απ’ άκρη σ’ άκρη, για να μετατραπεί στον «ιδανικό» αντιαναπτυξιακό, καταστροφικό και βραχυπρόθεσμο τουριστικό προορισμό πολυτελείας. Με δέλεαρ τις εξαγγελλόμενες και πλασματικές -όπως ήδη αποδεικνύεται- εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις προσωρινής εργασίας, οι τελευταίες προστατευόμενες και παρθένες περιοχές ετοιμάζονται να μεταμορφωθούν.

 

Εκχερσώσεις και μπαζώματα για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείων ή -στη χειρότερη περίπτωση- γιαπιών που θα εγκαταλειφθούν ημιτελή, όπως και τόσα άλλα, μια και οι πολυεθνικοί επενδυτές θα έχουν αποκομίσει από τις συναλλαγές αρκετά κέρδη, ώστε να μην τελειώσουν καν τις τουριστικές μονάδες ή δεν θα έχουν συγκεντρώσει τα κεφάλαια που αναγγέλλουν ότι θα επενδύσουν.

 

Τα γιαπιά των παράνομων ξενοδοχείων της χούντας ακόμα στέκουν όρθια, για να θυμίζουν την πορεία μιας τέτοιας ξέφρενης «ανάπτυξης». Οσο για τα γκολφ με το γκαζόν στη θέση των δασών και της άγριας χλωρίδας και πανίδας, θα μείνουν σύντομα έρημα χωράφια, ανίκανα ακόμα και για βοσκή, την ώρα που οι υδάτινοι πόροι στερεύουν από την υπερκατανάλωση, τις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις και την «αφαλάτωση»!

 

……………………………..

 

Ροδόπη

 

19 στρ. παραλία Αρωγή (Κομοτηνή) για ανέγερση ξενοδοχείου.

 

11,3 στρ. παραλία Φανάρι (Κομοτηνή) για ανέγερση ξενοδοχείου.

 

…………………………………..

 

Καβάλα

 

Παραθαλάσσιο κτήμα στην περιοχή του Παγγαίου έκτασης 85,6 στρεμμάτων.

 

165,3 στρ. στην παραλία Αμμόλοφοι στις Ελευθερές (Παγγαίο) σε δασική και αρχαιολογική περιοχή για παραθεριστικές κατοικίες.

 

Παραλιακή έκταση 518,6 στρ. σε δασική περιοχή στον Ακροπόταμο (Παγγαίο) για την ανέγερση ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών.

 

…………………………………..

 

Αγ. Ορος

 

Εδώ το τοπίο παραμένει άγριο, απρόσιτο και απαραβίαστο! Φιλόξενο για τους στοχασμούς του κάθε επενδυτή που το επισκέπτεται με σχέδια για την υπόλοιπη Ελλάδα…

 

……………………………….

 

Χαλκιδική

 

Εδώ πωλούνται όλα! Τρανταχτά ονόματα του επενδυτικού κόσμου των 5 ηπείρων, αλλά και funds συμμετέχουν στο… πανηγύρι:

 

Σε επένδυση προχωρεί ο ομογενής επιχειρηματίας-πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε την προσφορά της εταιρείας Dοnskoy Tabak, ύψους 14 εκατ. ευρώ, για την αξιοποίηση 322 στρ. του ακινήτου στην περιοχή Παλιούρι, σε έκταση 2.000 στρ. Μετά το «Μακεδονία Παλάς», ο επιχειρηματίας κατέχει πλέον και το «Ξενία» και τη γύρω έκταση στο Παλιούρι. Ωστόσο, μετά τον διαγωνισμό που κέρδισε (για 99 χρόνια με 14 εκατ. ευρώ), το Ελεγκτικό Συνέδριο τον… απέρριψε.

 

Eπένδυση 150 εκατ. ευρώ της MED SEA HEALTH & MAREVILLAGE A.E. αρχίζει να υλοποιείται τον επόμενο μήνα με ρωσικά κεφάλαια στην περιοχή Κάνιστρο, στο Παλιούρι. Αφορά τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων, ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών, μαρίνα φιλοξενίας 90 σκαφών αναψυχής και οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών σε έκταση 330 στρ.

