Όταν ο Ναός είναι “υπό κατάρρευση”, η ΣΙΩΠΗ του Δεσπότη είναι ΧΡΥΣΟΣ


despotis 06StratonikiMAT1

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τμήμα του Ναού βρίσκεται υπό καθεστώς κατάρρευσης. Δεν είναι δυνατό να αναμένονται άλλες ενδείξεις για το πότε θα καταρρεύσει το τμήμα αυτό του Ναού, καθώς η κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω αποτελεί τις ενδείξεις αυτές…».

Το απόσπασμα προέρχεται από την «Τεχνική Έκθεση για την Επισήμανση Στατικής Επικινδυνότητας Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Στρατονίκης» που συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) κατόπιν παραγγελίας της Ειρηνοδίκου Αρναίας. Στο έγγραφό του το ΙΤΣΑΚ επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει μελέτη αποκαταστάσεως και υποστηλώσεως του Ναού και τονίζει ότι οι ενέργειες αυτές πρέπει να γίνουν AMEΣΑ. Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 08.04.2003, δηλαδή ΕΞΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ!

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται από το 15ο αιώνα αρχικά και από το 1813 στη σημερινή του μορφή στην κεντρική πλατεία της Στρατονίκης, είναι ένα «αρχαίο μνημείο» μοναδικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας. Μετά την επανάσταση της Χαλκιδικής (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1821), τα Τουρκικά στρατεύματα σφαγίασαν τους κατοίκους της και με φιρμάνι-φεφτά υπονόμευσαν και εκθεμελίωσαν τους Ναούς της «Κασσάνδρας», όπως λεγόταν τότε όλη η χερσόνησος της Χαλκιδικής. Αυτό έμεινε στην ιστορική γραφή και μνήμη των κατοίκων ως «χαλασμός». Από τις 240 εκκλησίες της, μόνο τρεις σώθηκαν από το «χαλασμό»: η Παναγία της Καλάνδρας, η Γενεσία της Θεοτόκου των Σταγείρων και ο Άγιος Νικόλαος του Ισβόρου-Στρατονίκης.

Πρόκειται δηλαδή για ένα Ναό με μοναδική αξία για την ιστορία της Χαλκιδικής και για το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων της, τη φύλαξη και προστασία του οποίου η Ελληνική Πολιτεία την ανέθεσε στον Έφορο της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (δείτε εδώ). Και ο καλός Θεός και η Εκκλησία Του την ανέθεσαν στο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου κι Αγίου Όρους που έχει την έδρα του στην Αρναία, μόλις 20 χλμ από τη Στρατονίκη.

Από κάτω από τα θεμέλια του Ναού και των σπιτιών της Στρατονίκης, ο καλός Θεός – «καλός» για τις μεταλλευτικές εταιρείες στην περίπτωση αυτή – έχει φυτέψει τις «Μαύρες Πέτρες» – «μαύρες» για τους κατοίκους. Οι «Μαύρες Πέτρες» είναι ένα μεταλλείο πλούσιο σε μόλυβδο, άργυρο, ψευδάργυρο και χρυσό. Από το μεταλλείο αυτό, η TVX στο διάστημα 2000-2003 και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από το 2005 και μέχρι σήμερα εξορύσσουν με φουρνέλα τον πλούτο του μεταλλείου.

Και επειδή αυτόν τον πλούτο τον οφείλουν στο Θεό και εκπρόσωπος του Θεού στην περιοχή της Στρατονίκης είναι ο Μητροπολίτης, ένα μέρος του πλούτου οι ευσεβείς Εταιρείες τον αφιερώνουν για να κάνει μεγαλοπρεπή την Μητρόπολή του και να λαμπρύνει τους Ναούς του. Και ο Δεσπότης μεσολαβεί στο Θεό για την ευημερία των Εταιρειών και αναπέμπει δεήσεις υπέρ της μακροημέρευσης των φουρνέλων κάτω από το Ναό και τα σπίτια του «ποιμνίου» του.

