Τσιμέντο να γίνουν όλα για λίγες ψήφους


Από την ΕΦ.ΣΥΝ.

Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «φωνάζει» προεκλογικό ρουσφέτι 

Εξόφθαλμες ρυθμίσεις για δόμηση παντού χωρίς όρους, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ΧΥΤΑ, γήπεδα και ό,τι άλλο βάζει ο νους καταπατητών και εργολάβων…

Της Χαράς Τζαναβάρα

Ρουσφέτια σε μορφή νομοσχεδίου και με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα-πολεοδομικές ρυθμίσεις» περιλαμβάνονται στο νομοθέτημα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και υπογράφεται από το μισό υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο εισηγητής του, που δεν είναι άλλος από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη, εκλεκτό της Ν.Δ. για τον δήμο της Θεσσαλονίκης.

Δωράκια για όλους

Οι κυριότερες ρουσφετολογικές διατάξεις, που χαρακτηρίζονται από προεκλογικές βλέψεις, προβλέπουν τα εξής:

*Αυθαίρετα που τηρούν τους όρους δόμησης της περιοχής, ακόμη και αν έχουν αλλάξει μετά τον χρόνο κατασκευής τους, μπορούν να νομιμοποιηθούν με την έκδοση άδειας δόμησης μικρής κλίμακας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουν ούτε το κόστος της κανονικής άδειας, αλλά ούτε και τα προβλεπόμενα πρόστιμα αυθαιρέτων.

*Επιτρέπεται η δόμηση στα «τυφλά» οικόπεδα με απλή έγκριση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, αρκεί να υπήρχε πριν από την ισχύ του νόμου 651/1977 και να μην έχουν αλλάξει από τότε τα όριά του.

*Νομιμοποιείται η αλλαγή χρήσης κτιρίου, χωρίς την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας, αρκεί αυτή να επιτρέπεται από το πολεοδομικό καθεστώς. Αυτό σημαίνει, π.χ., ότι ξενοδοχεία που χτίστηκαν με αυξημένους συντελεστές δόμησης και ειδικές διατάξεις μπορούν να μετατραπούν σε κατοικίες.

*Χαρακτηρίζονται οικοδομήσιμα γήπεδα που βρίσκονται σε ζώνες οι οποίες προστατεύονται από προεδρικά διατάγματα και απαγορεύεται η δόμηση (!), αρκεί να είναι σε ακραία σημεία των ρυμοτομικών σχεδίων και να έχουν πρόσοψη σε δρόμο. Οικοδομούνται μάλιστα κατά παρέκκλιση των ειδικών διατάξεων και με βάση τα ισχύοντα σε εκτός σχεδίου περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η δόμηση.

*Αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν από τις 28.7.2011 και έχουν κατεδαφιστεί υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 με την καταβολή παράβολου 500 ευρώ.

*Αυξάνεται το ύψος της οικοδομής κατά ένα μέτρο, αρκεί το 50% του ισογείου να καλύπτεται από χώρους στάθμευσης! Το ίδιο ισχύει για κτίρια με φυτεμένα δώματα που καλύπτουν το 50% της επιφάνειας της ταράτσας.

*Επιτρέπεται η προσθήκη νέων ορόφων σε υπάρχουσα οικοδομή ώς το περίγραμμά της, ακόμη και αν αυτό υπερβαίνει τα όρια του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου!

 *Θεσπίζεται η συνένωση γειτονικών κτιρίων σε διαφορετικά οικόπεδα εφόσον συμφωνεί το 67% των ιδιοκτητών τους.

*Αυξάνεται το πλάτος των μπαλκονιών, που μπορούν να φτάσουν τα 2 μέτρα πάνω από κοινόχρηστο χώρο (πεζοδρόμιο), αλλά θα πρέπει να βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων από την επιφάνειά του.

*Θεσπίζονται παρεκκλίσεις στο ύψος και τη διάσπαση του όγκου για κτίρια σε εκτός σχεδίου περιοχές, με την έγκριση του διορισμένου γ.γ. Περιφέρειας και με την προϋπόθεση ότι στην περιοχή επιτρέπεται η δόμηση.

*Παρατείνεται ώς τις 8 Φεβρουαρίου 2015 η ισχύς των οικοδομικών αδειών που είχαν υποβληθεί πριν από τη θεσμοθέτηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (νόμος 4067/2012). Ειδικά οι άδειες που λήγουν μέσα στο 2014 παρατείνονται για άλλα τρία χρόνια.

*Επιτρέπεται η κατασκευή έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και ΧΥΤΑ κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων και μόνον με την έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας.

