Ο «Εφέτης ανακριτής», το «άρθρο 29 ΚΠΔ» και ο πολύ σοφός Δεσπότης


Aπό vasilinos. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

ceb4ceb9cebaceb1ceb9cebfcf83cf85cebdceb7Ο συνήγορος κάποιων κατηγορουμένων για την υπόθεση α) των Σκουριών 17-2-2013 και β) του Δημαρχείου Ιερισσού 30-3-2012, μελετώντας τις δικογραφίες, συνειδητοποίησε πλήθος έκνομων ενεργειών εκ των διενεργούντων την προανάκριση ανακριτικών υπαλλήλων, οι οποίες έκνομες ενέργειες όλες αποσκοπούσαν στην κατάφωρη υπονόμευση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων (με στοιχεία που δεν ερείδοντο στα στοιχεία των δικογραφιών, με στημένες copy καταθέσεις, με στημένο copy κατηγορητήριο μαρτύρων, με ψευδομάρτυρες, με… με… με… ) ώστε να οδηγήσουν τους κατηγορουμένους σε δίκη για αδικήματα όχι μόνο που δεν διέπραξαν, αλλά ούτε καν διανοήθηκαν ποτέ ότι θα μπορούσαν να πράξουν.

Αμέσως ο συνήγορος των «κατηγορουμένων» κατέθεσε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών κατεπείγουσα αίτηση για δικαστική συμπαράσταση, υπομνήοντας ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον οι δήθεν «ύποπτοι» να οδηγηθούν σε δίκαιη δίκη με όλα τα μεθοδευμένα και κατασκευασμένα στοιχεία και κατηγορητήρια. Ταυτόχρονα κατέθεσε και αίτηση στον κ. Εισαγγελέα Εφετών με αίτημα να σταματήσει άμεσα η διαδικασία προανάκρισης προκειμένου να θεραπευθούν τα κακώς κείμενα και να εισηγηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών να αναλάβει Εφέτης Ανακριτής τις δυο υποθέσεις, ώστε με την εμπειρία του να προσδώσει κύρος στην αξιοπιστία της διαδικασίας. Σκοπός του συνηγόρου υπεράσπισης ήταν η διόρθωση όλων όσων κατήγγειλε (και αφορούσαν όχι μόνο αυτούς που του είχαν αναθέσει την υπεράσπισή τους, αλλά και τους υπολοίπους συγκατηγορουμένους τους για τις ίδιες υποθέσεις).

Το κοινό δεν γνωρίζει τα στοιχεία της δικογραφίας, το κοινό δεν γνωρίζει τις ενέργειες του συνηγόρου υπεράσπισης, δεν γνωρίζει τα κακώς κείμενα που καταγγέλθηκαν (διότι είναι ακόμα μη ανακοινώσιμα). Εκείνο όμως που μόνο το κοινό γνωρίζει, είναι ότι έγινε μια αίτηση για την εφαρμογή του Άρθρ. 29 και για ορισμό Εφέτη Ανακριτή. Διάφορα blogs μετά το γεγονός της απόρριψης της αιτήσεως του Προϊσταμένου Εισαγγελίας Εφετών Θεσ/νικης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, έγραψαν διάφορα. Θέλουμε να υπομνήσουμε κάτι που συγχέουν όσοι έχουν άγνοια των νομικών θεμάτων. Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας προσκόμισε στην Ολομέλεια όλα τα αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία των όσων έχουν συμβεί στην προδικασία, κι επειδή όλα αυτά απαξίωναν το κύρος της Δικαιοσύνης, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας κατέθεσε την αίτησή του με σκοπό και συγκεκριμένο αιτιολογικό, το οποίο έλεγε:  «Είναι ανάγκη να αναλάβει την ανάκριση υπό την αιγίδα του Εφετείου, για να προσδοθεί το αναγκαίο κύρος στις ενέργειες της ανάκρισης και της προδικασίας». Οι ενέργειες λοιπόν της ανάκρισης ήταν το πρόβλημα, και γι’αυτό υπήρξε η «ανάγκη να αναλάβει την ανάκριση Εφέτης ανακριτής». Αυτό λοιπόν ήταν το αίτημα. Τα άλλα δύο που τα διάφορα blogs προέβαλαν ως αίτημα (δηλ. η επίκληση ότι «η υπόθεση είναι εξαιρετικής φύσεως» και ότι «έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη»), ήταν απλώς προϋποθέσεις που ζητά το άρθρο 29 ΚΠΔ για να δικαιολογείται ο ορισμός Εφέτη ανακριτή. Όλοι γνωρίζουν  στην Ελλάδα ότι οι δύο προϋποθέσεις συντρέχουν, συνεπώς δεν συνέτρεχαν λόγοι απόρριψης της αίτησης λόγω ελλείψεως των δύο προϋποθέσεων. Άραγε τι συνέβαινε; δεν συνέτρεχε ο ουσιαστικός λόγος της αιτήσεως; οι ενέργειες της ανάκρισης ήταν δηλ. καλώς καμωμένες;  Γιατί λοιπόν τελικά η αίτηση απορρίφθηκε; Μέσα στο Ευαγγέλιο συνεχώς ο Κύριος Ιησούς Χριστός προς όσους απευθύνεται λέει: «Ο νοών νοείτω» και «ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω». Κι εγώ με την παρούσα απευθύνομαι σε όσους διαθέτουν αυτές τις δυο προϋποθέσεις και διηγούμαι το τι έκανε ένας σοφός Δεσπότης, όταν οι ενέργειες ενός παπά  σε ένα χωριό περιποιούσαν όνειδος στην εκκλησία.

