Προς τους “οικολόγους” του ECO News


Πηγή: Ενεργοί Πολίτες Δ. Ε. Αρναίας

Καταρχήν θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για το οικολογικό ενδιαφέρον που δείχνετε μέσα από την εκπομπή σας. Μια εκπομπή που δημιουργήθηκε για να ενισχύει την οικολογική ευαισθησία, να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και να λαμβάνει πρωτοβουλίες για αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Είδαμε όλα αυτά τα χρόνια να αναδεικνύετε σημαντικά περιβαλλοντικά εγκλήματα στην χώρα μας, όπως του Ασωπού, και να αναλαμβάνετε δράσεις προς την κατεύθυνση της δημοσιοποίησης του προβλήματος αλλά και της αποκατάστασής του.

Μας ενημερώσατε για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, την Παταγωνία, την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου και πολλά ακόμη.

Διοργανώσατε ολοήμερες δράσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας.

Παρ’ όλες όμως τις εκπληκτικές δραστηριότητες για τα Ελληνικά δεδομένα, διαπιστώσαμε την επιλεκτική και πάντα πολύ προσεκτική ανάδειξη των διαφόρων θεμάτων.

Διαπιστώσαμε λοιπόν πως για τα πολύ σημαντικά και φλέγοντα θέματα της βορείου Ελλάδας που έχουν σχέση με τα μεταλλεία χρυσού, οι αναφορές σας είναι ελάχιστες και πάντοτε ξώφαλτσες.

Γνωρίζετε πολύ καλά λοιπόν πως αυτό που πρόκειται να συμβεί στην βόρεια Ελλάδα πρόκειται για ένα μη αναστρέψιμο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό έγκλημα.

Μεταλλευτικές εταιρίες Καναδικών συμφερόντων, με υποστηριχτές τους Έλληνες μεγαλοεργολάβους (Μπόμπολας και με φιλική συμμετοχή Αλαφούζος) σκοπεύουν να ξεκοιλιάσουν όλη την βόρεια Ελλάδα, να φυγαδεύσουν το χρυσό στο εξωτερικό και να αφήσουν πίσω τους τεράστιες περιοχές χωρίς δάση και κυρίως χωρίς το πολυτιμότερο σήμερα αγαθό: το νερό. Αντίθετα θα αφήσουν πίσω τους τεράστιες τοξικές χωματερές, ακόμα και με φονικό κυάνιο, γιατί από τις χιλιάδες τόνους των τοξικών που θα χρησιμοποιήσουν δεν θα πάρουν τίποτα πίσω.

Ανοιχτές εξορύξεις (Open Pit) θα γεμίσουν τα ελληνικά βουνά. Εκτάσεις που βρίσκονται δίπλα σε περιοχές Natura όπως στην Χαλκιδική ξεπουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής, στην πραγματικότητα αντί αρνητικού τιμήματος αν υπολογισθούν και τα έργα υποδομής που τα έκανε το ίδιο το ελληνικό δημόσιο. 317000 στρέμματα ξεπουλήθηκαν στην Χαλκιδική από τον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Πάχτα (γνωστό για τα σκάνδαλα του Πόρτο Καρράς) έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Περιεκτικότητες σε χρυσό των 0,5 γραμμαρίων ανά τόνο, γίνονται πλέον κερδοφόρα κοιτάσματα. Τεράστια μηχανήματα θα ξεκοιλιάσουν την γη της Μακεδονίας για τα επόμενα 30 χρόνια μέχρι να τα οικονομήσουν και να εξαφανιστούν. Όταν, κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, τα αναμενόμενα κοιτάσματα με την τιμή του χρυσού να έχει σκαρφαλώσει στα 1700 δολάρια η ουγγιά, ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ και το όφελος του Ελληνικού δημοσίου θα είναι το απόλυτο ΜΗΔΕΝ. Όταν το ίδιο το ελληνικό δημόσιο προσφεύγει εναντίον της είσπραξης 15,5 εκ. ευρώ σαν αποζημίωσή του από την «Ελληνικός Χρυσός»; Αυτά τα οικονομικά σκάνδαλα δεν μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, στο χείλος της χρεοκοπίας, και καλούμαστε να πληρώσουμε τη νύφη όλοι οι υπόλοιποι;

