Ξεκαθαρίζουμε εξ’αρχής ότι δεν επιτεθήκαμε κατά του κ. Παπαντώνη προσωπικά, αλλά κατά της εταιρείας την οποία σήμερα εκπροσωπεί. Το βίντεο προέρχεται από μια ΔΗΜΟΣΙΑ εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το μείζονος σημασίας ζήτημα του Επενδυτικού Σχεδίου. Άρα τίποτα από αυτήν την εκδήλωση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι κρυφό και με αυτό το σκεπτικό δημοσιεύσαμε το βίντεο. Αν και η απάντηση του κ. Παπαντώνη δεν στάλθηκε σε εμάς αλλά στη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ, εμείς με χαρά τη δημοσιεύουμε. Με τις δικές μας απαντήσεις/σχόλια βέβαια…

Ας αρχίσουμε με το υστερόγραφο. Γιατί σήμερα, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια;

  • Επειδή από τότε μας είχαν κάνει εντύπωση οι υπεκφυγές του κ. Παπαντώνη και της εταιρείας.
  • Επειδή το θέμα τίθεται και ξανατίθεται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχουμε πάρει ποτέ απάντηση, ούτε καν μια μη πειστική απάντηση…
  • Επειδή τέθηκε ξανά με αφορμή την ημερίδα του ΤΕΕ «Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες» και όλες αυτές τις μέρες έχουμε έναν διάλογο σχετικά με το κυάνιο στο blog.
  • Επειδή αυτήν την εποχή βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για νομοθετική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία, σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και την ερχόμενη Δευτέρα 1 φεβρουαρίου, στη 10η επέτειο του ατυχήματος της Baia Mare, οργανώνεται στη Βουδαπέστη συνέδριο με τίτλο «Απαγορεύοντας το κυάνιο χωρίς σύνορα» («Banning cyanide without borders»), με πρωτοβουλία της Ουγγρικής Κυβέρνησης που ήδη το έχει απαγορεύσει.

Στη Β. Χαλκιδική έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιείται κυανιούχο νάτριο στον εμπλουτισμό εδώ και δεκαετίες και να μη μιλάει κανείς. Όμως στο εξωτερικό, οι εταιρείες χρυσού που ΟΛΕΣ χρησιμοποιούν κυάνιο, προτείνουν μεθόδους «αποτοξικοποίησης» των κυανιόντων, πράγμα που σημαίνει ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΚΥΑΝΙΟΥΧΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων αμφισβητείται από τους ειδικούς ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ επιστήμοντες όμως, έτσι κι αλλιώς, εμάς δεν μας απασχολούν διότι στο Στρατώνι δεν εφαρμόζονται. Άρα το κυάνιο καταλήγει στα τέλματα του εμπλουτισμού τα οποία αποτίθενται στο Καρακόλι και στη λιθογόμωση. Ας μας απαντήσει επιτέλους ο χημικός κ. Παπαντώνης τι συμβαίνει μέσα στο τέλμα. Τα νούμερα που παραθέτει για total, free και WAD cyanide αφ’ενός μεν δύσκολα γίνονται πιστευτά αφού η εταιρεία δεν κάνει χρήση καμίας μεθόδου αποτοξικοποίησης και, αφ’ετέρου, αφορούν τα υγρά απόβλητα και όχι τα στερεά.

Αξιόπιστες αναλύσεις για το κυάνιο στην περιοχή μας από ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ φορέα δεν έχουν γίνει ΠΟΤΕ. Η Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΙΤΗΡΩ) έκανε πράγματι ενδελεχή έρευνα στην περιοχή του Στρατωνίου και απέστειλε δείγματα όλων των ειδών των μεταλλευτικών αποβλήτων για αναλύσεις σε εξειδικευμένα εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όμως η ΕΠΙΤΗΡΩ μέτρησε τα πάντα, εκτός από το κυάνιο για το οποίο δηλώνει καθαρά ότι «όλα τα στοιχεία είναι του Ελληνικού Χρυσού» (2η Τεχνική Έκθεση παρ. 4.3.1, Μαϊος 2008).

Ουσιαστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε τώρα από τον κ. Παπαντώνη. Αποδείξεις δεν παρουσιάστηκαν. Η προτροπή » ας έρθει ο κ. Τάδε στο Στρατώνι για να ενημερωθεί και να του λυθεί η απορία», ενδεχομένως να απαντήσει στις απορίες του κ. Τάδε, όμως δεν θα απαντήσει στις ερωτήσεις της κοινωνίας.

Και ξαναρωτάμε εμείς οι άπιστοι: Γιατί η εταιρεία και οι εκπρόσωποί της δεν κάνουν διαθέσιμα τα στοιχεία που έχουν στους πολίτες της Χαλκιδικής και στην επιστημονική κριτική; Γιατί υπεκφεύγουν, χρόνια τώρα, να απαντήσουν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα;

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, της οποίας υπάλληλος είναι τώρα ο κ. Παπαντώνης (μετά από την TVX και την ΑΕΕΧΠΛ) επιδιώκει την υλοποίηση στην περιοχή ενός «Επενδυτικού Σχεδίου», κολοσσιαίας κλίμακας σε σχέση με τα μεταλλεία που έχουμε εδώ και πολλές δεκαετίες στην περιοχή. Η εταιρεία αυτή πρέπει να πείσει τον κόσμο, όχι μόνο για τις καλές της προθέσεις για το μέλλον, αλλά και για τον «έντιμο βίο της» ΣΗΜΕΡΑ.

Επαναδιατυπώνουμε λοιπόν τα ερωτήματα και περιμένουμε απαντήσεις:

  • 83 κιλά κυανιούχου νατρίου την ημέρα χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό. Πού πηγαίνουν μετά;
  • Στον αέρα. Εκεί το κυάνιο διασπάται, αλλά μετά από δυο χρόνια περίπου…
  • Στα υγρά απόβλητα. Ο κ. Παπαντώνης οφείλει να εξηγήσει πώς γίνεται οι συγκεντρώσεις του κυανίου στα υγρά απόβλητα να πέφτουν στα πολύ χαμηλά επίπεδα που αναφέρει, χωρίς να χρησιμοποιείται καμία μέθοδος αποτοξικοποίησης του κυανίου. Αν η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει ανακαλύψει κάποια θαυματουργή μέθοδο είναι κρίμα να την κρατάει για τον εαυτό της. Θα γινόταν πλούσια!
  • Στα στερεά απόβλητα. Πώς εξαφανίζεται το κυάνιο; Με ποια διεργασία, φυσική ή άλλη; Το ζήτημα των στερεών αποβλήτων που σκόπιμα, κατά τη γνώμη μας αποσιωπάται, είναι κρίσιμο για την περιοχή, γιατί στην περιοχή έχουμε ήδη 30 εκατ. τόνους και το Επενδυτικό Σχέδιο πρόκειται να μας φορτώσει άλλα 150 εκατ. τόνους.
Ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Λιδωρικίου κατά της S&B
Απάντηση του κ. Κώστα Παπαντώνη για το κυάνιο στο Στρατώνι