 

Παραθαλάσσια έκταση στον Αγιο Ιωάννη στη Σιθωνία, επιφάνειας 261 στρ. (με παραλία 2 χιλιομέτρων) και εκμεταλλεύσιμα 200.000 τ.μ. κατακυρώθηκε έναντι 9,61 εκατ. ευρώ στους Γιάννη και Γιώργο Μεντεκίδη. Η επένδυση ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, με δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικών κατοικιών.

 

Επένδυση της PRAVITA σε έκταση 12,637 στρ., ύψους άνω των 720 εκατ. ευρώ, στο Κτήμα Πραβίτα, στην περιοχή του Ταξιάρχη της ορεινής Χαλκιδικής. Στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχει το Rogovin Group, ο κορεατικός επενδυτικός όμιλος Hamchang Corporation, η ONE GLOBAL HOLDINGS (Χονγκ Κονγκ). Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την κινεζική κατασκευαστική SINOHYDRO.

 

Νέοι ιδιώτες επενδυτές έχουν εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όπως ο Αριστοτέλης Κισσαμιτάκης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας στην ανατολική Ευρώπη, και ο Παντελής Αντάρ, πρώην πρόεδρος του Ελληνοαραβικού Επιμελητήριου και σήμερα επιχειρηματίας στον χώρο των εξαγωγών. Σε εξέλιξη, ακόμη, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με γνωστή ελληνική κατασκευαστική αλλά και με άλλους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

 

«Το τεράστιο μέγεθος του κτήματος, το μοναδικό σε μια ιδιοκτησία στην Ελλάδα, εκτός από την ιδιαίτερη βλάστηση, την ειδυλλιακή λίμνη, το γαλήνιο ποτάμι που βρίσκονται εκεί, επιτρέπει να κατασκευαστούν τέσσερα γήπεδα γκολφ, τρία ξενοδοχεία πέντε αστέρων, τρεις μικρές πόλεις με πολυτελείς βίλες και σαλέ, συνεδριακό και αθλητικό κέντρο, χώροι αναψυχής, φυσιολατρίας, εναλλακτικής άθλησης, διασκέδασης και πολλών άλλων πραγμάτων που συνοδεύουν τον υψηλού επιπέδου τουρισμό», δήλωσε σε συνέντευξη ο Ντέιβιντ Ρόγκοβιν.

 

Στο Πόρτο Καρράς, ο Κων/νος Στέγγος από τις αρχές του 2000 έχει εκπονήσει σχέδιο για τη δημιουργία τουριστικού χωριού με την ανέγερση 2.500 κατοικιών, η κατασκευή των οποίων έχει ανασταλεί από την εποχή του «σκανδάλου» Πάχτα, ενώ φορείς της Χαλκιδικής έχουν σταματήσει τις εργασίες με προσφυγή στο ΣτΕ.

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την οικοδόμηση τουριστικού χωριού στην περιοχή του Sani Resort στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, παρ’ όλο που στο παρελθόν, στην ίδια περιοχή, οι εξοχικές κατοικίες που είχε ανεγείρει κατεδαφίστηκαν, έπειτα από προσφυγές οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ.

 

Παραθαλάσσια έκταση στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής, 28 στρ.

 

Εκταση 15 στρ. στο Καλαμίτσι στη νοτιοανατολική Σιθωνία για οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών.

 

Νέα Προποντίδα στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής. Εκταση 28 στρ. για οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών.

 

Νέα Φώκαια, Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Εκταση 28 στρ. χαρακτηρισμένη ως δασική. «Προτείνεται» η οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών.

 

Πόρτο Κουφό, Τορώνη Χαλκιδικής. Εκταση 22,6 στρ. για οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών.

 

………………………………….

 

Θεσσαλονίκη

 

Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ περιέχει διάταξη που προβλέπει τη σύνταξη προεδρικού διατάγματος για τον χαρακτηρισμό του Σέιχ Σου ως Περιφερειακού Πάρκου. Ετσι, δίνεται το «πράσινο φως» για τη δημιουργία οικισμών, τη χωροθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, κάτι που συνεπάγεται την ανέγερση τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών κέντρων μέσα στο δάσος, αλλά και τη δημιουργία λατομείων.

