“Πολιορκούμενος Ερημίτης”, όχι στις Σκουριές, στην πατρίδα του Δένδια


lefkadanews12067Από τον Πιτσιρίκο

(Σημείωση του πιτσιρίκου: Παρακαλώ τους φίλους αναγνώστες να κάνουν γνωστό τον αγώνα των κατοίκων στην Κέρκυρα, ώστε να μην κατραστραφεί ο σπάνιας ομορφιάς Ερημίτης. Ευχαριστώ.)

«Πολιορκητικός τουρισμός» στον Ερημίτη!
ΠΥΡΡΕΙΟΣ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΑΤ – ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Τη Μεγάλη Τρίτη, 14η Απριλίου 2014, οι περίοικοι του Ερημίτη υπό το τοπικό Συντονιστικό και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, και θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες, αποτρέψαμε την εκτέλεση γεωτεχνικών εργασιών για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Αποδείξαμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει όχι μόνο de iure (κατά τον νόμο) αλλά ούτε και de facto έλεγχο του υπό εκποίηση χώρου. «Εις επίρρωσιν» αυτού, η περιοχή αποκλείστηκε από ΜΑΤ, τα οποία φρουρούν την πρώτη παγκοσμίως επένδυση …«πολιορκητικού τουρισμού»!

Το μπλόκο ήταν προβλέψιμη εξέλιξη τακτικής (περιορισμένης) σημασίας. Στρατηγική αξία έχει η αδυναμία του ΤΑΙΠΕΔ να ελέγξει τον «αποστρατικοποιημένο» (χάριν εκποίησης) χώρο χωρίς μια νέα… «στρατικοποίησή» του.

Αρχή αυτού του «διαλόγου» είναι το Εξώδικο που έστειλε ο Σύλλογος με το Συντονιστικό και φορείς στην NCH Capital.

Κατάληξη και συμπέρασμα, η αποτυχία του ΤΑΙΠΕΔ να εκτελέσει ομαλά συμβολικές «υλικές πράξεις» που θα αποδείκνυαν αδιατάρακτη «φυσική εξουσίαση» (κατοχή) του ακινήτου.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την εξ αντικειμένου υπονομευτική του αγώνα στάση του Δήμου Κέρκυρας – τόσο ως διοικητική μηχανή, όσο και ως δημοτική αρχή:

(1) Πόσο σύνηθες είναι να εγκρίνονται εντός δύο εργασίμων ημερών (υποβολή 10/4, έκδοση 14/4) άδειες εκτέλεσης εργασιών όπως η κρίσιμη με την υπογραφή του προϊσταμένου της Πολεοδομίας του Δήμου κου Ρίγγα για εργασίες του ΤΑΙΠΕΔ; Υπήρχε συντονισμός μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-Πολεοδομίας Δήμου – κι αν όχι, πώς εξηγείται το ότι το μηχάνημα γεωτρήσεων ξεκίνησε νωρίτερα από τα Τρίκαλα όπου βρισκόταν για να φτάσει τις 14/4 (μέρα έγκρισης της άδειας), και όχι νωρίτερα, στον «τόπο του εγκλήματος»;

(2) Είναι δυνατόν να αγνοείται το «πασίδηλον» (γνωστό σε όλους) γεγονός ότι εκκρεμούν σχετικές προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, και να υποκαθιστά ένας υπάλληλος το ανώτατο δικαστήριο, «νομιμοποιώντας» την παρουσία του ΤΑΙΠΕΔ στον επίδικο δημόσιο χώρο του Ερημίτη;

(3) Είναι δυνατόν να αγνοεί η πολιτική ιεραρχία, δηλαδή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και τελικά ο ίδιος ο Δήμαρχος, αυτή τη δέσμη κρίσιμων ενεργειών;

Στην πράξη υπήρξε παραβίαση της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας 5/50 της 13/2/2012 να μην παράσχει ο Δήμος προνομιακή μεταχείριση στην επένδυση του Ερημίτη.

Με καθυστέρηση «συγχρονισμένη» με την ένταση της αστυνομικής πίεσης εφαρμόστηκε και η δέσμευση της Δημοτικής αρχής για μετάβαση στον τόπο του συνεδριάζοντος Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο συνήλθε περί τις 3.30 μ.μ. αλλά δεν διέκοψε πριν την παρέλευση διώρου, ώστε σύμβουλοι και δήμαρχος έφτασαν τις 6.30 μ.μ. Το μεσοδιάστημα κορυφώθηκε η πίεση της αστυνομίας με στάθμευση ΜΑΤ στην «Ελαιουργία» Σινιών και προσέλευση των επικεφαλής (στρατηγού και ταξίαρχου) στον Ερημίτη.

Η αλύγιστη αλλά υπεύθυνη στάση των παρευρισκόμενων Κερκυραίων, η εμπεριστατωμένη νομική επιχειρηματολογία, αλλά και η «πολιτικότητα» των επικεφαλής, απέτρεψε ανέλπιστα μια σύγκρουση που φαινόταν βέβαιη.

Αυτός είναι ο λόγος που οι πρωταίτιοι (τα ονόματα των οποίων κατέγραψαν οι αστυνομικές αρχές) έμειναν ασύλληπτοι – και δεν διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια, ολοκληρώνοντας ίσως ένα σενάριο απαξίωσης του αγώνα που εξυπηρετήθηκε από τις συντονισμένες μεθοδεύσεις και την παρατεταμένη απουσία-«λιποταξία» πολλών αιρετών.

Ας είναι. Εκατό δημοκρατικοί πολίτες αποφασισμένοι να προασπίσουν το δίκαιο ως ψυχή της νομιμότητας, είναι εκατό δήμαρχοι.

Οι Κερκυραίοι έχουμε δύναμη και σοφία ικανή για να σώσουμε τον Ερημίτη. Ένα κίνημα γεννήθηκε αυτή την πραγματικά Μεγάλη Τρίτη.

για το Διοικητικό Συμβούλιο,

ο πρόεδρος
Αριστοτέλης Κοσκινάς

η γραμματέας Βούλα Μπούκα

Η σελίδα για τον Ερημίτη στο Facebook: SAVE ERIMITIS – CORFU (Ερημίτης-Κέρκυρα)


3 απαντήσεις στο ““Πολιορκούμενος Ερημίτης”, όχι στις Σκουριές, στην πατρίδα του Δένδια”

  1. Ε καλά βρε παιδιά, μην το κάνουμε και “θέμα”…

    Οι επενδύσεις ενίοτε χρείαζεται να συνοδεύονται κι’ από ένα “display determination”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.