Πού πάει το κυάνιο στο Στρατώνι (2)


Ξεκαθαρίζουμε εξ’αρχής ότι δεν επιτεθήκαμε κατά του κ. Παπαντώνη προσωπικά, αλλά κατά της εταιρείας την οποία σήμερα εκπροσωπεί. Το βίντεο προέρχεται από μια ΔΗΜΟΣΙΑ εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το μείζονος σημασίας ζήτημα του Επενδυτικού Σχεδίου. Άρα τίποτα από αυτήν την εκδήλωση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κρυφό και με αυτό το σκεπτικό δημοσιεύσαμε το βίντεο. Αν και η απάντηση του κ. Παπαντώνη δεν στάλθηκε σε εμάς αλλά στη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ, εμείς με χαρά τη δημοσιεύουμε. Με τις δικές μας απαντήσεις/σχόλια βέβαια…

Ας αρχίσουμε με το υστερόγραφο. Γιατί σήμερα, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια;

  • Επειδή από τότε μας είχαν κάνει εντύπωση οι υπεκφυγές του κ. Παπαντώνη και της εταιρείας.
  • Επειδή το θέμα τίθεται και ξανατίθεται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχουμε πάρει ποτέ απάντηση, ούτε καν μια μη πειστική απάντηση…
  • Επειδή τέθηκε ξανά με αφορμή την ημερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες” και όλες αυτές τις μέρες έχουμε έναν διάλογο σχετικά με το κυάνιο στο blog.
  • Επειδή αυτήν την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για νομοθετική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία, σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και την ερχόμενη Δευτέρα 1 φεβρουαρίου, στη 10η επέτειο του ατυχήματος της Baia Mare, οργανώνεται στη Βουδαπέστη συνέδριο με τίτλο “Απαγορεύοντας το κυάνιο χωρίς σύνορα” (“Banning cyanide without borders”), με πρωτοβουλία της Ουγγρικής Κυβέρνησης που ήδη το έχει απαγορεύσει.

Στη Β. Χαλκιδική έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιείται κυανιούχο νάτριο στον εμπλουτισμό εδώ και δεκαετίες και να μη μιλάει κανείς. Όμως στο εξωτερικό, οι εταιρείες χρυσού που ΟΛΕΣ χρησιμοποιούν κυάνιο, προτείνουν μεθόδους “αποτοξικοποίησης” των κυανιόντων, πράγμα που σημαίνει ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΚΥΑΝΙΟΥΧΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων αμφισβητείται από τους ειδικούς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ επιστήμοντες όμως, έτσι κι αλλιώς, εμάς δεν μας απασχολούν διότι στο Στρατώνι δεν εφαρμόζονται. Άρα το κυάνιο καταλήγει στα τέλματα του εμπλουτισμού τα οποία αποτίθενται στο Καρακόλι και στη λιθογόμωση. Ας μας απαντήσει επιτέλους ο χημικός κ. Παπαντώνης τι συμβαίνει μέσα στο τέλμα. Τα νούμερα που παραθέτει για total, free και WAD cyanide αφ’ενός μεν δύσκολα γίνονται πιστευτά αφού η εταιρεία δεν κάνει χρήση καμίας μεθόδου αποτοξικοποίησης και, αφ’ετέρου, αφορούν τα υγρά απόβλητα και όχι τα στερεά.

Αξιόπιστες αναλύσεις για το κυάνιο στην περιοχή μας από ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ φορέα δεν έχουν γίνει ΠΟΤΕ. Η Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΙΤΗΡΩ) έκανε πράγματι ενδελεχή έρευνα στην περιοχή του Στρατωνίου και απέστειλε δείγματα όλων των ειδών των μεταλλευτικών αποβλήτων για αναλύσεις σε εξειδικευμένα εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όμως η ΕΠΙΤΗΡΩ μέτρησε τα πάντα, εκτός από το κυάνιο για το οποίο δηλώνει καθαρά ότι “όλα τα στοιχεία είναι του Ελληνικού Χρυσού” (2η Τεχνική Έκθεση παρ. 4.3.1, Μαϊος 2008).

Ουσιαστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε τώρα από τον κ. Παπαντώνη. Αποδείξεις δεν παρουσιάστηκαν. Η προτροπή ” ας έρθει ο κ. Τάδε στο Στρατώνι για να ενημερωθεί και να του λυθεί η απορία”, ενδεχομένως να απαντήσει στις απορίες του κ. Τάδε, όμως δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις της κοινωνίας.

Και ξαναρωτάμε εμείς οι άπιστοι: Γιατί η εταιρεία και οι εκπρόσωποί της δεν κάνουν διαθέσιμα τα στοιχεία που έχουν στους πολίτες της Χαλκιδικής και στην επιστημονική κριτική; Γιατί υπεκφεύγουν, χρόνια τώρα, να απαντήσουν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα;

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, της οποίας υπάλληλος είναι τώρα ο κ. Παπαντώνης (μετά από την TVX και την ΑΕΕΧΠΛ) επιδιώκει την υλοποίηση στην περιοχή ενός “Επενδυτικού Σχεδίου”, κολοσσιαίας κλίμακας σε σχέση με τα μεταλλεία που έχουμε εδώ και πολλές δεκαετίες στην περιοχή. Η εταιρεία αυτή πρέπει να πείσει τον κόσμο, όχι μόνο για τις καλές της προθέσεις για το μέλλον, αλλά και για τον “έντιμο βίο της” ΣΗΜΕΡΑ.

Επαναδιατυπώνουμε λοιπόν τα ερωτήματα και περιμένουμε απαντήσεις:

  • 83 κιλά κυανιούχου νατρίου την ημέρα χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό. Πού πηγαίνουν μετά;
  • Στον αέρα. Εκεί το κυάνιο διασπάται, αλλά μετά από δυο χρόνια περίπου…
  • Στα υγρά απόβλητα. Ο κ. Παπαντώνης οφείλει να εξηγήσει πώς γίνεται οι συγκεντρώσεις του κυανίου στα υγρά απόβλητα να πέφτουν στα πολύ χαμηλά επίπεδα που αναφέρει, χωρίς να χρησιμοποιείται καμία μέθοδος αποτοξικοποίησης του κυανίου. Αν η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει ανακαλύψει κάποια θαυματουργή μέθοδο είναι κρίμα να την κρατάει για τον εαυτό της. Θα γινόταν πλούσια!
  • Στα στερεά απόβλητα. Πώς εξαφανίζεται το κυάνιο; Με ποια διεργασία, φυσική ή άλλη; Το ζήτημα των στερεών αποβλήτων που σκόπιμα, κατά τη γνώμη μας αποσιωπάται, είναι κρίσιμο για την περιοχή, γιατί στην περιοχή έχουμε ήδη 30 εκατ. τόνους και το Επενδυτικό Σχέδιο πρόκειται να μας φορτώσει άλλα 150 εκατ. τόνους.

17 απαντήσεις στο “Πού πάει το κυάνιο στο Στρατώνι (2)”

  1. Ρε παιδιά, δίνουμε κι εξηγήσεις τώρα??? Όποτε θέλετε το βάζετε, γιατί έχει πλάκα! Ολόκληρος άντρας να μπερδεύεται, να δαγκώνεται και αχμ και μουχμ και να μην ξέρει τι να πει!
    Όσο για τη μέθοδο ‘‘εξαφάνισης’’ του κυανίου, έξυπνα παιδιά είσαστε, βρείτε την μόνοι σας! Λες και χρειάζεται τις συμβουλές σας η εταιρεία για να εξαφανίσει το κυάνιο και να πλουτίσει!