Όταν, το 2002, τα πρόβατα του ποιμνίου του ξεσηκώθηκαν για να σώσουν το χωριό τους από τα φουρνέλα, τα ΜΑΤ στρατοπέδευσαν μπροστά στο Ναό και τους έστελναν στα Δικαστήρια σαν κοινούς ποινικούς εγκληματίες. Ο Δεσπότης από του άμβωνος και κατά τις τακτικές δεήσεις στην έδρα της εκάστοτε Εταιρείας στο Στρατώνι, τους χαρακτήριζε «απερίσκεπτους» που «στρέφονται κατά του νόμου και της ευημερίας της περιοχής» και επιδοκίμαζε την «εφαρμογή της τάξεως και του Νόμου»!

Σήμερα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σκάνδαλο της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, μπροστά στο οποίο ωχριούν Ζήμενς, Βατοπαίδι, χρηματιστήριο, ο Δεσπότης από άμβωνος ευχαριστεί τον Πρόεδρο της εταιρείας κ. Κούτρα τον οποίο αναγνωρίζει ως “χορηγό” της τοπικής Εκκλησίας. Είναι άραγε σύμφωνη με την ηθική της Εκκλησίας η αποδοχή χρημάτων που προέρχονται από την καταλήστευση του Ελληνικού λαού;

Από το 2001 και μετά άρχισαν να εμφανίζονται ρωγματώσεις στο Ναό, τα σπίτια και τους δρόμους της Στρατονίκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος και πολιτικός μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου κατήγγειλε ως υπεύθυνα τα φουρνέλα στο Νομάρχη και τον Εισαγγελέα Χαλκιδικής. Από τον Απρίλιο 2002 άρχισαν να ανοίγουν τρύπες καθιζήσεων στους δρόμους του χωριού και συνεχίσθηκαν και το 2003. Μετά από νέες καταγγελίες προς τον Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου – υποστηρικτή της εξόρυξης κάτω από το Δημοτικό Διαμέρισμά της Στρατονίκης – και τον Εισαγγελέα, η Ειρηνοδίκης Αρναίας παρήγγειλε έρευνα στο ΙΤΣΑΚ, η οποία είχε τα αποτελέσματα που προαναφέραμε.

Η ΕΚΘΕΣΗ κοινοποιήθηκε από το ΙΤΣΑΚ στη Νομαρχία και τον εφημέριο του Ναού, ο οποίος φυσικά την «ενεχείρισε» αμέσως στο Μητροπολίτη του. Μπροστά στον «κίνδυνο» να αποκαλυφθεί η παλαιότητα του Ναού και να υποχρεωθεί η εκμεταλλεύτρια εταιρεία να διακόψει την εξόρυξη με φουρνέλα και τις «ευεργεσίες» προς τη Μητρόπολη, ο Δεσπότης σιώπησε για τον «κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης».

Με νέο έγγραφό του προς το Δήμαρχο το Δεκέμβριο 2008, ο ίδιος Δημοτικός Σύμβουλος έκρουε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για το Ναό και ζητούσε άμεση παρέμβασή του «επειδή οι ρωγματώσεις στο Ναό και το προαύλιό του παρουσιάζουν επικίνδυνη διεύρυνση». Τον Μάρτιο 2009, έξι ολόκληρα χρόνια μετά το έγγραφο του ΙΤΣΑΚ, ο Δεσπότης «παρακάλεσε» έναν τοπικό εργολάβο να επισκευάσει το Ναό και ο Νομάρχης διέθεσε 45.000 ευρώ γι’αυτόν τον σκοπό. Οι εργασίες επισκευής άρχισαν τον Απρίλιο 2009, με τη συνοδεία φυσικά των φουρνέλων που συνέχιζαν ακατάπαυστα να πέφτουν κάτω από τα θεμέλια του Ναού και των σπιτιών των προβάτων του «καλού ποιμένα» Δεσπότη.

