Φινλανδία: Το μεταλλουργικό πείραμα που στοίχισε 1 δις δολάρια


Ιστορίες μεταλλευτικής απληστίας από τη Φινλανδία και την Ελλάδα. Πηγή είναι το άρθρο “The billion dollar mining experimentαπό το www.icij.org. Τα σχόλια δικά μας.

mining_mediumΗ μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης νικελίου στην Ευρώπη, η Φινλανδική εταιρεία Talvivaara, συγκέντρωσε € 1,9 δις από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές βασισμένη σε μη ρεαλιστικές υποσχέσεις για μια ανεπαρκώς δοκιμασμένη νέα μεταλλουργική τεχνολογία. Η ιστορία αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από το ερευνητικό τηλεοπτικό πρόγραμμα MOT του Φινλανδικού καναλιού YLE Broadcasting Company. Η αποτυχία της μεταλλουργικής μεθόδου που είναι γνωστή ως “βιολογική (με βακτήρια) εκχύλιση σε  σωρούς”, είναι η κύρια υπεύθυνη για τη βουτιά της Talvivaara στο χείλος της χρεοκοπίας, παρά τις δημόσιους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι το κύριο πρόβλημα της ήταν οι χαμηλές τιμές του νικελίου.

Η Talvivaara ήταν ένα Φινλανδικό success story, η εταιρεία που πολλοί έλεγαν ότι είναι “η νέα Nokia” της Φινλανδίας. Εδώ και χρόνια όμως είναι συνεχώς στην επικαιρότητα στα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης για μια σειρά από αρνητικούς λόγους. Το τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο της εταιρείας στην κεντρική Φινλανδία είχε μεγάλα προβλήματα με επικίνδυνες χημικές διαρροές στις κοντινές λίμνες και με θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός υπαλλήλου από δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις. Τελευταία η εταιρεία  βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση και τον Δεκέμβριο μπήκε σε διαδικασία εταιρικής αναδιοργάνωσης για να αποφύγει την πτώχευση.

Οι δημοσιογράφοι του MOT ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πώς η εταιρεία κατάφερε να πείσει τους επενδυτές να πιστέψουν σε αυτή τη νέα και μη δοκιμασμένη μέθοδο και τι ήταν τελικά αυτό που πήγε στραβά, από τα λαμπερά εγκαίνια του μεταλλείου και μετά. Ανακάλυψαν ότι κατά την αρχική εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, η μέθος μεταλλουργίας είχε παρουσιαστεί σαν “κερδοφόρα και φιλική προς το περιβάλλον”. Έτσι η Βελγική εταιρεία ψευδαργύρου Nyrstar και η μεγάλη Καναδική εταιρεία ουρανίου Cameco πείστηκαν να επενδύσουν στην Talvivaara περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ. Πάνω από € 250 εκατομμύρια από τα χρήματα που έρευσαν στην Talvivaara ήταν κρατική χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα.

Η κακή πορεία της εταιρείας οφειλόταν στην χαμηλή παραγωγή, που ποτέ δεν έφτασε στα προβλεπόμενα επίπεδα. Η αιτία της χαμηλής παραγωγής ήταν ότι η βιολογική εκχύλιση σε σωρούς ποτέ δεν δούλεψε όπως αναμενόταν. Οι υποσχέσεις ότι η μέθοδος θα ήταν “φιλική προς το περιβάλλον” επίσης διαψεύστηκαν. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί μαζικές διαρροές και ρύπανση των λιμνών της περιοχής, τα ψάρια σχεδόν εξαφανίστηκαν και οι αρχές απαγόρευσαν τη χρήση νερού από τις λίμνες για μπάνιο.

Η συγκεκριμένη μέθοδος μεταλλουργίας έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη βιομηχανική απόληψη χρυσού και χαλκού, αλλά μια Φινλανδή βιοχημικός, την προσάρμοσε για την εξαγωγή νικελίου σε ψυχρά κλίματα. Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, η συνταξιούχος πλέον πρώην τεχνική διευθύντρια της Talvivaara μίλησε για τη μέθοδο της βιο-εκχύλισης σε σωρούς και για το ρίσκο που πήρε η διοίκηση της εταιρείας αποφασίζοντας να την εφαρμόσει.

“Τη δοκιμάσαμε σε μικρή κλίμακα και αποδείχθηκε αποτελεσματική. Αλλά για να γίνει κερδοφόρα έπρεπε να την εφαρμόσουμε σε τεράστια κλίμακα και από εκεί άρχισαν τα προβλήματα”.

Περισσότερα σχετικά με το μεταλλείο Talvivaara δείτε εδώ.