    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  2. Ο κ. Κώστας Παπαντώνης από τη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ:

    Στην απάντηση που έδωσα, ανέφερα ότι οι μετρήσεις κυανιόντων αφορούν και τα υγρά αλλά και τα στερεά (εμπλουτίσματα και τέλματα) της παραγωγικής διαδικασίας. Οι μετρήσεις κυανιόντων στα στερεά έγιναν βάσει των πρότυπων δοκιμών εκχυλισιμότητας, όπως αυτές περιγράφονται στην ΕΛΟΤ ΕΝ 12457.2 δοκιμές συμμόρφωσης για αποστράγγιση αποβλήτων υλικών κοκκώδους μορφής και ιλύων.
    Στα εκχυλίσματα λοιπών των τελμάτων και των προϊόντων έγιναν οι μετρήσεις, γιατί αυτό έχει σημασία και εκεί επικεντρώνονται οι αγωνιώδεις ερωτήσεις «για το πού πάει το κυάνιο».
    Αναφέρω εδώ ότι τα δείγματα στάλθηκαν για αναλύσεις σε αναγνωρισμένο εργαστήριο του εξωτερικού και συγκεκριμένα στο ALS Laboratory Group (Analytical Chemistry & Testing Services), ώστε να μπορούμε εμείς να μιλάμε για αξιοπιστία όχι φραστικά, αλλά ουσιαστικά. Δεν είναι αυτό και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στους εναγωνίως ερωτώντες οικολόγους;
    Δεν αποσιωπάται λοιπόν κανένα ζήτημα στερεών αποβλήτων και μάλιστα σκόπιμα όπως κατηγορούμαστε.
    Σκόπιμη είναι η τρομοκράτηση που επιχειρείται με προφανείς σκοπούς το χτύπημα κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας.
    Πράγματι, επί 50 χρόνια χρησιμοποιείται το κυανιούχο νάτριο στο Στατώνι. Αν ίσχυαν οι τρομοκρατικές θεωρίες των ανησυχούντων δεν θα υπήρχε ζωή!….. Ελάτε λοιπόν κύριοι, πάρτε δείγματα απ’ ότι νερά θέλετε, απ’ ότι στερεά θέλετε, από όποιο υδροφόρο ορίζοντα θέλετε, από όποια πηγή θέλετε, κάνετε εσείς τις αξιόπιστες μετρήσεις σας και θεμελιώστε τις κατηγορίες αφού εμείς «οι καταγόμενοι από την κόλαση» θέλουμε το θάνατο της περιοχής.
    Ας εκφράσω κι εγώ την ανησυχία μου. Μήπως με όλη την καταστροφολογία σας υποθηκεύετε εσείς το μέλλον της περιοχής και εμποδίζετε κάθε μορφή ανάπτυξής της;
    Αυτή είναι η τελευταία μου αναφορά στο θέμα «πού πάει το κυάνιο».

    Κώστας Παπαντώνης

  3. Μπακόπουλε,
    αφού πρόκειται να ασχοληθείς με ρύπανση νερών, καιρός δεν είναι να μάθεις κάποιες βασικές έννοιες?
    ή σε νοιάζει μόνο η ασφάλεια της θεσούλας σου, όπως έδειξες στο ποστ με το Χατζηδακι?
    Ορίστε λοιπόν:
    Bacterial Degradation of Cyanide and Its Metal Complexes under Alkaline Conditions
    http://aem.asm.org/cgi/content/full/71/2/940
    LABORATORY AND PILOT SCALE
    PHOTODEGRADATION
    OF CYANIDE–CONTAINING WASTEWATERS
    http://www.ig.pwr.wroc.pl/minproc/journal/pdf/2005/s229-248.pdf
    Εκεί πάει το κυάνιο στο Στρατώνι, για να μη λέτε κ. αντιγκολντ ότι δεν είναι εποικοδομητικά τα σχόλιά μου.