 

Παραθαλάσσια έκταση 132 στρ. με μεγάλο παραλιακό μέτωπο στην Αγία Τριάδα στα προάστια της Θεσσαλονίκης προσφέρεται για την ανάπτυξη συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών και καταστημάτων.

 

Εκταση στην Ασπροβάλτα του Δήμου Βόλβης 296 στρ., που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κάμπινγκ, επιφάνειας 5.160 τ.μ., διατίθεται για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών και εγκαταστάσεων.

 

Δύο παραθαλάσσια οικόπεδα 34,5 στρ. και 55 στρ. στην Τούμπα για παραθεριστικές κατοικίες.

 

…………………………………..

 

Πέλλα

 

Σε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την (περαιτέρω) εκμετάλλευση του δημοφιλούς χιονοδρομικού θέρετρου Bόρας (ή Kαϊμακτσαλάν) αναμένεται να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Το συγκεκριμένο φιλέτο αναγνωρίζεται από το ΤΑΙΠΕΔ ως «μια μοναδική ευκαιρία για επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν αυτού του συγκροτήματος ακινήτων υψηλού επιπέδου και μοναδικής τοποθεσίας».

 

Πρόκειται για ένα πολλαπλής αξίας συγκρότημα που εκτείνεται σε τρεις περιοχές: στον Βόρα (έκτασης 13.541 στρ.), στον Αγιο Αθανάσιο (3.108 στρ.) και παρόχθιες εκτάσεις στη λίμνη Βεγορίτιδα 392 και 30 στρ. Ενα δυνητικό πλάνο εκμετάλλευσης του Συγκροτήματος Βόρα μπορεί να περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία 60.000 τ.μ., εξοχικές κατοικίες και βίλες-ξενοδοχεία 70.000 τ.μ., κέντρο συνεδρίων/αποκατάστασης 12.000 τ.μ.

 

……………………………………..

 

Θάσος

 

Μεταβίβαση της Αμμουδιάς της Σκάλας Παναγίας, έκτασης 181 στρ., στο Ταμείο του λιμένα Θάσου στην παραλία Χρυσή Αμμουδιά, που πήρε το όνομά της από την ψιλή και χρυσή άμμο και θεωρείται ένα από τα πιο φημισμένα θέρετρα στο Αιγαίο. Στην περιοχή υπάρχει αμμοσυσσώρευση δεκάδων χιλιάδων χρόνων και αποτελεί ένα μνημείο της φύσης που προσελκύει όλους τους τουρίστες της Θάσου. Προσφυγή στο ΣτΕ από τον Δήμο Θάσου.

 

Εκταση 253 στρ. στη θέση Βάλτα της Σκάλας Ραχωνίου με βαλτώδεις αγρούς και χερσολίβαδο που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της υδατικής ισορροπίας της περιοχής.

 

…………………………………….

 

Λέσβος

 

Πωλείται το νησάκι του Αϊ Γιώργη της Λέσβου, έκτασης 369,8 στρ., ενταγμένο στο δίκτυο Natura με υψηλή οικολογική αξία και νομοθετικό πλαίσιο εξαιρετικά αυστηρό για τις όποιες παρεμβάσεις.

 

…………………………………….

 

Λήμνος

 

Ορμος Κότσινα («Ρεπανίδι»), έκτασης 80,4 στρ., προστατευόμενος νησιωτικός υγρότοπος από προεδρικό διάταγμα.

 

Παραλία στη θέση του όρμου Μπουρνιά, έκτασης 48 στρ.

 

32,4 στρ. στην παραλία Αγιος Στέφανος στην Πλάκα, σε μια περιοχή που φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους ψαρότοπους του νησιού, για την κατασκευή ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών.

 

Εκταση 36,5 στρ. στον Αγιο Παύλο στον Εβγάτη για κατασκευή ξενοδοχείου.

 

…………………………………..

 

Λάρισα

 

180 στρ. στον παραλιακό οικισμό Στόμιο κοντά στο Δέλτα του Πηνειού ποταμού για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών.

 

192,4 στρ. στον κόλπο Κουλούρα κοντά στο Δέλτα του Πηνειού για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών.

 

……………………………………..

 

Αρτα

 

13,4 στρ. στη γραφική Κορωνησία στον Αμβρακικό κόλπο για την οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών.

