Σκουριές: Εικοσι τρεις κλήσεις για λήψη DNA με στόχο το συσχετισμό υποθέσεων


2014_DNA_smallEικοσι τρία (23) άτομα, κάτοικοι Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, καλούνται “στο όνομα του νόμου” να προσέλθουν σήμερα 10/3 και αύριο 11/3 στις αντίστοιχες Αστυνομικές Διευθύνσεις προκειμένου να παραδώσουν δείγμα του γενετικού τους υλικού. Αυτή τη φορά, η κλήση συνοδεύεται από ΔΙΑΤΑΞΗ της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, σύμφωνα με την οποία η Ανακρίτρια “επιλήφθηκε προκειμένου να εξετάσει την αναγκαιότητα διενέργειας ανάλυσης DNA κατά το άρθρο 200Α ΚΠΔ” και μετά από θετική γνωμοδότηση της Αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζουμε ότι από το Φεβρουάριο 2013 μέχρι σήμερα έχει ληφθεί DNA από πολλές δεκάδες πολίτες που δεν χαρακτηρίζονταν καν “ύποπτοι” για τέλεση αξιόποινων πράξεων, χωρίς την τήρηση καμίας τυπικής διαδικασίας, χωρίς τη συναίνεσή τους και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και δια της βίας. Οι παράνομες πρακτικές των Αστυνομικών Αρχών οδήγησαν σε παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας και σε πλήθος καταγγελιών από δικηγόρους για «Συνταγματική εκτροπή», για “νομικό Γκουαντάναμο” και για “πογκρόμ διώξεων” εναντίον των κατοίκων που αντιτίθενται στην “επένδυση” της Ελληνικός Χρυσός. Δεν φάνηκε να ίδρωσε κανενός το αυτί με τις καταγγελίες, ωστόσο σήμερα έχουμε μια αλλαγή τακτικής αφού ζητείται Εισαγγελική εντολή για τη λήψη του γενετικού υλικού.

Με την οκτασέλιδη ΔΙΑΤΑΞΗ με αριθμό 20/2014 της Ανακρίτριας, διατάσσεται η λήψη βιολογικού υλικού από 23 κατηγορουμένους στην υπόθεση “Λάκκος Καρατζά” (εξαιρούνται αυτοί από τους οποίους έχει ήδη ληφθεί βιολογικό υλικό), προκειμένου να συγκριθεί το DNA τους με αυτό που βρέθηκε στα πειστήρια-ευρήματα της υπόθεσης του εμπρησμού του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.  Η απόφαση αιτιολογείται ως εξής:

“Με δεδομένο ότι σε αμφότερες τις δικογραφίες υφίστανται κοινοί κατηγορούμενοι και πράξεις που βάλουν στη ματαίωση ή αναστολή οποιασδήποτε μεταλλευτικής δραστηριότητας στις ορεινές θέσεις ΣΚΟΥΡΙΕΣ και ΛΑΚΚΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑ του όρους Κάκκαβος, είναι σημαντική για την αναζήτηση της αλήθειας η λήψη, ανάλυση και συγκριση εργαστηριακά του DNA και των κατηγορουμενων της με αριθμό …. ανακριτικής δικογραφίας (εξαιρουμένων των ….)”.

Είναι φανερό ότι επιχειρείται συσχετισμός των δυο δικογραφιών, με μόνο “στοιχείο” που καθιστά “υπόπτους” τους κατηγορούμενους της μιας υπόθεσης για την άλλη τη θέση τους απέναντι στη “χρυσή επένδυση”. Σχετικά με τις δύο αυτές υποθέσεις πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