  4. sonicdor – όπα …..θες να μας πεις ότι η εφαρμογή ενός εργαστηριακού πειράματος (2005) ολοκληρώθηκε και εφαρμόστηκε στο Στρατώνη… κάντο ποιο λιανά

    • 1. Για ρωτήστε τους στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αν κάνουν bacterial degradation στο Στρατώνι, να γελάσουμε και λίγο…
      2. Για εξηγήστε στον κόσμο την διαφορά ανάμεσα στο laboratory and pilot scale (εργαστηριακή και πιλοτική κλίμακα) και στο industrial scale (βιομηχανική κλίμακα)…
      Με πόση καθημερινή παραγωγή μπορούν να τα βγάλουν πέρα τα καημένα τα βακτήρια; 1000 τόνοι περίπου αποβλήτων εμπλουτισμού παράγονται σήμερα, μόνο από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών. Από την Ολυμπιάδα σκοπεύουν να βγάλουν 3000 τόνους τη μέρα. Και 1000 από τη Στρατονίκη; 4000 και βλέπουμε.
      3. Photodegradation δηλαδή φωτο-αποσύνθεση, φυσικά πάλι στο εργαστήριο και σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Τι σχέση έχουν αυτά με ένα πραγματικό τέλμα αποβλήτων όπου οι συνθήκες μεταβάλλονται σημαντικά στα εκατομμύρια τόνους του όγκου του τέλματος, αναμένω εναγωνίως να μου πεις εσύ.
      Και βέβαια σε ένα τέτοιο τέλμα, έχει τεράστια σημασία από πού θα πάρεις το δείγμα για ανάλυση…

      Πάντως όλα αυτά που λες αποδεικνύουν ένα πράγμα: ότι χρειάζονται ειδικές μέθοδοι για την καταστροφή (αποσύνθεση, όπως θέλεις πες το) του κυανίου, το οποίο δεν εξαφανίζεται έτσι απλά όπως θέλει να μας πείσει ο κ. Παπαντώνης. Πώς το καταφέρνει αλήθεια, δεν μας είπε. Όλες οι εταιρείες χρυσού στον κόσμο που χρησιμοποιούν ειδικές και δαπανηρες μεθόδους (π.χ. INCO) για να μειώσουν τις συγκεντρώσεις κυανίου, φαίνεται ότι είναι ηλίθιες. Ο κ. Παπαντώνης έχει βρει τη μαγική λύση!

      Εμείς ρωτήσαμε συγκεκριμένα με ποια διεργασία, φυσική ή άλλη, εξαφανίζεται το κυάνιο. Αντί απάντησης πήραμε νούμερα και ονόματα εργαστηρίων. Τι ακριβώς κάνει για να το εξαφανίσει δεν μας είπε. Η ΜΠΕ των εγκαταστάσεων του Στρατωνίου λέει ότι στον εμπλουτισμό προστίθεται κυανιούχο νάτριο και μετά δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά σε αυτήν την ουσία.

      Η ΕΠΙΤΗΡΩ έκανε αναλύσεις για τα πάντα εκτός από το κυάνιο! Αυτές τις πήρε έτοιμες από την ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ. Γιατί, λυπήθηκαν τα έξοδα; Εδώ για κάποιες άλλες ειδικές δοκιμές που είχανε στείλει δείγματα στη Σουηδία, περίμεναν (περιμέναμε) πάνω από ένα χρόνο για να πάρουμε απαντήσεις.

      Ε, θα μας επιτρέψει ο κ. Παπαντώνης να αμβισβητούμε την ακρίβεια των στοιχείων του…

  5. κ. αντιγκολντ
    όλες αυτές οι διεργασίες συμβαίνουν φυσικά με τους εγγενείς οργανισμούς και το φως του ήλιου. Απλά οι επιστήμονες στα άρθρα που σας παράθεσα εντατικοποιούν τις φυσικές διεργασίες για βιομηχανική εφαρμογή, ώστε να μπορούν να βιοαποδομηθούν πολύ μεγάλες ποσότητες κυανίου, όχι οι ελάχιστες που περιέχονται τώρα στο τέλμα. Αυτό ονομάζεται βιοτεχνολογία.

