Ερώτηση Δριβελέγκα για τα μεταλλευτικά δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου


EΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ
1. Την κα Υπουργό του ΠΕΚΑ
2. Τον κ Υπουργό των Οικονομικών

Θέμα: “Μεταλλευτικά δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου”

κκ. Υπουργοί

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δεινή οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας, αναγκάστηκε να πάρει σκληρά οικονομικά μέτρα που αφορούν εργαζόμενους και συνταξιούχους. Για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας μας απαιτούνται επιπρόσθετοι οικονομικοί πόροι, για να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί και οι συντάξεις.

Στη χώρα μας λειτουργούν αρκετές μεταλλευτικές εταιρείες. Είναι γνωστό ότι για τα ιδιωτικά μεταλλεία ο μεταλλευτικός κώδικας δεν προβλέπει μεταλλευτικά δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου. Να σημειώσουμε ότι οι μεταλλευτικές εταιρείες διευκολύνονται για τη λειτουργία τους με ειδικά τιμολόγια  ηλεκτρικής ενέργειας, άντληση νερών δωρεάν από ιδιωτικές γεωτρήσεις, χρησιμοποίηση ερευνών του Δημοσίου για την ύπαρξη κοιτασμάτων (ΙΓΜΕ), εγγυήσεις του Δημοσίου για το δανεισμό τους κ.α. Ουσιαστικά δηλ. οι εταιρείες αυτές, ενώ εκμεταλλεύονται δημόσιο πλούτο, όχι μόνο δεν καταβάλουν τίμημα υπέρ του δημοσίου, αφού δεν προκύπτουν μεταλλευτικά δικαιώματα για το δημόσιο από πουθενά, αλλά επιδοτούνται κιόλας από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί ότι από την απασχόληση, την φορολογία, τον κύκλο εργασιών θα προκύψουν οικονομικά οφέλη. Η πράξη όμως έχει αποδείξει ότι οι διάφορες τριγωνικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την απόδοση των φόρων περιορίζουν στο ελάχιστο το ποσό που προορίζεται για το δημόσιο.

Γι’αυτό ερωτάσθε

Προτίθεστε να μάρετε κάποια μέτρα και ποια θα είναι αυτά ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να αποκτήσει άμεσα οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση του Εθνικού ορυκτού πλούτου της χώρας;

Αθήνα 02/03/2011

Οι ερωτώντες βουλευτές
Δριβελέγκας Ιωάννης
Ζωίδης Νικόλαος
Αράπογλου Χρύσα
Περλεπέ Αικατερίνη

Από το site του Βουλευτή Ιωάννη Δριβελέγκα


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.