Δολοφονίες ακτιβιστών σε Ελ Σαλβαδόρ και Περού


RamiroΤα θαύματα δεν επαναλαμβάνονται…

O ακτιβιστής Ramiro Rivera, ηγετική μορφή του αγώνα κατά των σχεδίων της Καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Pacific Rim στην επαρχία Cabanas του Ελ Σαλβαδόρ, επέζησε σαν από θαύμα από την πρώτη δολοφονική επίθεση εναντίον του με οκτώ σφαίρες στην πλάτη, πριν από πέντε μήνες (Βια και δολοφονίες ακτιβιστών κατά των χρυσωρυχείων στο Ελ Σαλβαδόρ).

Ο Rivera δολοφονήθηκε τελικά στις 20 Δεκεμβρίου 2009. Η βία κλιμακώνεται σε αυτήν την περιοχή του Περού εναντίον όσων διαμαρτύρονται για τις δραστηριότητες της Καναδικής εταιρείας. Άλλος ένας αγωνιστής είχε βασανιστεί και δολοφονηθεί τον Ιούνιο, ενώ πολλοί ακόμα έχουν δεχθεί απειλές ή έχουν πέσει θύματα δολοφονικών αποπειρών και απαγωγών.

Περισσότερα στο http://upsidedownworld.org/main/content/view/2266/1/.

Aς σημειωθεί ότι η Pacific Rim έχει μηνύσει την Κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, της πιο μικρής και πυκνοκατοικημένης χώρας της Κεντρικής Αμερικής, για $100 εκατομμύρια “απωλεσθέντα κέρδη”, λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης να εγκρίνει σχέδιο εξόρυξης χρυσού στον αγροτικό βορρά της χώρας. Η υπόθεση έχει τρομακτική σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, καθώς θα κρίνει τη δυνατότητα των χωρών να εξασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών τους απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες. Ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του REAL NEWS:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=PNKj6j-swnQ]

H Καναδική Pacific Rim χρησιμοποιεί την θυγατρική της που έχει έδρα τις ΗΠΑ για να μηνύσει το Ελ Σαλβαδόρ βάσει της CAFTA (Central American Free Trade Agreement), της “Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου”  μεταξύ ΗΠΑ και χωρών της Κεντρικής Αμερικής. Αυτές οι αποικιοκρατικού τύπου συμφωνίες “Ελεύθερου Εμπορίου” που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στους νότιους γείτονές τους, έχουν έναν και μόνο σκοπό: την αύξηση των κερδών των Αμερικανικών εταιρειών και την προστασία των Αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων από τα “καπρίτσια” (έτσι ονομάζονται οι νόμοι…) των τοπικών Κυβερνήσεων. Αν η  Pacific Rim κερδίσει, θα ανοίξει ο δρόμος για τις διεθνείς εταιρείες να μηνύουν τη χώρα κάθε φορά που δεν παίρνουν αυτό που επιθυμούν. Η προοπτική είναι τρομακτική και όχι μόνο για το Ελ Σαλβαδόρ…

Στο Περού, δυο νεκροί και έξι τραυματίες καμπεσίνο είναι τα τελευταία θύματα της βίας που έχει ξεσπάσει στην επαρχία Huancabamba, όπου εδώ και έξι χρόνια οι αγρότες καμπεσίνο αντιστέκονται σε ένα μεταλλείο Κινεζικών και Βρετανικών συμφερόντων. Στις αρχές Νοεμβρίου είχαν σκοτωθεί ένας διευθυντής της μεταλλευτικής εταιρείας και δυο ιδιωτικοί φρουροί.

Το επιφανειακό μεταλλείο χαλκού-μολυβδαινίου  Rio Blanco δεν έχει  καταφέρει ακόμα να αποσπάσει τη συναίνεση των δυο τρίτων των τοπικών κοινοτήτων που απαιτεί ο νόμος, για να μπορέσει η εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή. Τα τοπικά δημοψηφίσματα στις γύρω επαρχίες που ανέδειξαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αντίθετη σε κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα, δεν έγιναν σεβαστά από την Κυβέρνηση.

Περισσότερα στο http://upsidedownworld.org/main/content/view/2244/1/ .


5 απαντήσεις στο “Δολοφονίες ακτιβιστών σε Ελ Σαλβαδόρ και Περού”

  1. http://www.cispes.org/index.php?option=com_content&task=view&id=655&Itemid=27
    http://upsidedownworld.org/main/content/view/2279/1/

    Δεύτερη δολοφονία ακτιβιστή στο Ελ Σαλβαδόρ μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα!!

    Η Dora “Alicia” Sorto Rodriguez, 32 ετών και οκτώ μηνών έγκυος, δολοφονήθηκε κοντά στο σπίτι της στην επαρχία Cabanas του Ελ Σαλβαδόρ έξι μόνο μέρες μετά τον Ramiro Rivera. Και οι δυο ήταν βασικά στέλεχη της τοπικής αντίστασης στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία Pacific Rim.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.