  6. “όλες αυτές οι διεργασίες συμβαίνουν φυσικά με τους εγγενείς οργανισμούς και το φως του ήλιου”
    Το πρόβλημα είναι ότι οι διεργασίες για τις οποίες διαμαρτύρεται η κοινωνία “συμβαίνουν με συγγενείς διαδικασίες και κρυφά απο το φώς του ήλιου”.

  7. Και αυτο ονομάζεται
    1, Απάτη.
    2. Καταστροφή του περιβάλλοντος.
    3. Καταστροφή τοπικών οικονομιών.
    4. ολα αυτα μαζί.
    (βάλτε χ στην επιλογή που θεψρείτε σωστή).

  8. Stinky αυτή τη φορά έσκισες με τα ‘‘εποικοδομητικά’’ σου!!
    Κάτσε τώρα να σε … αποδομήσω, να γλυτώσουμε (έστω για λίγο) …
    Έχουμε και λέμε…
    Δε φτάνει που μας (τα) ξανάπρηξες με τα πιλοτικά σου (και μετά μιλάς και για … επιστημονική φαντασία!!! Αυτά τα κόλπα στο …Avatar τα διάβασες??? Στο Στρατόνι μάλλον δεν τα έχουν ονειρευτεί!!!), αλλά βρήκες και τα κατάλληλα επιχειρήματα!!!
    Εργασία πρώτη:
    This result suggests that cyanate could be an intermediate in the cyanide degradation pathway, but alternative routes cannot be excluded.
    ‘‘Αυτό το αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι το κυανικό θα μπορούσε να είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο στην αποδόμηση του κυανίου, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν εναλλακτικές κατευθύνσεις’’
    Να περιμένουμε πρώτα να αποφασίσουν αυτοί και μετά μας κάνεις το … ζάλισμα. Σύμφωνοι stinky?
    Εργασία δεύτερη (και χειρότερη!!!):
    Free cyanide is a highly toxic chemical that is found in the environment at low
    concentrations coming from natural sources. It reaches toxic levels mostly through
    industrial processes such as mineral processing, electroplating, and paper-making.
    ‘‘Το ελεύθερο κυάνιο είναι μια ισχυρά τοξική χημική ουσία που βρίσκεται στο περιβάλλον σε χαμηλές συγκεντρώσεις όταν είναι φυσικής προέλευσης. Φτάνει σε τοξικά επίπεδα κυρίως από βιομηχανικές διαδικασίες, όπως εξορυκτικές δραστηριότητες, ηλεκτρόλυση και κατασκευή χαρτιού.’’(!!!)
    Αν πας έτσι θα σε απολύσουνε φουκαρά! Ούτε βαλτός του antigold να ήσουνα!
    Κι εσύ βρε Νίκο, μη γίνεσαι σκληρός!! Ας τονε τον θλιβερό τύπο. Μεροκάματο βγάζει ο άνθρωπος (άνθρωπος??? Τέλος πάντων…). Κάνε πως τον πίστεψες να χαρεί λίγο!!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  9. Hiiiiiiiiiyaaaaaaaaaa!!!! Stinky έμπαινε και γοήτευε!!
    Απαξάπαντες … ΠΡΟΟΟΟΣΧΗΗ!!! Ζούμε κοσμοϊστορικές στιγμές ρε!! Ο stinky μας εξέθεσε το περιεχόμενο της κεφαλής του!!!!
    Θαυμάστε!!
    Από τη δεύτερη εργασία:
    Biodegradation of cyanides is limited to low CN- concentration and the kinetics is slow which makes treatment of large streams of wastewater difficult.
    ‘‘Η βιοαποδόμηση των κυανίων είναι περιορισμένη σε μικρές συγκεντρώσεις και η ταχύτητα είναι αργή, πράγμα που κάνει δύσκολη την διαχείριση μεγάλων ρευμάτων υδατικών λυμάτων’’.
    Και τι λέει το άτομο!!??
    «εντατικοποιούν τις φυσικές διεργασίες για βιομηχανική εφαρμογή, ώστε να μπορούν να βιοαποδομηθούν πολύ μεγάλες ποσότητες κυανίου, όχι οι ελάχιστες που περιέχονται τώρα στο τέλμα»!!!!