Σύμφωνα με το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που διενεργεί τις ανακρίσεις για τον εμπρησμό στις Σκουριές στις 17/2/2013 και για τα επεισόδια στο Λάκκο Καρατζά στις 12/5/2013, στη Β. Χαλκιδική υφίστανται (;) και δρουν (;) δύο  “εγκληματικές οργανώσεις! Ως ιδρυτής και “ιθύνων νους” της δεύτερης, που υποτίθεται ότι διέπραξε τις έκνομες ενέργειες της 12ης Μαΐου 2013 στο Λάκκο Καρατζά, κατηγορείται ο πρόεδρος του “Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων”, Τόλης Παπαγεωργίου. Λόγω της συνεπούς δράσης του “Παρατηρητηρίου” εδώ και χρόνια για την αποκάλυψη και προβολή των παρανομιών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και των αρνητικών επιπτώσεων της δραστηριότητάς της στον τόπο, υπάρχει εναντίον του “Παρατηρητηρίου” και ειδικά εναντίον του Τόλη Παπαγεωργίου, μια συνεχής και συστηματική εκστρατεία συκοφάντησης από τους γνωστούς συνεργούς της καταστροφής του τόπου. Ο Τόλης Παπαγεωργίου συνεχώς καταδεικνύεται ως “ηθικός αυτουργός” για οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό το δημοσίευμα του “προσφιλούς blog της Ασφάλειας”, με ημερομηνία 20/3/2012. Την ημέρα που 500 υποστηρικτές της επένδυσης επιτέθηκαν εναντίον 30 αντιδρώντων,  δύο ολόκληρα χρόνια πριν!

Την ημέρα του εμπρησμού στις Σκουριές, 17/2/2013, ο Τόλης Παπαγεωργίου υποδείχθηκε από τους υπαλλήλους της Ελληνικός Χρυσός ως “ηθικός αυτουργός”, ήταν συνεπώς ο πρώτος στόχος της έρευνας των αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν τους βγήκε όμως… Στο τελικό πόρισμα των ανακριτικών αρχών, αναφέρεται επί λέξει: «Από το σύνολο της αστυνομικής έρευνας και της άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, δεν προέκυψαν στοιχεία από τα οποία να στοιχειοθετείται η οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής στις έκνομες ενέργειες που διαπράχθηκαν στο μεταλλείο στην περιοχή Σκουριές Χαλκιδικής για τον Παπαγεωργίου Απόστολο…».  Ο Τόλης Παπαγεωργίου είναι τώρα μεταξύ των 23 πολιτών που καλούνται να δώσουν γενετικό υλικό για να γίνει σύγκριση του DNA τους με τα “πειστήρια” της υπόθεσης των Σκουριών. Αφού απέτυχε η πρώτη προσπάθεια ενοχοποίησης, μέσω της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, προσπαθούν τώρα να στοιχειοθετήσουν τη φυσική παρουσία του στο “χώρο του εγκλήματος”. Ας γίνει κι αυτό για να λάμψει επιτέλους η αλήθεια.

Όσον αφορά την αξιοπιστία αυτών των “πειστηρίων” (βάσει των οποίων προφυλακίστηκαν δύο άνθρωποι για έξι μήνες) και γενικότερα της προανακριτικής διαδικασίας για την υπόθεση του εμπρησμού, αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από το δελτίο τύπου του δικηγόρου κ. Κανελλόπουλου που δημοσιεύσαμε στις 16/10/2013. Γελάστε ή κλάψτε:

“Στην υπόθεση αυτή (σ.σ. του εμπρησμού στις Σκουριές 17/2/2013) ανακριτής εξέδιδε “copypaste” πανομοιότυπα κατηγορητήρια με στοιχεία που δεν ερείδοντο στα στοιχεία της δικογραφίας και ουδείς εκ των μαρτύρων κατηγορίας είχαν καταθέσει. Υπήρξαν πλήθος παραβάσεις στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που θεωρούντο ύποπτοι κ.λ.π. Φυσικά έχουμε πράξει για όλα αυτά ό,τι ο νόμος ορίζει.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που υπάγονται οι Σκουριές, την ημέρα των επεισοδίων στις 17-2-2013 συντάχθηκε έκθεση αυτοψίας μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα από αστυνομικό (που πήγε μάλιστα με πολιτικά ρούχα!) και υπεγράφη από υπάλληλο της εταιρείας, και εντός της έκθεσης αυτοψίας έβαλαν αντικείμενα ενοχοποιητικά, ως δήθεν ευρεθέντα στον χώρο του εργοταξίου την ημέρα του εμπρησμού, ενώ απεδείχθη ότι τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν ένα μήνα πριν την ημέρα του εμπρησμού και μάλιστα σε άλλη τοποθεσία, εκτός του χώρου του εργοταξίου.