Δεν φταίει η μέθοδος, η απληστία φταίει. Η ιστορία είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ με την Ελληνικός Χρυσός και τη μεταλλουργία flash smelting που (υποτίθεται ότι) θα κατασκευάσει στη Χαλκιδική. Μια μεταλλουργική μέθοδος που δεν είναι καινούρια όμως η εκμεταλλεύτρια εταιρεία θέλει να την εφαρμόσει σε διαφορετικού τύπου συμπυκνώματα ή σε μίγμα συμπυκνωμάτων με διαφορετικές αναλογίες από αυτές στις οποίες η μέθοδος έχει αποδεδειγμένη βιομηχανική εφαρμογή. Για να επιτευχθεί αυτό, αν επιτευχθεί, απαιτείται μια σειρά από στάδια δοκιμών μεγαλύτερης από την εργαστηριακή κλίμακας τα οποία δεν μπορούν να παραλειφθούν. Οι δοκιμές είναι αυτές που θα δείξουν αν η προτεινόμενη εφαρμογή της μεθόδου είναι τεχνικά εφαρμόσιμη, οικονομικά συμφέρουσα και περιβαλλοντικά αποδεκτή ή αν οι περιορισμοί είναι τέτοιοι που η συγκεκριμένη μέθοδος πρέπει να εγκαταλειφθεί και να επιλεγεί άλλη. Διαφορετικά είναι σαν αυτό που κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες που βγάζουν στην αγορά φάρμακα που δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς, τα οποία τελικά δοκιμάζονται πάνω στους ταλαίπωρους ασθενείς. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια τεράστια οικονομική ζημία για την εταιρεία, μπορεί και μερικές ανθρώπινες ζωές – αλλά για τις τελευταίες ποιος νοιάζεται;

Στην περίπτωση της Talvivaara και της Ελληνικός Χρυσός, το “Άπληστον Κέρδος” υπερίσχυσε και οι δοκιμές παραλείφθηκαν. Η μεν Talvivaara πέρασε κατευθείαν στη βιομηχανική εφαρμογή της μη δοκιμασμένης μεθόδου, με τα γνωστά αποτελέσματα.  Η Eλληνικός Χρυσός εξαπάτησε το Δημόσιο σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής της μεθόδου flash smelting, εξασφαλίζοντας την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη σφραγίδα εγκυρότητας του πρόθυμου ΣτΕ. Διαβάστε εδώ τις ατελείωτες παλινωδίες της εταιρείας σχετικά με την κλίμακα των δοκιμών του flash smelting που υποτίθεται ότι έχει εκτελέσει στα συμπυκνώματα της Χαλκιδικής. Οι ίδιοι γνωρίζουν καλά  ότι η μέθοδος μάλλον δεν εφαρμόζεται, όμως τώρα δεν βιάζονται και δεν θα τους πειράξει καθόλου αν δεν κατασκευάσουν ποτέ την πανάκριβη μεταλλουργία, αφού κερδίζουν περισσότερα από τα συμπυκνώματα και χωρίς να πληρώνουν φόρους στο Δημόσιο. Η απάτη έχει καταγγελθεί στη Διοίκηση  και συγκεκριμένα στην “περιβαλλοντικά αδειοδοτούσα αρχή”, την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, η οποία ένιψε τα χέρια της αδιάφορα. Η αποστολή της τελείωσε στην έγκριση της “επένδυσης” και δεν έχει καμία πρόθεση να την επανεξετάσει ακόμα και όταν υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι αυτό που αδειοδότησε ήταν ένα παραμύθι. Τα τηλεοπτικά κανάλια στη Φινλανδία κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία, τα δικά μας παίρνουν χορηγίες για να μη μιλάνε. Και η καταστροφή συνεχίζεται…


3 απαντήσεις στο “Φινλανδία: Το μεταλλουργικό πείραμα που στοίχισε 1 δις δολάρια”

  1. Η απάτη του flash smelting είναι τεράστια.Ποιος λογικός άνθρωπος μπορει να πειστεί ότι μια εταιρία(με προφίλ low cost εξορυξεων)που δεν καταφέρνει να μεταφέρει με ασφάλεια ένα φορτίο απο την Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη θα εφαρμόσει πρώτη παγκοσμίως μια νέα μεταλλευτικη μεθοδο…που?στην Ελλάδα του 2014! Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο…φαίνεται ότι εκεί στο αξιοκρατικοτατο Στε τους αρέσουν τ αστεία..

  2. Τα τηλεοπτικά κανάλια στη Φινλανδία κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία, τα δικά μας παίρνουν χορηγίες για να μη μιλάνε. Και η καταστροφή συνεχίζεται…

  3. ανταπόκριση απο Πτολεμαΐδα

    Η υπέρβαση ρύπων στην Πτολεμαΐδα από τους σταθμούς ΑΗΣ τις τελευταίες δυο μέρες ξεπέρασε το 39% της θεωρητικής ,αν προσθέτεται και τα Ορυχεία έγινε της ……πουτάνας .Μην με ρωτάτε τι κάνουν οι σκλάβοι ..κοιμούνται Αυτά ζήλεψε και ο Αρ.Παχτας για του χωριανούς μου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.