 

……………………………………

 

Θεσπρωτία

 

35,4 στρ. σε δασική περιοχή στο Χασομέρι, κοντά στη Σαγιάδα, στον Δήμο Φιλιατών για παραθεριστικές κατοικίες.

 

18,7 στρ. στα Σύβοτα, στην Ηγουμενίτσα για παραθεριστικές κατοικίες.

 

……………………………………

 

Μαγνησία

 

Επένδυση του Δάκη Ιωάννου με τον Ευθ. Παρασκευαΐδη στην περιοχή Σωρός Μαγνησίας, 2.700 στρ. με το Apollo Golf & Spa Resorts, όπου προβλέπεται η δημιουργία τουριστικού χωριού με 452 κατοικίες.

 

Η Dolphin Capital Investors του Μίλτου Καμπουρίδη, στις Νηές Μαγνησίας ανέπτυσσε σχέδιο με το Lavender Bay με πρόβλεψη για 180 πολυτελή δωμάτια, 610 βίλες και εξοχικές κατοικίες, συν ένα τεράστιο γήπεδο γκολφ σε έκταση 100 τ.μ. και ακτή 2 χλμ. Στις Νηές η επένδυση των 3.000 στρ. «κόλλησε» το 2012, λόγω «ιερών» συμβολαίων, αμφισβητούμενων εκτάσεων, ελλιπούς μελέτης και δικαστικών εμπλοκών.

 

Μεγάλη τουριστική επένδυση (τριών τουριστικών χωριών με ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις 950 κλινών) στη νησίδα «Αλατάς» στο νοτιοανατολικό τμήμα του Παγασητικού κόλπου. Το Ε′ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε παράνομη τη σχετική υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και χωροθέτηση του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.

 

……………………………………

 

Φθιώτιδα

 

Η εταιρεία Lokros, που αποτελείται από τις Prufrock Investments και Europa Capital, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει τουριστικό χωριό στο μέγεθος μιας πόλης στην Αταλάντη Φθιώτιδας σε έκταση 13.000 στρ. Το συγκρότημα Atalanti Hills αφορά επένδυση 1-1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τρία 5άστερα ξενοδοχεία, 5.000 κατοικίες, γήπεδο γκολφ, βοτανικό κήπο 700 στρεμμάτων, ιππικό και θεματικό πάρκο. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Lokros που αποτελείται από τις Prufrock Investments και Europa Capital.

 

…………………………………….

 

Εύβοια

 

77,5 στρ. στον Αγιο Δημήτριο στον νότιο Ευβοϊκό για την οικοδόμηση ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών.

 

33 στρ. στον Αγιο Νικόλαο στη Χαλκίδα, για ξενοδοχεία.

 

72,7 στρ. στην παραλία της Κρύας Βρύσης για ξενοδοχεία.

 

…………………………………….

 

Κέα

 

Με αύξηση του συντελεστή δόμησης (65%), με κατάργηση του μέγιστου ποσοστού δόμησης σε νησιά με επιφάνεια 150 τ.χλμ. και με αποκλεισμό μόνο στο χτίσιμο του ρέματος εξαγγέλλεται σύνθετο κατάλυμα (τουριστικό χωριό) στον Βρόσκοπο από την εταιρεία του Μ. Καμπουρίδη. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Πολεοδομίας, 700 πολυτελείς μεζονέτες παραμένουν απούλητες στο νησί. Η έκταση περιλαμβάνει 644 στρέμματα από τα 649 (μόνο το ρέμα εξαιρείται) και 350 κλίνες.

 

…………………………………..

 

Αιτωλoακαρνανία

 

Εκταση 980 στρ. στη νησίδα Πόρος του Μεσολογγίου.

 

……………………………………

 

Κέρκυρα

 

Περιοχή «Νήσος» ή «Ισσος» (1.788 στρ.) που βρίσκεται στη λωρίδα ξηράς η οποία διαχωρίζει τη λίμνη Κορισσίων από τη θάλασσα, από το δάσος κέδρων και τις πετρόμορφες αμμοθίνες. Εγινε προσφυγή κάτοικων του Δήμου Κέρκυρας. Η δημόσια έκταση του Ισσου αποτελεί μέρος του μοναδικού σε φυσική ομορφιά και βιοποικιλότητα οικοσυστήματος της περιοχής της λιμνοθάλασσας Κορισσίων στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας.