*Γίνονται αποδεκτά όλα τα αιτήματα των ποδοσφαιρικών ομάδων. Προβλέπονται κίνητρα για τη μετεγκατάσταση γηπέδων. Σε περίπτωση μεταφοράς σε εκτός σχεδίου περιοχές υπάρχει η πρόβλεψη για έγκριση ειδικών όρων δόμησης. Ο χώρος των εγκαταστάσεων που θα κατεδαφιστούν περιέρχεται στο Δημόσιο και διατίθεται για τη δημιουργία πάρκου ή άλσους. Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να περιλαμβάνουν εμπορικές χρήσεις, συνεδριακό κέντρο 300 θέσεων και κινηματογράφο 300 θέσεων, που θα καλύπτουν το 15% της προβλεπόμενης δόμησης. Επιτρέπεται η χρηματοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων από τις περιφέρειες.

*Ακίνητα του Δημοσίου που έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από τις 11/6/1975 δεν χαρακτηρίζονται δάση και δεν κηρύσσονται αναδασωτέες εκτάσεις.

*Επιτρέπεται η τοποθέτηση προσωρινών καταλυμάτων για εργάτες γης, με την έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας.

*Λαμβάνεται μέριμνα και για τα θερμοκήπια, για τα ξηραντήρια καπνού, ακόμη και για εκτροφεία σαλιγκαριών(!), που μπορούν να κατασκευάζονται χωρίς οικοδομική άδεια, αρκεί να έχουν έγκριση από το υπουργείο Γεωργίας ή την Αγροτική Τράπεζα!*Εντάσσεται και η Εκκλησία της Κρήτης στο ειδικό καθεστώς της ναοδομίας, χάρη στο οποίο «ξεφύτρωσαν» στο πρόσφατο παρελθόν οι περισσότερες βίλες στα νησιά του Αιγαίου με έγκριση της μητρόπολης.

Σχετικά με την οριοθέτηση των ρεμάτων, που αφορούν εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, θεσπίζονται αναλυτικές διαδικασίες με το άρθρο 3, οι οποίες όμως στην ουσία καταστρατηγούνται από το αμέσως επόμενο άρθρο. Ειδικά στις περιπτώσεις που η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη ακυρώνονται και τα λίγα μέτρα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 9. Σε αυτό καθορίζεται επίσης ότι οι αποστάσεις των κτιρίων από τη γραμμή πλημμύρας είναι 10 μέτρα για εντός σχεδίου περιοχές και 20 για τις εκτός.

………………………………………………………………………………………………………

 Την πήρε το… ρέμα την οριοθέτηση στις Σκουριές

Φωτογραφική διάταξη για την «Ελληνικός Χρυσός» βλέπουν οι κάτοικοι στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, θολό τοπίο οι επιστήμονες…

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της Χαλκιδικής, καθώς θεωρούν ότι περιλαμβάνει «φωτογραφική διάταξη» που θα δώσει στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» τη δυνατότητα να παρακάμψει την υποχρέωση οριοθέτησης δύο ρεμάτων στις Σκουριές. Προσχέδιό του ήλθε στη δημοσιότητα πριν από περίπου έναν μήνα και χθες κατατέθηκε στη Βουλή, παραλλαγμένο μεν, επί της ουσίας ίδιο δε… Ας σημειωθεί ότι το προσχέδιο, που στις επίμαχες διατάξεις δεν διαφοροποιείται προς το παρόν, τέθηκε υπόψη του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

Τι προβλέπεται

Το άρθρο 4 λοιπόν του προσχεδίου, που αφορά τα ρέματα, έχει πλέον μεταφερθεί σε άλλη παράγραφο στο κατατεθέν νομοσχέδιο, αλλά επί της ουσίας παραμένει το ίδιο και ανατρέπει τελείως το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των υδατορεμάτων, εισάγοντας ευρύτατες εξαιρέσεις, χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς, που επιτρέπουν εφεξής σχεδόν οτιδήποτε.

Προβλέπει ότι: «Δεν απαιτείται οριοθέτηση για την κατασκευή φραγμάτων, υδροληψιών, υδροηλεκτρικών σταθμών, εφόσον αυτοί βρίσκονται πάνω στο σώμα του φράγματος, καθώς και αναβαθμών συγκράτησης φερτών υλών στις ορεινές κοίτες». Ελλείψει οποιασδήποτε διευκρίνισης ή αιτιολόγησης, ο ασαφής όρος «φράγματα» μπορεί άνετα να συμπεριλάβει και φράγματα απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων, όπως αυτά που θέλει να κατασκευάσει η «Ελληνικός Χρυσός» στα υδατορέματα Καρατζά και Λοτσάνικο στις Σκουριές.

