Νεοι θιασωτες του «Ελληνικου Eldorado», ο κ. Καρατζαφερης και το κομμα του

Μεταλλεία χρυσού στην Ελλάδα!Με ποιόν θα παίξει ξύλο ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.; Με τους πολίτες των «χρυσοφόρων» περιοχών της Ελλάδας, αν επιμείνει σε αυτές τις απόψεις!

Τα αναπτυξιακά του οράματα για την Ελλάδα μας ξεδίπλωσε ο κ. Καρατζαφέρης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ, στις 11/9/2008:

«H έκθεση του ΙΓΜΕ  δείχνει την ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού και άλλων ορυκτών τεραστίας αξίας σε Θράκη και Μακεδονία. Ο χάρτης επτά δείχνει ότι μόνο σε ένα σημείο στη Θράκη στις Σάπες υπάρχει χρυσός αξίας 9 δις ευρώ. Εφ΄ όσον λοιπόν έχει τέτοιο πλούτο η Ελλάδα, διερωτώμαι η Ελληνική Πολιτεία γιατί δεν βγάζει αυτόν τον πλούτο, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη ζωή και της χώρας και των πολιτών.»

Ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Βελόπουλος, στην εκπομή του στο κανάλι ΑΣTY την επομένη της συνέντευξης του Προέδρου του, ήταν πιο αναλυτικός και κατηγορηματικός. Παρουσίασε στους τηλεθεατές του το Ελληνικό ELDORADO στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, τις Σάπες της Ροδόπης και «σε πλήθος κοιτασμάτων χρυσού που περιέχονται στους χάρτες του ΙΓΜΕ».

Είναι πράγματι περίεργο ένας αρχηγός κόμματος που διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων να αποδεικνύεται τόσο αδιάβαστος! Παρά την προσπάθεια συγκάλυψης του όλου θέματος, η υπόθεση της εκμετάλλευσης χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Ελλάδα βρίσκεται στην επικαιρότητα από το 1985. Σε διάφορα επεισόδια:

Το 1989, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας της Χαλκιδικής και του Στρυμονικού κόλπου με δυναμικό τρόπο ακυρώνουν τα προγραμματισμένα και πολυδιαφημισμένα εγκαίνια της μεταλλουργίας χρυσού Ολυμπιάδας.
Το 1997
, σε μια προσπάθεια να υποταχθούν οι «ατίθασοι» της Ολυμπιάδας, επιβάλλεται στο χωριό στρατιωτικός νόμος και πέφτει άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ.
Το 2002 εκδίδεται η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τη μεταλλουργία χρυσού Ολυμπιάδας και θεωρείται από νομικούς κύκλους ως απόφαση-σταθμός για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στη Θράκη, επί μια δεκαετία από το 1999 που εγκρίθηκαν τα προγράμματα μεταλλουργίας χρυσού, το συνολο της κοινωνίας φωνάζει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί αυτού του είδους την ανάπτυξη.
Στη Χαλκιδική, το τερατώδες μεταλλείο των Σκουριών έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από τους υπέρμαχους των μεταλλείων.

Και ο κ. Καρατζαφέρης σήμερα ανακάλυψε ότι η Ελλάδα έχει χρυσό!!!

Ας βοηθήσουμε λίγάκι το συλλογισμό του κ. Προέδρου: η Ελλάδα έχει πράγματι τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στην Ευρώπη. Τα κοιτάσματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής – Σκουριές, Ολυμπιάδα, Πιάβιτσα, Φισώκα – μαζί με τα κοιτάσματα στις Σάπες της Ροδόπης, στο Πέραμα του Έβρου και στα Κρούσσια του Κιλκίς, περιέχουν συνολικά περίπου 30 εκατ. ουγγιές ή 1000 τόνους χρυσού, αξίας τουλάχιστον 14 δις ευρώ. Αν σε αυτά τα γνωστά κοιτάσματα προσθέσουμε και αυτά που έχει εντοπίσει το ΙΓΜΕ σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και σε νησιά του Αιγαίου, η Ελλάδα  αναδεικνύεται σε πραγματικό ELDORADO για τις μεταλλευτικές εταιρείες, ένας παράδεισος χαμηλού κόστους για μια παραγωγική διαδικασία ξένη προς κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος.

Για τη βέρα των αρραβώνων μας εξορύσσονται περίπου 10 τόνοι θειούχου μεταλλεύματος, λειοτρίβονται σε πούδρα και ποτίζονται με διάλυμα κυανίου. Οι δέκα τόνοι των αποβλήτων που παράγονται μετά την αφαίρεση των ελάχιστων γραμμαρίων του χρυσού, είναι ένα εκρηκτικά τοξικό μίγμα που περιέχει κυάνιο, θείο, μόλυβδο, ψευδάργυρο, κάδμιο, αρσενικό, και όλη τη γκάμα των βαρέων μετάλλων. Εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι αυτής της δηλητηριώδους λάσπης καλύπτουν κοιλάδες και ρέματα της περιοχής του μεταλλείου και παραμένουν ως τοξικές βόμβες για τις επόμενες γενιές. Το νερό θεωρείται διεθνώς ότι είναι «το πρώτο θύμα της μεταλλευτικής», λόγω της αποστράγγισης του υδροφόρου ορίζοντα και της ρύπανσης του με βαρέα τοξικά μέταλλα, μέσω του φαινομένου της όξινης απορροής.