 

Μνημείο αρχαιότερης Παλαιολιθικής Εποχής. Η λίμνη έχει μήκος 1.400 μέτρα με συνολική έκταση 6.000 στρέμματα. Γύρω υπάρχουν αμμοθίνες έκτασης 4.000 στρεμμάτων και 100 στρέμματα έλους. Η περιοχή του κεδροδάσους φιλοξενεί 123 σπάνια είδη πουλιών, έχει χαρακτηριστεί περιοχή απείρου κάλλους και έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα «Natura 2000».

 

34 στρ. στον Ερημίτη με 725 μ. ακτογραμμή, αντί του ευτελούς αντιτίμου των 23 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση ξενοδοχείου, παραθεριστικών κατοικιών, αλλά και μαρίνας με ενοικίαση για 99 έτη στην πολυεθνική NCH Capital, σε μια ανέγγιχτη και παρθένα περιοχή. Σε αυτήν περιλαμβάνονται δασική περιοχή, ημιορεινοί όγκοι, παραλιακά οικοσυστήματα, καθώς και 3 λίμνες που φιλοξενούν σπάνια χλωρίδα και πανίδα, μεταξύ των οποίων και η υπό εξαφάνιση βίδρα Lutra Lutra.

 

Το κράτος διατείνεται ότι το όφελος για το Δημόσιο θα είναι 98 εκατ. ευρώ, διότι συνυπολογίζει σε αυτό και το ύψος της «επένδυσης» του ιδιώτη (75 εκατ.). Ουσιαστικά, η «ενοικίαση» του Ερημίτη γίνεται με αντίτιμο περίπου 47 λεπτά του ευρώ το τ.μ. ανά έτος ή, αλλιώς, ο Ερημίτης κοστίζει στους επενδυτές 469 ευρώ το στρέμμα, τον χρόνο. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει πολλοί φορείς. Παράλληλα, στην περιοχή ξεκίνησαν εργασίες τα γεωτρύπανα, με την έκδοση άδειας για τις γεωλογικές έρευνες να εκδίδεται σε χρόνο-ρεκόρ τριών ημερών.

 

Εγκατάσταση των «Αλυκές Λευκίμμης», έκτασης 100 στρ. σε μια περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura και που, δύο φορές τον χρόνο, φτάνουν εκεί κατά χιλιάδες τα φλαμίνγκο, ενώ διαβιούν 180 ήδη πτηνών, καθώς και βίδρες, τσακάλια, πετροκούναβα, ασπάλακες, κηπομυγαλές και αλεπούδες.

 

Παραλία Αντινιώτη στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα, ενταγμένη στο δίκτυο Natura, καταφύγιο για περισσότερα από 90 είδη πτηνών (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ερωδιοί και κορμοράνοι) και της βίδρας, ενώ έχουν εντοπιστεί 16 ποικιλίες ορχιδέας.

 

H αμερικανική επενδυτική εταιρεία NCH Capital, μοναδικός παίκτης στον διαγωνισμό, σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Kασσιόπη Kέρκυρας πολυτελές ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες και μαρίνα, επένδυση ύψους 75 εκατ. ευρώ. H συνολική έκταση του ακινήτου στην Kασσιόπη της Kέρκυρας φτάνει τα 490 στρ., εκ των οποίων 320 στρ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο κοινό, ενώ στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής θα αξιοποιήσει 36.000 τ.μ. με τον θεσμό της επιφάνειας. Προηγήθηκαν πολλές προσφυγές.

 

…………………………………..

 

Κεφαλονιά

 

Παραλιακή έκταση 22 στρ. στη Ραγιά για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών.

 

Εκταση 14,7 στρ. στις Λεύκες για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου.

 

…………………………………

 

Λευκάδα

 

Δύο εκτάσεις 9 στρ. και 8,8 στρ. στον κόλπο της Βασιλικής, έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς στη Μεσόγειο, για την ανέγερση ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών.

 

………………………………………………………..

