Ψήφισμα Φορέων Δήμου Αριστοτέλη για το νέο Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, οι σύλλογοι της Β.Α. Χαλκιδικής διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει και καθορίζει την αναπτυξιακή προοπτική της Χαλκιδικής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Χαλκιδικής κ. Ιγγλέζη και κ. Καρανάσιος, ο αντιπεριφεριάρχης κ. Γιώργου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γκιλής, ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων κ. Τάσιος, ο πρόεδρος της ένωσης κάμπινγκ κ. Δεληδημητρίου, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη κ. Βλαχόπουλος, ο πρώην δήμαρχος του Δήμου Παναγίας κ. Μητροφάνης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πολυγύρου κ. Μπογδάνος.

Οι εισηγητές κ. Αικατερινάρης και κ. Ηλιόπουλος ανέδειξαν τον παράλογο σχεδιασμό, ο οποίος χωρίζει τη Χαλκιδική σε δύο υποενότητες -κάτι που δε συμβαίνει σε κανένα άλλο νομό- και προσαρτά αυθαίρετα την δημοτική ενότητα των Ζερβοχωρίων του Δήμου Πολυγύρου στο Δήμο Αριστοτέλη, υπογραμμίζοντας τον σχεδόν αποκλειστικά μεταλλευτικό χαρακτήρα που αποδίδεται στη Β.Α. Χαλκιδική.

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξηγήσει τις θέσεις της δημοτικής αρχής, και να απολογηθεί για την αδράνεια που έθεσε εσκεμμένα προ τετελεσμένου γεγονότος τις τοπικές κοινωνίες, παρακάμπτοντας για μια φορά ακόμη την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Εξέφρασε τη γνώμη, ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως μεταλλευτική στο Ρυθμιστικό δεν περιορίζει την ανάπτυξη, απ’ τη στιγμή που -με τη λογική του- μπορούν να “παντρευτούν” μελισσοκομία, αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία και τουρισμός με τη βαριά χημική βιομηχανία και τις ανοιχτές εξορύξεις. Ωστόσο, η διεθνής εμπειρία και η επιστημονική τεκμηρίωση επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο.

Η εκδήλωση κατέληξε στο παρακάτω

ΨΗΦΙΣΜΑ.

Σήμερα 14-10-2012 βρέθηκαν οι φορείς του Δήμου Αριστοτέλη με θέμα το νέο Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν τα παρακάτω:

Απορρίπτουν το σχέδιο του Ρυθμιστικού για την Β.Α. Χαλκιδική για τους εξής λόγους:

  • Στον σχεδιασμό αγνοήθηκε παντελώς η υπάρχουσα κοινωνική και οικονομική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.
  • Βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την πορεία αυτού του τόπου και ρυθμίζουν την αναπτυξιακή του προοπτική δεν αναφέρονται καθόλου (Άγιο Όρος).
  • Βασικοί οδικοί άξονες που λειτουργούν σαν κύριοι άξονες σύνδεσης με τον έξω κόσμο αγνοούνται (Πολύγυρος-Ιερισσός) ή υποβαθμίζονται (Εγνατία-Σταυρός-Ιερισσός) αντιστρέφοντας εντελώς την σημερινή πραγματικότητα και κατάσταση της περιοχής.
  • Η κύρια μορφή ανάπτυξης που είναι η τουριστική (θρησκευτικός τουρισμός – κλασσικός τουρισμός) απουσιάζουν εντελώς.
  • Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός του διαχωρισμού της Χαλκιδικής σε σκούρο πράσινο και ανοιχτό.
  • Τεχνητή προσκόλληση μέρους της Χαλκιδικής (Ζερβοχώρια) αλλάζει σημαντικά το κέντρο βάρους του Δήμου και γίνεται με κριτήριο που μόνο αναπτυξιακά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
  • Δεν πραγματοποιήθηκε καμία Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία παρά επιχειρήθηκε να περάσει κρυφά και εν αγνοία της.

Για όλα αυτά θεωρούμε ότι το όλο σχέδιο έρχεται να υπηρετήσει επιθυμία κάποιων για χάρισμα της Β.Α. Χαλκιδικής στις μεταλλευτικές εταιρίες και την μετατροπή της σε ένα τεράστιο μεταλλευτικό πεδίο με εργοστάσια και χαβούζες αποβλήτων αποκλείοντας άμεσα όλες τις άλλες δραστηριότητες που αναφέρονται ή ξεχάστηκαν από το σχέδιο.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να αποσυρθεί το κομμάτι που αφορά την Β.Α. Χαλκιδική και να ξεκινήσει από μηδενική βάση με συμμετοχή των κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Από Χαλκιδική: Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Ένωση Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής, Σύλλογος Μηχανικών Βορείου Χαλκιδικής, Σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων Βορείου Χαλκιδικής, Πολιτιστική κίνηση Πολυγύρου, Από Ολυμπιάδα: Σύλλογος αλιέων, Από Αρναία: Σύλλογος κυνηγών, Από Πυργαδίκια: Πολιτιστικός Σύλλογος, Από Μεγάλη Παναγία: Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών, Πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες, Ομάδα διάσωσης, Εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου, Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσ/νίκης, Από Αμμουλιανή: Σύλλογος Επαγγελματιών-Αναπτυξιακός, Σύλλογος πλοιοκτητών-αλιέων, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου, Από Ουρανούπολη: Σύλλογος Επαγγελματιών, Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου, Από Ξηροποτάμι: Σύλλογος κατοίκων Ξηροποτάμου, Από Νέα Ρόδα: Σύλλογος Επαγγελματιών, Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου, Αθωνικός ναυτικός όμιλος, Από Ιερισσό: Σύλλογος φίλοι του περιβάλλοντος, Σύλλογος Επαγγελματιών, Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Λυκείου, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσιωτών Θεσ/νίκης, Αλιευτικός σύλλογος, Αθλητικός Σύλλογος, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Σύλλογος τριτέκνων Δήμου Αριστοτέλη, Σωματείο οικοδόμων, Σύλλογος ποντίων και φίλων, Σύλλογος γυναικών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.