Μεταλλεία Κιλκίς και Σουλεϊμάν ο Μεταλλοπρεπής


Σχόλιο του Σαράντη Δημητριάδη, Ομότιμου Καθηγητή Γεωλογίας Α.Π.Θ. σχετικά με το “Δικαστικό Κώλυμα” της εισηγήτριας της υπόθεσης ακύρωσης του διαγωνισμού για τα μεταλλεία του Κιλκίς. Δείτε επίσης:

  • Ανακοίνωση του “Μετώπου Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο” εδώ.
  • Ιστορικό της υπόθεσης εδώ.
  • «Η αλήθεια απλά υπάρχει… το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί» εδώ.

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, ήταν να εκδικασθεί στο Διοικητικό Εφετείο των Αθηνών η προσφυγή πολλών φορέων της κοινωνίας του Κιλκίς κατά του ΥΠΕΚΑ για την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν τα πρακτικά της Επιτροπής Διενέργειας του δημόσιου διεθνούς ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου των 91.000 στρεμμάτων στο νομό Κιλκίς, απόφαση με την οποία κατακυρώνεται η εκμίσθωση υπέρ της γνωστής εταιρείας ΑΚΤΩΡ της οικογένειας Μπόμπολα.

Από την προηγουμένη της ημέρας εκδίκασης είχε διαρρεύσει πως το πράγμα πήγαινε για αναβολή λόγω αίτησης εξαίρεσης της εισηγήτριας δικαστού.

Αυτή θα ήταν η δεύτερη αναβολη. Είχε προηγηθεί άλλη μία στις αρχές Απριλίου 2013, ενώ η προσφυγή κατά της παραπάνω απόφασης είχε κατατεθεί από τις αρχές Μαρτίου του 2013 και είχε από τότε πάρει τον σχετικό φάκελλο η συγκεκριμένη δικαστής ως εισηγήτρια επί του θέματος. Μάλιστα, είχε κάνει τότε εντύπωση σε πόσο σύντομο χρόνο είχε ορισθεί η δικάσιμος.

Υπήρχε χθές μεγάλη περιέργεια από την πλευρά των συνηγόρων των προσφευγόντων, αλλά και των κατοίκων του Κιλκίς που ταξίδεψαν για να παρακολουθήσουν την εκδίκαση, καθώς και κάποιων δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν την υπόθεση, για το ποιός θα ήταν ο λόγος για τον οποίο η εισηγήτρια θα ζητούσε τη εξαίρεσή της από την υπόθεση.

Με την αναγγελία των προς εκδίκαση υποθέσεων χθές και ενώ δεν παρίστατο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος από πλευράς ΥΠΕΚΑ, η πρόεδρος δηλώνει, χωρίς να εξηγεί καθόλου το λόγο, πως η συγκεκριμένη υπόθεση αναβάλλεται για το Νοέμβριο του 2013. Ο συνήγορος των προσφευγόντων παρεμβαίνει και ζητάει την αιτιολόγηση αυτής της δεύτερης αναβολής. Η πρόεδρος δηλώνει πως υπάρχει αίτηση εξαίρεσης από την ίδια την εισηγήτρια του θέματος. Στην επόμενη ερώτηση του συνηγόρου αν μπορούμε να μάθουμε ποιός είναι ο λόγος που επιβάλλει την εξαίρεση αυτή, η πρόεδρος απαντά πως η ίδια δεν μπορεί να τον κοινοποιήσει και πως αν θέλει μπορεί αυτό να το κάνει η ίδια η εισηγήτρια. Η τελευταία, ενώπιον του ακροατηρίου και προς μεγάλη κατάπληξη των πάντων, δηλώνει πως ζητά την εξαίρεσή της γιατί ο σύζυγός της εργάζεται στο ΑΚΤΩΡΑ.

Εκτός και εάν η συγκεκριμένη εισηγήτρια γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγό της υπάλληλο του ΑΚΤΩΡΑ, λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ή εαν ο σύζυγός της μόλις πολύ πρόσφατα προσλήφθηκε από τον ΑΚΤΩΡΑ -και τα δυο θανατερές συμπτώσεις- σε κάθε άλλη περίπτωση η συγκεκριμένη εισηγήτρια ελέγχεται για το γεγονός οτι επί έξι μήνες κρατούσε τον φάκελλο μιας υπόθεσης από την οποία όφειλε από την πρώτη στιγμή να έχει ζητήσει την εξαίρεσή της. Στην οποία εισηγήτρια οι προσφεύγοντες κατά του ΥΠΕΚΑ κατέθεταν τα νομικά τους επιχειρήματα και τα υπομνήματά τους εμπιστευόμενοι οτι τα καταθέτουν σε πρόσωπο που εγγυάται μια ανεπηρέαστη εισήγηση και μια παραπέρα δίκαιη εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Η κοινωνία του Κιλκίς που προσέφυγε για την υποθεση αυτή στη Δικαιοσύνη εύλογα σήμερα αναρωτιέται αν υπήρξε από την αρχή μεθόδευση, με τη μεσολάβηση κάποιων, για να ανατεθεί η συγκεκριμένη υπόθεση στη συγκεκριμένη εισηγήτρια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.