 

Ιθάκη

 

Στην κατασκευή υπερπολυτελούς τουριστικού θέρετρου στις νότιες ακτές της Ιθάκης, του μεγαλύτερου που έχει κατασκευαστεί σε ελληνικό νησί, επιδιώκει να προχωρήσει ο Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Μολφέσης που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ιθάκη σε… Μονακό και έχει ήδη βάλει μπροστά το σχέδιό του, καθώς ήδη στην ιστοσελίδα της εταιρείας Iliad Resort (που ανήκει στον όμιλο Smenter LTD) αναρτήθηκαν οι μακέτες του έργου.

 

Το ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα καταλαμβάνει 2.600 στρ. παραλιακού μετώπου και θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες.

 

Πολυτελές θέρετρο «Ithaca Resort» από την εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε., με 5άστερα ξενοδοχεία, γήπεδο γκολφ, μαρίνα και παραθεριστικές κατοικίες.

 

………………………………………

 

Οξιά – Εχινάδες

 

Το νησάκι ανήκει πλέον στον εμίρη του Κατάρ με απόλυτη ως εκ τούτου δυνατότητα να το μετατρέψει όπως επιθυμεί και σύμφωνα με το… γούστο του (πολυτελή ξενοδοχεία, διαμερίσματα, τουριστικά χωριά, αποβάθρες, ελικοδρόμια, πάρκα, μουσεία κ.λπ.).

 

Οκτώ μικρά νησιά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων ανήκουν πλέον στον εμίρη του Κατάρ. Mετά την Οξιά (έναντι 5 εκατ. ευρώ), αγόρασε τον μισό Πεταλά (το μεγαλύτερο νησί στις Εχινάδες, έκτασης 5.400 τ.χλμ.), τη Δρακονέρα και πέντε μικρότερα νησιά (το Προβάτι και τις νησίδες Απασα, Γκράβαρης, Σωρός και Πίστρος), έναντι του ποσού των 3,5 εκατ. ευρώ. Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου−Αιτωλικού, είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, συνεπώς απαγορεύεται (!) η δόμηση.

 

………………………………………..

 

Λακωνία

 

175 στρέμματα ολόλευκης αμμουδιάς σε μια από τις γνωστότερες παραλίες διεθνώς, στο Σαρακίνικο και τον Σίμο Ελαφονήσου. Οι προτεινόμενες αναπτυξιακές εγκαταστάσεις αφορούν την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικών κατοικιών με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια. H ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή της Ελαφονήσου έχει χαρακτηριστεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου «Natura 2000» με αμμοθίνες και ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες.

 

500 στρ. παραλιακή έκταση στη Γλυκόβρυση.

 

107 στρ. παραλιακή έκταση στο Σκουτάρι.

 

Παραλία, 11 στρ. στην Παχιά Αμμο Πλύτρας.

 

………………………………………

 

Αργολίδα

 

32 στρ. παραλιακής έκτασης στο Κονδύλι, τη δεύτερη μετά την Καραθώνα δημοφιλέστερη παραλία του Ναυπλίου.

 

38 στρ. στο Σαλάντι (Αϊ-Νικόλας) Ερμιονίδας.

 

135 στρ. παραλιακής έκτασης στην Κινέτα Ερμιονίδας.

 

615 στρ. αμφιθεατρικής έκτασης-φιλέτο (πρώην ΔΕΠΟΣ) στο Πόρτο Χέλι Ερμιονίδας.

 

Προς εκποίηση αναμένεται να τεθεί παραλιακή έκταση 165,6 στρ. αποτελούμενη από δύο τεμάχια στη Θερμησία (Εργο «Ερμιόνη») σε μικρό φυσικό λιμανάκι με πανέμορφο περιβάλλον. Προσφέρεται για ανάπτυξη ξενοδοχειακού συμπλέγματος/ θέρετρου υψηλού επιπέδου.

 

H άλλη μεγάλη επένδυση αφορά το Kilada Hills στην περιοχή Kοιλάδα του Δήμου Eρμιονίδας από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Mίλτου Kαμπουρίδη μέσω της θυγατρικής Mind Compass Overseas. H επένδυση θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.000 στρεμμάτων και ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 418 εκατ. ευρώ. Αφορά ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, beach club και γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών σε μια περιοχή που ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης και το νερό στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας έχει έντονη αλατότητα…

 

Οικόπεδο στην περιοχή Αγιοι Ανάργυροι στον Δήμο Ερμιόνης στην Αργολίδα, έκτασης 136 στρ. Προτείνεται η οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.