αμφιοΉταν λοιπόν ένας παπάς σε ένα χωριό, ο οποίος για διάφορους λόγους προέβαινε σε ενέργειες που σκανδάλιζαν τους κατοίκους, που έβλαπταν ψυχικά τους κατοίκους, που… που… που… Οι κάτοικοι ήταν αγανακτισμένοι. Συγκέντρωσαν αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής του παπά και κατέθεσαν αναφορά στον Δεσπότη, με αίτημα την καθαίρεση του παπά, διότι οι ενέργειες του παπά περιποιούσαν όνειδος για την εκκλησία. Όταν ο Δεσπότης έλαβε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, ερεύνησε εις βάθος την υπόθεση και διαπίστωσε ότι οι καταγγελίες των κατοίκων ήταν βάσιμες.

Τότε προβληματίστηκε σοβαρά για το πώς θα διαχειρισθεί το θέμα. Σκέφτηκε τους κατοίκους που θα είχαν την επιβεβαίωση και από τον Δεσπότη εναντίον του παπά, σκέφθηκε ότι εκτός από το χωριό, η καθαίρεση θα μαθευόταν πλέον παντού με πολύ μεγάλη ζημιά και για το πλήρωμα της εκκλησίας, και για τους εκτός της εκκλησίας, και σκέφθηκε και τον παπά τον ίδιο με τους συγγενείς του, τα παιδιά του, διότι δεν θα μπορούσαν πλέον να κυκλοφορήσουν στην περιοχή. Σαν σοφός πατέρας λοιπόν, δείτε πώς έπραξε. Είπε στον παπά να καταθέσει αίτηση που να ζητά τη μετάθεσή του σε ένα πάρα πολύ απομακρυσμένο χωριό. Ο παπάς έκανε αίτηση, ο Δεσπότης την έκανε δεκτή και διόρισε στο χωριό έναν πολύ καλό παπά, ο οποίος ξεκίνησε να διορθώνει ένα-ένα όλα τα κακώς κείμενα και οι κάτοικοι άρχισαν να αναπαύονται και ευχαρίστησαν το Δεσπότη. Όταν ο παπάς μετατέθηκε στο άλλο χωριό, ο Δεσπότης (που  δεν ήθελε να βλάπτεται η εκκλησία), καλεί τον παπά που ήταν και ηλικιωμένος και του λέει: «Παπά, έχεις υπηρετήσει πολλά χρόνια την εκκλησία και είναι καιρός τώρα να ξεκουραστείς, να σε χαρούν και τα εγγόνια σου, γι’αυτό κάνε τα χαρτιά σου για να συνταξιοδοτηθείς». Ο παπάς υπάκουσε, ετοίμασε τα χαρτιά του, συνταξιοδοτήθηκε και πήγε σπίτι του (όπως ήθελαν κι οι κάτοικοι). Κατάλαβε ακόμα και ο παπάς το πόσο σοφά και πατρικά ενήργησε ο Δεσπότης και τον ευχαρίστησε για τον τρόπο που επέλεξε για να επιλύσει το πραγματικό πρόβλημα. Φυσικά, ελάχιστοι κατάλαβαν τι έγινε (αν κατάλαβαν), όπως και στην επίμαχη δική μας περίπτωση, πολύ λίγοι είναι αυτοί που κατάλαβαν (αν κατάλαβαν) γιατί απορρίφθηκε η πλήρως αιτιολογημένη αίτηση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών. Ακόμα όμως πιο λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι με το παράδειγμα του «σοφού Δεσπότη» άρχισαν να διορθώνονται τα κακώς κείμενα της προδικασίας και της προανάκρισης. Όσο μας επιτρέπεται ( λόγω του ότι η δικογραφία είναι εν εξελίξει), επισημαίνουμε ότι:

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στις 8 Οκτωβρίου 2013 ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας  κατέθεσε την αίτησή του. Αμέσως μετά με απόφαση του Συμβουλίου Πλημ/κων που κινήθηκε αυτεπάγγελτα χωρίς να κατατεθεί από κανέναν αίτηση, έξι ημέρες μετά αποφάσισε την αποφυλάκιση των δύο πρώτων προφυλακισθέντων που Ανακριτής και Εισαγγελέας είχαν κρίνει ύποπτους φυγής. Στις  8 Νοεμβρίου 2013 ορίσθηκε η συζήτηση της αιτήσεως του προϊσταμένου της Εισαγγελίας από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών. Στις 6 Νοεμβρίου 2013, δυο ημέρες πριν συνέλθει η Ολομέλεια, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι άλλοι δύο προφυλακισθέντες (αυτοί κατόπιν αιτήσεως) που και αυτοί από τον ανακριτή και την Εισαγγελέα είχαν κριθεί ύποπτοι φυγής. Εν τω μεταξύ σταμάτησαν άμεσα όλο αυτό το διάστημα οι καταθέσεις των απολογιών των υπόλοιπων κατηγορουμένων. Μέχρι την κατάθεση της αιτήσεως είχαν καταθέσει μόνο 7 από τους 20, και τώρα τις προσεχείς ημέρες θα κληθούν να καταθέσουν οι υπόλοιποι (με το νέο πλέον ανακριτικό σχήμα, το οποίο λαμβάνει υπ’όψιν του όλα τα «θαύματα» του προηγούμενου). Η Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πολυγύρου, που με τη σύμφωνη γνώμη της υπογράφοντο τα “copy-paste” κατηγορητήρια του ανακριτή, πήρε μετάθεση και προαγωγή. Τις δικογραφίες πλέον τις ανέλαβε ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ (και ο ανακριτής που προέβαινε στα “copy-paste” κατηγορητήρια με στοιχεία που δεν ερείδοντο στα στοιχεία της δικογραφίας, έπαψε να χειρίζεται τις δικογραφίες). Εν τω μεταξύ κινήθηκε προανακριτική διαδικασία εις βάρος του κεντρικού μάρτυρα κατηγορίας, αστυνομικού, για τη δικογραφία των Σκουριών για ψευδορκία, απόπειρα εξαπάτησης δικαστηρίου κ.λ.π. Για την υπόθεση αυτή στις 8 Νοεμβρίου 2013 (την ημέρα που συνεδρίαζε η Ολομέλεια Εφετών), κλήθηκαν να καταθέσουν 20 μάρτυρες κατά του εν λόγω αστυνομικού. Όπως όλοι θα έχετε διαπιστώσει, ο δημοτικός άρχων που με τις μηνύσεις του απαιτούσε οι δημότες του να μπουν φυλακή ως δήθεν μέλη εγκληματικής οργάνωσης «έχει σιγήσει», οι δε μάρτυρές του (κάποιοι εξ αυτών) που κατέθεσαν τις ένορκες καταθέσεις “copy-paste” που ήταν αντίγραφα της μηνύσεως του, παρακαλούν τους πρώην υπόπτους και τους βεβαιώνουν ότι θα ανακαλέσουν τα όσα ψευδώς κατέθεσαν εις βάρος τους ώστε να κλείσει η υπόθεση. Όταν λοιπόν όλα βαίνουν τοιουτοτρόπως καλώς, είναι γεγονός ότι και ο συνήγορος και οι δήθεν «ύποπτοι» και εμείς, συμφωνούμε σε δυο πράγματα: 1ον) ότι ήταν πράγματι σοφός ο Δεσπότης και όσοι μιμούνται το παράδειγμά του και αυτοί σοφώς πράττουν, και 2ον) (στο οποίο μαζί μας συμφωνεί και η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών) είναι ότι  δεν είναι πλέον αναγκαίος ο Εφέτης ανακριτής και πιστεύουμε και ότι κανείς από τους νοήμονες δεν θα  έχει αντίρρηση. Eξάλλου, ο κ. Εισαγγελέας Εφετών έχει πολύ μεγαλύτερα θέματα πλέον για να ασχοληθεί, για τα οποία θα λάβετε γνώση κι εσείς την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013.


Μία απάντηση στο “Ο «Εφέτης ανακριτής», το «άρθρο 29 ΚΠΔ» και ο πολύ σοφός Δεσπότης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.