Εχει δίκιο ο κ. Πρόεδρος. Η εκμετάλλευση αυτού του ορυκτού πλούτου έχει πράγματι τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της Ελλάδας και τη ζωή των πολιτών. ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!

Από το 1995 μέχρι σήμερα, οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ έχουν παραχωρήσει τη μεταλλειοκτησία και το δικαίωμα παραγωγής χρυσού σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Ο χάρτης που παραθέτουμε δείχνει δεκάδες Οριστικές Παραχωρήσεις Μεταλλείων σε Μακεδονία και Θράκη που ανήκουν σε  συγκεκριμένο ιδιώτη, ο οποίος αναζητεί εταιρείες για να τα εκμεταλλευτούν (www.goldingreece.com).  Τα έσοδα του Δημοσίου από αυτά τα ιδιωτικά μεταλλεία (όπως είναι οι 34 Οριστικές Παραχωρήσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας, το Πέραμα κ.λ.π.) είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Ο Μεταλλευτικός Κώδικας προβλέπει δικαιώματα (royalties) του Δημοσίου μόνο από τα δημόσια μέταλλεία όπως οι Σάπες… ένα πενιχρό 1% επί του τελικού προϊόντος.

Οι μεταλλουργίες χρυσού στην Ολυμπιάδα, τις Σάπες και το Πέραμα, αδειοδοτήθηκαν με τις σχετικές ΚΥΑ από τα συναρμόδια Υπουργεία. ΟΛΕΣ όμως οι αδειοδοτικές Διοικητικές Πράξεις που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγές των τοπικών Δήμων και μαχητικές αντιδράσεις των …ευτυχών ιθαγενών κατοίκων.

Ιδιες και χειρότερες είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ανά τον κόσμο που έχουν την «ευτυχία» να ζούνε δίπλα σε μεταλλεία χρυσού. Στην Αμερική, τα στοιχεία της EPA (Environmental Protection Agency) δείχνουν ότι η μεταλλευτική είναι η πλέον ρυπαίνουσα βιομηχανία, με διαφορά από τις υπόλοιπες. Κι αν αυτό συμβαίνει στην ίδια την Αμερική, την πατρίδα πολλών από τις μεταλλευτικές πολυεθνικές, στις χώρες με ανεπαρκή περιβαλλοντική νομοθεσία και αδύναμες κυβερνήσεις οι περιβαλλοντικές καταστροφές και οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της «αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου» δεν έχουν τέλος.

Με τις δηλώσεις του, ο κ. Καρατζαφέρης ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις «αναπτυξιακές» επιλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θέλουν την Ελλάδα «χώρα παραγωγό χρυσού».  Εμείς θα τους παραπέμψουμε στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τη μεταλλουργία χρυσού Ολυμπιάδας:

«Η στάθμιση μεταξύ του προσδοκώμενου οφέλους από την εκτέλεση του έργου και της επαπειλούμενης βλάβης στο φυσικό περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία του είναι πλημμελής και παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης αναπτύξεως. Kαι τούτο για τον λόγο ότι το αναλισκόμενο για την κατασκευή του έργου φυσικό κεφάλαιο, δηλαδή δασικές εκτάσεις, υδατορέματα και ο εν γένει καταλαμβανόμενος από τις εγκαταστάσεις χώρος καθώς και οι επαπειλούμενοι από την λειτουργία του κίνδυνοι, ενόψει της επιλεγείσης μεθόδου παραγωγής του χρυσού, εμφανίζονται δυσανάλογοι εν σχέσει προς το προσδοκώμενο όφελος…».

Το «Παρατηρητήριο» ασχολείται εδώ και μια δεκαετία με την υπόθεση της μεταλλουργίας χρυσού. Στο δικτυακό μας τόπο www.antigold.gr έχουμε προσπαθήσει να καλύψουμε, με τρόπο κατά το δυνατόν συνοπτικό, όλες τις πλευρές αυτού του τεράστιου ζητήματος. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να το επισκεφθούν – ειδικά τις κατηγορίες «Ο πυρετός του χρυσού», «Επιπτώσεις μεταλλείων» και  «Τοξικές ιστορίες» – αν θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση της «αλλαγής στη ζωή του τόπου και των κατοίκων του» που μας υπόσχεται ο κ. Καρατζαφέρης.

Aπφασίστηκε η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης...
Διόρθωση σχετικά με το πρόστιμο του ΥΠΕΧΩΔΕ στην S&B