Για να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει η εξόρυξη του μεταλλείου κάτω από τη Στρατονίκη έπρεπε να εξαφανισθεί ο Ναός-Αρχαίο Μνημείο από τα κιτάπια του Εφόρου της 10ης ΕΒΑ και η ΣΙΩΠΗ του Δεσπότη να διασφαλίζει το αδιατάρακτο των ομοβροντιών των φουρνέλων.

Aπό το 2006, ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μετανάστευσε στο Τορόντο και έγινε Καναδικός (λεπτομέρειες εδώ). Η Καναδική εταιρεία- ιδιοκτήτης ανακοίνωσε στις 13 Αυγούστου ότι η παραγωγή της εξόρυξης περιορίσθηκε “επειδή η συμβολή του κύριου σεισμικού ρήγματος του Στρατωνίου με άλλα σεισμικά ρήγματα επηρρέασε την εξόρυξη στα ανώτερα τμήματα του κοιτάσματος (σημ.: δηλαδή πιο κοντά στην επιφάνεια της Στρατονίκης)” και δημιούργησε “κακές γεωτεχνικές συνθήκες που η διεύθυνση του μεταλλείου θα αντιμετωπίσει με νέα υποδομή και εκτοξευόμενο σκυρόδεμα”.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου επέζησε του “χαλασμού”, τα έβγαλε πέρα με το ρήγμα του Στρατωνίου που το 1932 έδωσε τον τρομερό σεισμό που ισοπέδωσε την Ιερισσό και μέρος της Στρατονίκης και σκότωσε 150 ανθρώπους και κινδυνεύει σήμερα από την ΣΙΩΠΗ.

Έτσι η ΣΙΩΠΗ αποδεικνύεται ΧΡΥΣΟΣ για το έργο του Δεσπότη και κίνδυνος κατάρρευσης για το μοναδικής αξίας αρχαίο μνημείο.

Τελικώς, μήπως μεταξύ των Δογμάτων της Εκκλησίας μας έχει συμπεριληφθεί και το “όταν τρώμε δε μλάμε”; Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ίδιος Μητροπολίτης διώκει ιερέα επειδή αρνείται να υπακούσει σε αυτό το νέο “Δόγμα” και πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των προγραμμάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Έτσι στέκεται η Εκκλησία στο πλευρό του ποιμνίου της που αγωνίζεται για το μέλλον του;

Ο Αϊ Νικόλας να βάλει το χέρι του. ΑΜΗΝ!


5 απαντήσεις στο “Όταν ο Ναός είναι “υπό κατάρρευση”, η ΣΙΩΠΗ του Δεσπότη είναι ΧΡΥΣΟΣ”

  1. Γιατί δεν λες στον κόσμο που διαβάζει τις μαλακίες σου ότι πάνω στην Στρατονίκη σε βρίζουν για τις μαλακίες που γράφεις και ότι δεν σε θέλει κανείς και ότι τα γράφεις μόνος σου; Ξέρω ότι δεν θα τα δημοσιεύσεις γιατί δεν σε συμφέρει…. αλλά κάποια στιγμή θα τα βγάλουμε και τα δικά σου στην φόρα!!!

    • Βρε, βρε… τι έγινε, ανησυχήσατε; Καλά κάνατε!
      Το θέμα της ετοιμόρροπης αρχαίας εκκλησίας είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα για την εταιρεία γιατί αν τηρηθούν οι νόμοι οδηγεί αυτομάτως σε παύση της εξόρυξης – η οποία έτσι κι αλλιώς έχει άδεια μόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
      Έχουμε κι άλλα να πούμε σχετικά με την εκκλησία, κάντε λίγη υπομονή. Και πολύ καλά το καταλάβατε, άλλα σχόλια αυτού του ύφους και χωρίς επιχειρήματα δεν θα δημοσιεύσω.

  2. […] ρηγματώσεις. Επικίνδυνες ζημίες έχει υποστεί ο ναός/αρχαίο μνημείο του Αγίου Νικολάου Στρατονίκης, για τον οποίο έγγραφο του ΙΤΣΑΚ από το 2003 ανέφερε οτι […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.