Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα υδατορέματα – Αποσύρθηκαν οι διατάξεις που “φωτογράφιζαν” ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


Δελτίο Τύπου της βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέζη

hqdefaultΕχθές ψηφίστηκε, αφού συζητήθηκε και στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και την ολομέλεια, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ “Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα – ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας”.

Η βουλευτίνα Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη με τοποθετήσεις της – τόσο στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όσο και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια – κατέδειξε ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις προς διευκόλυνση της Ελληνικός Χρυσός.

Μετά την υπόσχεση του Πρωθυπουργού προς τους συνδικαλιστές της Ελληνικός Χρυσός, ότι η επένδυση στη Χαλκιδική θα προχωρήσει “κι αφήστε τους άλλους να λένε” (09/06/2013) και την εντολή του προς τον περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα να φροντίσει να εκδοθούν οι πολεοδομικές άδειες, ήρθε το εν λόγω νομοσχέδιο να άρει τα νομοθετικά εμπόδια.

Τα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός αντιμετώπιζαν δύο εμπόδια:

α) Την οριοθέτηση των ρεμάτων Καρατζά και Λοτσάνικο η οποία αποτελεί απαράβατο όρο για την έναρξη τεχνικών εργασιών και την κατασκευή των φραγμάτων. Η έκδοση του απαραίτητου προεδρικού διατάγματος αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση καθώς ο φάκελος πηγαινοέρχεται απ΄το 2012 μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ΥΠΕΚΑ, χωρίς να μπορεί να επιτευχθεί οριοθέτηση. Στο μεταξύ η Ελληνικός Χρυσός έχει αποψιλώσει την κοίτη και τις όχθες του Καρατζά και έχει κατασκευάσει δρόμους. Στο κατατεθέν νομοσχέδιο, προβλέπεται η δυνατότητα οριοθέτησης με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι με προεδρικό διάταγμα που ίσχυε σε περιπτώσεις δασών και προστατευόμενων περιοχών.

β) Τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, που δεν επιτρέπουν την έκδοση των απαραίτητων αδειών για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε από το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας κ. Θεοδωρακόπουλο ο οποίος και προέβλεψε – ένα μήνα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου – ότι θα καλυφθεί το υπάρχον νομοθετικό κενό και θα δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή του εργοστασίου. Έρχεται λοιπόν το παρόν νομοσχέδιο να νομιμοποιήσει τις παρεκκλίσεις που έχει ανάγκη η Ελληνικός Χρυσός.

Μετά από αυτές τις παρεμβάσεις ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ταγαράς, με νομοτεχνικές βελτιώσεις, απέσυρε τις φωτογραφικές διατάξεις που αφορούν την οριοθέτηση των ρεμάτων.

Η μνημονιακή Κυβέρνηση, είτε με φωτογραφικές διατάξεις σε νομοσχέδια είτε με βίαιη καταστολή των αντιδράσεων των πολιτών, εφαρμόζει το δόγμα “επενδύσεις με κάθε κόστος” Ο ΖΥΡΙΖΑ – που σύντομα θα είναι Κυβέρνηση – θα σταματήσει τις καταστροφικές επενδύσεις και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής που θα συμβαδίζει με τα, φυσικά και ιστορικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής θα δικαιωθεί γιατί είναι ένας αγώνας για τη γη και το νερό, γιατί είναι αγώνας για τη ζωή.

Ομιλία Κατερίνας Ιγγλέζη στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής (από το 154ο λεπτό):

http://www.parliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#bd844726-8bb3-4de8-aa13-cebc493a532d

katerinaigglezi.wordpress.com


Μία απάντηση στο “Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα υδατορέματα – Αποσύρθηκαν οι διατάξεις που “φωτογράφιζαν” ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.