Καναδάς: Το Κεμπέκ θα χάσει μεταλλευτικές επενδύσεις αν γίνει υποχρεωτική η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας!


Μα γιατί φοβούνται τόσο τη Δημοκρατία;

Ένα σπίτι μετακινείται για να ανοίξει ο τόπος για την κατασκευή του μεταλλείου χρυσού στο Μαλάρτικ του Κεμπέκ, που θα είναι το μεγαλύτερο του Καναδά.

Δείτε και το trailer της ταινίας Ο χρυσός των Άλλων

New rules will cost Quebec lost investments, miners warn – The Globe and Mail.

To Kεμπέκ του Καναδα έχει τη φήμη ενός από τα πλέον “φιλικά προς τη μεταλλεία” μέρη στον πλανήτη. Τώρα η μεταλλευτική βιομηχανία είναι ανάστατη γιατί η Κυβέρνηση του Κεμπέκ προωθεί ένα νόμο που θα υποχρεώνει τις εταιρείες μεταλλευτικής έρευνας να αποκτούν την έγκριση των τοπικών και δημοτικών αρχών.

Τι πιο φυσιολογικό σε μια δημοκρατία θα έλεγε κανείς… Όμως η μεταλλευτική βιομηχανία γκρινιάζει ότι η νέα νομοθεσία θα διώξει μακριά έργα ύψους τουλάχιστον $1 δις γιατί, όπως φαίνεται, δεν είναι εύκολο να πάρουν τη συναίνεση του κόσμου γι’αυτά που θέλουν να κάνουν…

Μα γιατί φοβούνται τόσο τη γνώμη του κόσμου; Όπως μας πληροφορεί το άρθρο της Globe and Mail:

Το σχέδιο νόμου είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την αυξημένη αντίδραση των πολιτών που οφείλεται στην αντίληψη ότι οι εταιρείες που αναζητούν μεταλλεύματα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο εκμεταλλεύονται το ανεπαρκές θεσμικό και φορολογικό καθεστώς.

Οι οργισμένες διαδηλώσεις πριν από μερικούς μήνες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της έρευνας για εκμετάλλευση αερίου από σχιστολιθικές πλάκες (shale gas) βοήθησαν να έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα του αυστηρότερου ελέγχου του εξορυκτικού κλάδου. Τον Μάρτιο η Κυβέρνηση του Κεμπεκ ανέστειλε όλες τις σχετικές δραστηριότητες, μέχρι να γίνει μια εμπεριστατωμένη περιβαλλοντική μελέτη.

Για τη μεταλλευτική έρευνα, το Κεμπέκ θεώρησε ότι η παροχή όλων των δεδομένων απευθείας στις τοπικές αρχές είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα είναι όσο γίνεται πιο ανοικτή και δίκαια.

Όμως η μεταλλευτική βιομηχανία ανησυχεί και διαφωνεί, δηλώνοντας (απειλώντας/εκβιάζοντας) ότι μια τέτοια δημοκρατική διαδικασία θα οδηγήσει στην απώλεια επενδύσεων ύψους $1 δις, γιατί οι επενδυτές θα τρομάξουν από τη δύναμη που θα αποκτήσουν οι πολίτες να ακυρώνουν έργα. “Μπορείτε να φανταστείτε το χάος που θα δημιουργηθεί αν δοθεί τέτοια δύναμη σε 1.200 δήμους;”, αναρωτιούνται.  Απαπα… Η αντιπρόταση της βιομηχανίας είναι να μην αλλάξει σχεδόν τίποτα:  να παραμείνει η διαδικασία αδειοδότησης ως έχει (δηλαδή να μην έχουν λόγο οι πολίτες) και να γίνει μια Επιτροπή που θα ελέγχει τη συμμόρφωση με το Μεταλλευτικό Νόμο.

Για να δούμε… Σίγουρα θα είναι έκπληξη αν δεν υπερισχύσουν τα συμφέροντα της πανίσχυρης μεταλλευτικής βιομηχανίας του Καναδά και γίνει νόμος τελικά αυτή η πρόταση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.