Ήταν αδύνατον να μη ζητήσουμε στο στάδιο της προανάκρισης έγκαιρη Δικαστική Προστασία από τα όσα συντελούντο. Καταφύγαμε και στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής. Ζητήσαμε και από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως να προβεί σε (ΕΔΕ) ένορκη διοικητική εξέταση για τους επίορκους αστυνομικούς που ψευδόρκησαν, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει”.

Ο στόχος των νέων κλήσεων φαίνεται να είναι η “συγχώνευση” των δυο υποτιθέμενων “εγκληματικών οργανώσεων” σε μία. Επαναλαμβάνουμε: Δεν φοβόμαστε. Να λάμψει επιτέλους η αλήθεια. Να βγει στο φώς ότι αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μία “δίκη φρονημάτων”. Να αναδειχθούν οι εγκληματικές μεθοδεύσεις για την ενοχοποίηση αθώων ανθρώπων, να λάμψει στο πανελλήνιο ότι η υπόθεση της “εγκληματικής οργάνωσης” δεν είναι παρά μία σκευωρία για να καμφθεί το φρόνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής και να πάψουν να αγωνίζονται κατά της καταστροφής του τόπου τους. Αν υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση στην περιοχή, αυτή δεν είμαστε εμείς.  Είναι ο μηχανισμός, με πλοκάμια σε ΟΛΕΣ τις εξουσίες, που συνομώτησε για να προωθήσει, να εγκρίνει, να επιβάλει και να συγκαλύψει την καταστροφή.


7 απαντήσεις στο “Σκουριές: Εικοσι τρεις κλήσεις για λήψη DNA με στόχο το συσχετισμό υποθέσεων”

  1. Αυτές η συνεχές πρακτικές της εξουσίας(δικαστική ,κρατική ,δημοτική) έχουν ως στόχο τον αποπροσανατολισμο του κινήματος από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στον λαό της Β/Α Χαλκιδικής .Είναι γελοίοι και για κλάματα αν πιστεύουν ότι έτσι θα κάμψουν την αγωνιστικότητα μας !!!!

  2. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή αυτών των κοριτσιών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν κι επιβιώνουν στη Βορειονατολική Χαλκιδική; Η απάντηση είναι μονολεκτική: δραματικά. Σε κανένα επίπεδο η καθημερινότητά τους δεν μοιάζει μ’ αυτό που ήταν ελάχιστα χρόνια πριν οι χρυσοθήρες βάλουν στο μάτι το βουνό τους. Τι έχει αλλάξει; Κι εδώ η απάντηση είναι μονολεκτική: όλα. Η αίσθηση του εαυτού και του ανήκειν σε μια κοινότητα, η ανάληψη ευθύνης, η αντίληψη για το τι συνιστά πολιτική, η άποψη για τη βία και τη νομιμότητα. Πώς άλλαξαν όλα αυτά; Κατ’ αρχάς διαμορφώνοντας ένα κίνημα και συμμετέχοντας σε αυτό: από την κινητοποίηση στον δρόμο μέχρι τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης κι από την κριτική θέαση των ΜΜΕ μέχρι το να φοράς το… ποινικοποιημένο μπλουζάκι «SOS Χαλκιδική», τα πάντα στα μακρινά χωριά τους είναι πια πολιτικές πράξεις.

    http://eleutheriellada.wordpress.com/2014/03/11/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.