Baia Mare

Η χρήση του Κυανίου κάνει την κατάσταση ακόμη πιο εφιαλτική. Τεράστιες ποσότητες από αυτό το καταστρεπτικό χημικό θα τοποθετηθεί στα εδάφη μας και θα περιμένει την ευκαιρία να σκορπίσει βιβλική καταστροφή. Σας θυμίζουμε τι έγινε στις 30 Ιανουαρίου του 2000 στην Μπάγια Μάρε της Ρουμανίας όταν φράγμα με κυανιούχα τοξικά απόβλητα, έσπασε και χύθηκε στον Δούναβη. Εκατομμύρια τόνοι ψαριών ξεβράστηκαν νεκρά. Ακόμη και σήμερα έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια δεν έχει καταστεί δυνατή η επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος σε αυτή την περιοχή. Άραγε τι θα συμβεί αν κάτι αντίστοιχο συμβεί στην γενέτειρα του Αριστοτέλη στην βόρειο Χαλκιδική; Ποιες θα είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου ατυχήματος στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία της περιοχής (υπενθυμίζουμε έπιπλέον ότι η περιοχή της δραστηριότητας κάθεται ιππαστί σε γνωστό σεισμικό ρήγμα); Θα μπορέσει η εταιρία να κάνει αποκατάσταση σε όλο το Αιγαίο ή θα δηλώσει πτώχευση όπως έγινε με την αντίστοιχη της Ρουμανίας και θα αναζητούμε τον υπεύθυνο για την αποκατάσταση; Υπάρχει πιθανότητα να ξαναέρθουν τουρίστες στην Χαλκιδική αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές -στην υπόνοια και μόνο της ρύπανσης;

Το ΥπΕΚΑ εγγυάται την διασφάλιση των όρων ασφάλειας, την ώρα που δεν μπορεί να διασφαλίσει την ύπαρξη του. Να σας θυμίσουμε την περιβαλλοντολογική καταστροφή που συντελείται από την Λάρκο στην Εύβοια, τα Αλουμίνια Ελλάδος στον Κορινθιακό Κόλπο αλλά και τα μέχρι πρότινος Λατομεία Μαρκοπούλου που λειτουργούσαν χωρίς άδεια λειτουργίας εδώ και 30 χρόνια. Αφού δεν έχει δείξει μέχρι τώρα το καλό παράδειγμα σε αυτές τις περιπτώσεις, πως μπορεί να εγγυηθεί στην Βόρεια Ελλάδα την σωστή λειτουργία και την διασφάλιση των περιβαλλοντολογικών όρων (από τη προηγούμενη δραστηριότητα 15 περιβαλλοντικές πληγές παραμένουν ακόμα ανοιχτές, αν και υπάρχει έκθεση ελεγκτών); Αν θελήσετε να ασχοληθείτε σοβαρά και επιστημονικά με το θέμα θα διαπιστώσετε ότι το ΥπΕΚΑ ενέκρινε ως έχει μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός» παρά τις τεκμηριωμένες ενστάσεις του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και του ΤΕΕ Τμ. Κ. Μ.. Οι κυριότερες ενστάσεις ήταν 1) για το θέμα της χρήσης κυανίου το οποίο ψευδώς η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στηριζόμενη σε μια μέθοδο φάντασμα που δεν έχει ποτέ και πουθενά εφαρμοστεί στον κόσμο για απόληψη χρυσού 2) για την αποστράγγιση των ορεινών όγκων-υδροφορέων με αποτέλεσμα τη μελλοντική λειψυδρία της Χαλκιδικής και 3) για την απαξίωση και τον αφανισμό δεκάδων άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής που σε καμία περίπτωση δεν θα αντισταθμίσουν οι λίγες, περιορισμένου χρόνου και κακοαμοιβόμενες θέσεις εργασίας στη εταιρεία χρυσού.

Μέχρι σήμερα λοιπόν σας είδαμε να μην ασχολείστε με το πιο φλέγον θέμα όλης της Ελλάδος. Ο λόγος, πασιφανής. Διεκδικείτε και εσείς με την σιωπή σας, το μερίδιο του λέοντος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίες οι βόλτες του κ. Αλαφούζου μαζί με τον κ. Μπόμπολα και τον Γιώργο Παπανδρέου λίγες μέρες πριν εμφανιστούν στην Ελλάδα οι Άραβες επενδυτές για τα μεταλλεία Χρυσού Χαλκιδικής.

Σας προτείνουμε λοιπόν να βγάλετε τις μάσκες σας και να αποδείξετε πως δεν είσαστε ¨γιαλαντζοί Οικολόγοι¨ .

Ο κόσμος φωνάζει συνεχώς με διαδηλώσεις και ψηφίσματα τα οποία οφείλετε να αναδεικνύετε με το ανάλογο χρόνο και στην εκπομπή σας, αν θέλετε να θεωρείστε αντικειμενικοί.

Με εκτίμηση

Ενεργοί Πολίτες Δ. Ε. Αρναίας.

Υ.Γ: Γι αυτή την μόλυνση πότε θα μιλήσετε;;;


Μία απάντηση στο “Προς τους “οικολόγους” του ECO News”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.