    Φίλε μου stinky, οι μόνες ‘φυσικές διεργασίες’ που συμπεριλαμβάνουν και (κωλο)βακτηρίδια είναι οι ζυμώσεις μέσα στον αγωγό που συνδέει τον εγκέφαλό σου με το πεπτικό σου σύστημα. Το επιστημονικά αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι να πέρδεσαι από το στόμα…

    Και παρακάτω:
    Cyanide photodegradation can be accomplished by irradiation of the treated
    solution only, but the presence of TiO2 as a catalyst in the UV/O2 reaction system
    allowed to increase twice the degradation rate of free cyanides.
    ‘‘Η βιοαποδόμηση των κυανίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ακτινοβόληση του επεξεργασμένου διαλύματος, αλλά η παρουσία TiO2 σαν καταλύτη στο σύστημα αντίδρασης UV/O2 (υπεριώδεις!!) επέτρεψε την αύξηση στο διπλάσιο του ρυθμού αποδόμησης των ελεύθερων κυανίων’’.
    Υπεριώδης ακτινοβολία και ειδικοί καταλύτες σε εξειδικευμένα εργαστηριακά πειράματα. Αυτές είναι οι «φυσικές διεργασίες» του stinky!
    Όσο για τις υπεριώδεις στο βάθος του τέλματος, άστο καλύτερα…
    Το τέλμα της λογικής του δεν μας … φώτισε!!
    Stinky, κλείστο το απύλωτο! Όσο πας, μου θυμίζεις τον κόκορα του Αρκά!!
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  10. Επειδή έχουμε και εδώ ηλίθιο που μιλάει εναντίον των επιστημόνων του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥκαι για τη σπατάλη χρημάτων των φορολογούμενων, διαβάστε το παρακάτω κείμενο και μετά συνδυάστε το με το κείμενο του antigold όπως ανέβηκε στο portal zougla.gr
    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=16983&cid=17
    Ζητάω συγνώμη από τους υπεύθυνους και τους αναγνώστες του blog γιατί φέρνω άσχετο κείμενο και ίσως κουράζω. Αλλά είναι άλλο πράγμα να βρίζει εμένα (μόνο τρισηλίθιος θα με κατηγορούσε για θέση στο δημόσιο, αφού έχω σύνταξη από το … ΤΕΒΕ) και τελείως άλλο να βρίζει τους συναδέλφους μου που δεν διαβάζουν τις παπαριές του.
    Το δίκτυο που συμμετείχαμε παρείχε ηλεκτρονικά τα περιοδικά σε όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ΔΗΜΟΣΙΑ ιδρύματα της χώρας. Τους συμφέρει να κλείσουν τα δημόσια ιδρύματα και η έρευνα να περάσει στα χέρια των εταιρειών.
    Με αυτόν τον τρόπο θα ταυτίζονται ελέγχοντες και ελεγχόμενοι!!
    Περιμένω τυχόν απαντήσεις και σχόλια, στο email μου παρακαλώ, όχι εδώ. Δεν θέλω να ενοχλήσω άλλο.

    Thursday, February 18, 2010 4:36 PM
    From:
    “Raptis Theofanis”
    View contact details
    To:
    [email protected]
    OLA TA PERIODIKA TELOS MEGALE!!

