Αποτελέσματα του e-Ecorisk για τα φράγματα τελμάτων Ολυμπιάδας και Στρατωνίου


“Υψηλης επικινδυνοτητας φραγματα που περιεχουν επικινδυνα αποβλητα”…

Μοντέλα χωροχρονικής εξέλιξης μιας πιθανής καταστροφικής διαρροής αποβλήτων από το φράγμα Ολυμπιάδας (σενάρια διαρροής 25% και 100% των αποβλήτων). Και στις δυο περιπτώσεις τα απόβλητα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Το site του e-Ecorisk περιέχει και εντυπωσιακά βίντεο για το φαινόμενο (στα products)

To ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Ecorisk “REGIONAL ENTERPRISE NETWORK DECISION SUPPORT SYSTEM FOR ENVIRONMETAL RISK AND DISASTER MANAGEMENT OF LARGE SCALE INDUSTRIAL SPILLS” (EU 5th Framework Project) μελέτησε τα φράγματα μεταλλευτικών αποβλήτων Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, μαζί με άλλα φράγματα σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία,  σαν case studies για την εκτίμηση των κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων πιθανής αστοχίας τους.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επιστημονικές ομάδες από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης και άλλα 16 Ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά/ερευνητικά ιδρύματα. Στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός πιλοτικού περιφερειακού συστήματος πληροφόρησης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων μιας καταστροφικής αστοχίας, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν επισήμως στις 2.3.2007 στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, τα απόβλητα από τα φράγματα Στρατωνίου (Καρακόλι) και Ολυμπιάδας περιέχουν μόλυβδο μέχρι και 15 φορές και αρσενικό μέχρι και 40 φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που θέτει η Αμερικανική EPA (Environmental Protection Agency) για χώρους απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων.

Στην Ελλάδα, η ΚΥΑ 14312/1302/00 περί “διαχείρισης στερεών αποβλήτων”, αναφέρεται ρητώς στα απόβλητα των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, χακτηρίζοντάς τα μη επικίνδυνα! Επιπλέον, πουθενά στην Ελληνική Νομοθεσία δεν θεσπίζονται ανώτατες επιτρεπτές τιμές για τα βαρέα μέταλλα στα στερεά απόβλητα – αυτός ήταν άλλωστε λόγος που οι μελετητές του e-Ecorisk έκαναν τις εκτιμήσεις τους με βάση τις τιμές της ΕΡΑ!

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, μεγάλο μέρος των βαρέων μετάλλων που περιέχονται στα απόβλητα βρίσκονται με τη μορφή ενώσεων υδροδιαλυτών που είναι και οι πλέον επικίνδυνες. Σε περίπτωση αστοχίας, η βιοδιαθεσιμότητά των βαρέων μετάλλων θα αυξηθεί τρομακτικά.

Με βάση τα ανωτέρω, τα δυο φράγματα χαρακτηρίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας και τα περιεχόμενα απόβλητα ως υψηλής τοξικότητας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.