Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.: Καταστροφική η Εκμετάλλευση Χρυσού


Αρνητικο το Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης για το “Επενδυτικο Σχεδιο Αναπτυξης των Μεταλλειων Κασσανδρας”

Πόρισμα-βόμβα του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ καταρρίπτει το μύθο της “φιλικής προς το περιβάλλον” εκμετάλλευσης χρυσού που καλλιεργούν επιμελώς οι εταιρείες και οι υποστηρικτές τους.

Το συμβουλευτικό όργανο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για θέματα περιβάλλοντος διαπιστώνει ότι αυτές οι εκμεταλλεύσεις συνδέονται με “τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων” και ότι οι προτεινόμενες μέθοδοι αποκατάστασης “αδυνατούν να αμβλύνουν το περιβαλλοντικό κόστος”. Επιπλέον, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος παίρνει καθαρή αρνητική θέση για το “Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας” και προτείνει στη Διοίκηση να χρησιμοποιήσει τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τις μεταλλουργίες χρυσού Ολυμπιάδας και Σαππών σαν οδηγό για ανάλογες περιπτώσεις.

Ακολουθεί το κείμενο του δελτίου τύπου.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ. 2310 996778, 997158  fax: 2310 996730,
e-mail:[email protected], [email protected],
Κτίριο Διοίκησης ΑΠΘ, 541 24 Θεσσαλονίκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Φεβρουαρίου 2007

Το Συμβουλιο Περιβαλλοντος για τα Μεταλλεια Χρυσου Χαλκιδικης

Η εκμετάλλευση χρυσού σε μεταλλοφόρες περιοχές της Ελλάδας (Χαλκιδική, Πέραμα Έβρου, Σάπες Ροδόπης) με μικρή περιεκτικότητα (έως 4g/t) συνδέεται με τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Η απόληψη χρυσού από τέτοιες περιοχές γίνεται με εκχύλιση με κυανιούχα διαλύματα. Αυτή η μέθοδος οδηγεί σε εκτεταμένη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού τοπίου, ενέχει σοβαρότατους κινδύνους ρύπανσης του εδάφους όπως και των υπόγειων υδροφορέων και των επιφανειακών υδάτων, συνδέεται με τεράστιο όγκο τοξικών αποβλήτων και αδρανών υλικών, ενώ οι μέθοδοι  αποτοξικοποίησης των κυανυούχων πολφών και ανάπλασης των θέσεων εξόρυξης αδυνατούν να αμβλύνουν επαρκώς το περιβαλλοντικό κόστος.

Επιπλέον, είναι αδιανόητο να προτείνονται επεμβάσεις με επιπτώσεις τέτοιου βαθμού κοντά σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενες με βάση την ελληνική νομοθεσία ή τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.

Το προτεινόμενο Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.) της Χαλκιδικής, προβλέπει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θειούχων μεταλλευμάτων στις περιοχές Σκουριές και Ολυμπιάδος με ταυτόχρονη απόληψη χρυσού και χαλκού από έκταση 35.000 στρεμμάτων δασικής και άλλης γης. Ωστόσο, στην Ολυμπιάδα,  υπάρχει ήδη δείγμα της καταστροφικής για το περιβάλλον εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου από την παλιότερη λειτουργία των μεταλλείων, που τραγικά αποκάλυψαν και οι πρόσφατες πλημμύρες.

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. επισημαίνει τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, τη σοβαρή υποβάθμιση του φυσικού και πολιτισμικού Τοπίου της Χαλκιδικής, μοναδικό για τη Θεσσαλονίκη, τη Β. Ελλάδα και τους κατοίκους της, και την πρωτοφανή προβλεπόμενη ανάλωση φυσικού κεφαλαίου της χώρας, δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το προσδοκώμενο δημόσιο όφελος, από την υλοποίηση του Ε.Σ.Α.

Με βάση τα παραπάνω, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. προτείνει α) να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πρόσφατες αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ για τις περιπτώσεις της μεταλλουργίας χρυσού Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και Σαππών Ροδόπης και β) να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Χαλκιδικής και στην αποτροπή ενεργειών και επεμβάσεων με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.


Μία απάντηση στο “Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.: Καταστροφική η Εκμετάλλευση Χρυσού”

  1. […] όπως, για παράδειγμα, το πόρισμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημ… για τα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής. Όμως οι […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.