    Theophanes Raptis
    Physicist-Scientific Software Developer
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Division of Applied Technologies
    NCSR DEMOKRITOS
    Ag. Paraskevi, Attikh, Greece
    tel : +30 210 6514544/6511020 (secr)
    mob : +30 6938480144
    http ://cag.dat.demokritos.gr/raptis.php
    e-mail: [email protected]
    [email protected]
    ================================
    ________________________________________
    From: [email protected] [[email protected]]
    Sent: Thursday, February 18, 2010 4:19 PM
    To: Pascal Normand
    Cc: Dimitris Niarchos; ‘Vassilis Kilikoglou’; Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών; Τεχνολογικό Πάρκο; Ινστιτούτο Βιολογίας; DAT Division; Διεύθυνση Διοικητικού; Γραφεία Προέδρου; Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής; Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής; Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας &Ακτινοπροστασίας; Βιβλιοθήκη; Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών; Ινστιτούτο Ρ.Ρ.Π; Ινστιτούτο Φυσικοχημείας; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; MARIA KONSTANTOPOULOU; [email protected]; ‘Nicos Catsaros’; nizouri
    Subject: Re: [Netusers] Journal access

    Dystyxos,

    to kostos toy HealLink einai peripoy 15.000.000 evro ana etos.
    Xrostane to 2009 kai prepei na exasfalisoyn xrhmata gia to 2010
    an einai na synexistei h prosvash.
    Me dedomenh thn katastash ths oikonomias,
    einai poly dyskolo na vrethoun ta apaitoymena 30 myria apo to programma
    dhmosion ependyseon, kai den einai nomika dynaton na ypaxthoyn sto ESPA.
    To pio pithano einai, sto telos toy mhna, na kopei kathe prosvash.

    Afta apo xthesinh syzhthsh me thn armodia toy ΗealLink.

    V. Georgiou
    Proistamenos Bibliothikis

    > Agapitoi Sinadelfoi,
    >
    > H dysaresti katastasi pou exei dimiourgisei h diakopi prosvasis se pola
    > epistimonika periodika edo kai peripou ena xrono (periodika tou oikou
    > IEEE, tou oikou ACS, klp…) synexizetai me thn prosfath diakoph tou
    > oikou Wiley (Advanced Materials, Advanced Functional Materials,….).
    > Parakalo tous ypeuthinous na mas enimerosoun amesa.
    > As frodisei prwta to ypourgeio na mas exasfalisei tis elaxistes
    > sinthikes sostis ergasias kai meta na programmatisei axiologiseis…
    >
    > Me ektimisi,
    >
    > P. Normand
    >
    >
    > —
    > Pascal Normand, Ph.D.
    > Director of Research
    > National Center for Scientific Research ‘Demokritos’
    > Institute of Microelectronics
    > Patriarchou Gregoriou Street
    > P.O. Box 60228
    > 15310 Aghia Paraskevi
    > Attiki, Greece
    > Tel: +30 210 650 3115 Fax:+30 210 65 11 723
    > Email : [email protected]
    > Web Site: http://imel.demokritos.gr

    Υπογράφω
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  11. Επειδή ο γνωστός ηλίθιος επί πλέον ρωτάει τι αγώνες κάνουμε στη ‘‘συννεφιασμένη’’ Αθήνα, στέλνω δυο χαρακτηριστικά κείμενα που γράφτηκαν από μέλη της πρωτοβουλίας επιστημόνων για τις δασικές μεγαπυρκαγιές.
    Τα κείμενα αυτά λογοκρίθηκαν και δεν μπήκαν ποτέ στο http://www.zougla.gr
    http://www.scribd.com/doc/17842899/-
    http://www.scribd.com/doc/17789746/-
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  12. ΄Είναι η εξομολόγηση μου, κι αν δε λέω τίποτα, είναι που δεν έχω τίποτα να πω. Τι μπορεί δηλαδή να εξομολογηθεί κανείς που να αξίζει τον κόπο ή που να είναι χρήσιμο; Αυτό που μας έχει συμβεί, είτε συνέβη σ’ όλον τον κόσμο είτε μόνο σ’ εμάς. Στην πρώτη περίπτωση δεν έχουμε τίποτα το καινούριο να πούμε, στη δεύτερη κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει΄.
    Φερνάντο Πεσσόα
    (από τη μεταλλευτική Πορτογαλία)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.