Οι υποψίες ότι η συγκεκριμένη εξαίρεση μπήκε ειδικά για να εξυπηρετήσει την εκμεταλλεύτρια εταιρεία της Χαλκιδικής επιτείνονται από τις «Μεταβατικές διατάξεις»: «Επικυρώσεις του καθορισμού των οριογραμμών υδατορεμάτων οι οποίες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εκκρεμούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες και εμπίπτουν στην εξαίρεση της παραγράφου 4 του άρθρου 3, ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις».

Δηλαδή «δεν απαιτείται οριοθέτηση»! Η μεταβατική αυτή διάταξη εξαιρεί από την προστασία που παρέχει η υποχρεωτική για όλα τα ρέματα διαδικασία οριοθέτησης ακριβώς αυτά που είναι τα πιο ευαίσθητα, αυτά που «έχουν γενικότερη σημασία για τη χώρα» και για τα οποία το ΣτΕ έχει κρίνει ότι για την επικύρωση της οριοθέτησής τους απαιτείται το αυξημένο κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας! Και μάλιστα για περιπτώσεις συγκεκριμένων υδατορεμάτων οι οποίες ήδη εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές και για τις οποίες, αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος, θα δοθεί εντολή να πάψουν να ασχολούνται.

«Ποιος ο λόγος αυτής της ανατροπής;» λένε οι κάτοικοι κι εκφράζουν τη γνώμη ότι έχει όνομα και λέγεται «Ελληνικός Χρυσός». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, που εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 201745/2011, στη θέση των δύο υδατορεμάτων θα υψωθούν δύο χωμάτινα φράγματα ύψους 150 μέτρων έκαστο, πίσω από τα οποία θα αποτεθούν 74 εκατ. τόνοι μεταλλευτικών αποβλήτων, σε κεκλιμένη επιφάνεια με κλίση 11%. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα δύο μεγάλα ρέματα συνεχούς ροής θα πάψουν να υφίστανται και τη λειτουργία της απορροής των υδάτων θα αναλάβουν τρία τσιμεντένια κανάλια/τάφροι, περιμετρικά των χώρων απόθεσης αποβλήτων. Η εκχέρσωση του αρχέγονου δάσους της περιοχής των ρεμάτων είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησής τους δεν υπάρχει.

Οι ειδικοί

*Το τοπίο είναι προς το παρόν «θολό», πέρα από κάθε αμφιβολία, αν κρίνει κανείς και από τις πρώτες τοποθετήσεις ειδικών επιστημόνων. Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή Κωνσταντίνο Κατσιφαράκη, αφού μελέτησε τα επίμαχα σημεία, απάντησε:

*«Δεν μπορώ να εκφράσω υποψίες για κανέναν και δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αντίστοιχες εξαιρέσεις στην ισχύουσα νομοθεσία (γι’ αυτό ζητήθηκε η περαιτέρω διερεύνηση από νομικό). Θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινιστεί το αν επαναλαμβάνονται προϋπάρχουσες εξαιρέσεις ή αν εισάγονται καινούργιες στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Πάντως, από τεχνική άποψη είναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένο το να εξαιρούνται από την απαίτηση οριοθέτησης φράγματα παντός τύπου (δηλαδή πιθανόν μεγάλα έργα με σημαντικές επιπτώσεις) με τον ίδιο τρόπο που εξαιρούνται έργα πολύ μικρής κλίμακας, όπως οι υδροληψίες και οι αναβαθμοί συγκράτησης φερτών υλικών, που όντως μπορούν να εξαιρεθούν. Αρα η συγκεκριμένη διάταξη από τεχνική άποψη δεν ευσταθεί».

*Το ίδιο ερώτημα τέθηκε από την «Εφ.Συν.» και στον αντιπρόεδρο του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, δασολόγο Γεώργιο Παπαρουσόπουλο. Οπως ανέφερε, «κρατώντας κάθε επιφύλαξη για βαθύτερη μελέτη του νομοσχεδίου, κατ’ αρχήν δεν βλέπω από τεχνική άποψη κάποιο πρόβλημα». Ωστόσο, εξήγησε, «η γραμμή της οριοθέτησης σ’ ένα ρέμα έχει ένα νόημα, να προστατευθεί από επεμβάσεις το ρέμα. Οταν λοιπόν κάνεις ένα φράγμα, αυτή η γραμμή δεν ισχύει πια. Δεν μπορώ να πω τι σημαίνει για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Χαλκιδικής, αλλά όσον αφορά τις δασικές υπηρεσίες, η ρύθμιση αυτή μειώνει το κόστος διευθέτησης των ρεμάτων τόσο το χρονικό όσο και το οικονομικό».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.