Επίσκεψη Αλληλεγγύης στον Αγώνα του Krumovgrad Ενάντια στο Χρυσωρυχείο


Πρωτοστατει η Νομαρχια Εβρου στον αγωνα κατα του χρυσωρυχειου στη νοτια Βουλγαρια

7k Το “ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ” γραμμένο σε τρεις γλώσσες – ελληνικά, βουλγαρικά και τουρκικά, στη συγκέντρωση στο Krumovgrad

Οκτώ λεωφορεία με περισσότερους από 300 πολίτες από τους Νομούς Ροδόπης και Έβρου επισκέφθηκαν την Κυριακή 23/10/2005 το Krumovgrad, στη Βουλγαρική πλευρά της Ροδόπης, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων κατά του σχεδιαζόμενου χρυσωρυχείου στην περιοχή. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από τη Νομαρχία Έβρου και τη «Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού».

Το έργο του χρυσωρυχείου του Krumovgrad έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση όχι μόνο από την κοινωνία της περιοχής και τις Βουλγαρικές οικολογικές οργανώσεις, αλλά και από την ελληνική πλευρά, λόγω της επαπειλούμενης ρύπανσης των ποταμών Άρδα και Έβρου. Εδώ και ένα περίπου χρόνο υπάρχουν στενές επαφές μεταξύ Ελληνικών, Βουλγαρικών και Τουρκικών οργανώσεων πολιτών που αντιτίθενται στα χρυσωρυχεία, ενώ συχνές είναι και οι επισκέψεις στην περιοχή μελών της «Διανομαρχιακής Επιτροπής» και του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καναδική εταιρεία Dundee Precious Metals που δραστηριοποιείται στο Krumovgrad πρόσφατα εξαγόρασε ποσοστό 20,2% της επίσης Καναδικής Frontier Pacific, της νέας ιδιοκτήτριας του χρυσωρυχείου του Περάματος στο Νομό Έβρου.

Σε εφαρμογή της διεθνούς Συνθήκης Espoo που ορίζει ότι οι «επηρρεαζόμενες χώρες» Ελλάδα και η Τουρκία έχουν βαρύνουσα άποψη στην αδειοδότηση του έργου, οι Νομαρχίες Έβρου και Ροδόπης έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ενημέρωσης του κοινού για αυτό το σοβαρό θέμα. Σε ειδική συνεδρίαση στις 14/9/2005, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για το προτεινόμενο χρυσωρυχείο, θεωρώντας ότι θα επιφέρει ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές καταστροφές στα υδάτινα οικοσυστήματα των ποταμών Άρδα και Έβρου. To Nομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την αποτροπή αυτής της επένδυσης και να στηρίξει το σκοπό αυτό με το ποσό των 100.000 ευρώ από κονδύλια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, και η Νομαρχία Ροδόπης έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της να πολεμήσει το έργο και έχει γνωστοποιήσει τη θέση της αυτή στη Βουλγαρική πλευρά.

Και ενώ η θέση των δύο άμεσα ενδιαφερόμενων Νομών έχει εκφραστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο, το Ελληνικό Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ την αγνοεί επιδεικτικά, γνωμοδοτώντας «κατ’αρχήν θετικά» για το έργο! Σύμφωνα με τη Μαρία Ιωαννίδου, εκπρόσωπο της «Διανομαρχιακής Επιτροπής»:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα. Το σύνολο των πολιτών και των φορέων της Θράκης αγωνίζεται από το 1999 να ακυρώσει τα δύο έργα χρυσού των Σαπών και του Περάματος, όμως όλες οι Κυβερνήσεις τα προωθούν”.

Oι πάνω από 300 πολίτες από την Κομοτηνή, τις Σάπες, το Πέραμα, την Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί και την Ορεστιάδα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νομαρχίας Έβρου και της «Διανομαρχιακής Eπιτροπής», αφιέρωσαν όλη την Κυριακή τους για το ταξίδι στο Κrumovgrad.

Η υποδοχή του κόσμου και των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας ήταν οικεία και ζεστή. Τα πανώ των Ελλήνων επισκεπτών, με το «ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» γραμμένο σε τρεις γλώσσες – Ελληνικά, Βουλγαρικά και Τουρκικά – συνάντησαν το μεγάλο ζωγραφισμένο πανώ των Βουλγάρων που έγραφε «Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ ΤΟΥ ADA TEPE». Στη συγκέντρωση τονίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι ο αγώνας για τη θωράκιση της ευρύτερης περιοχής απέναντι στα σχέδια των χρυσοθήρων είναι κοινός και είναι αγώνας για τη ζωή και για το μέλλον του τόπου και των κατοίκων του.

«Χαιρόμαστε που σας καλωσορίζουμε και σας είμαστε ευγνώμονες για την αλληλεγγύη σας και τη στήριξη στον αγώνα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για την καθιέρωση μιας συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας», είπε ο Mihail Vasilev από την τοπική οργάνωση «Ζωή για το Krumovgrad».

Όπως αναφέρει η «Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα» στο δελτίο τύπου που εξέδωσε μετά την επίσκεψη:

«Πήγαμε λοιπόν με τα παιδιά μας, γυναίκες και άντρες αποφασισμένοι να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στις εταιρείες αλλά και να δώσουμε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς τους κυβερνητικούς ή όχι που προωθούν την καταστροφή του τόπου με σκοπό το κέρδος των εταιρειών… Κανείς δεν έχει την πρόθεση να παρέμβει στα εσωτερικά οποιασδήποτε γειτονικής χώρας, αλλά θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να λάβουν το μήνυμα ότι ο αγώνας είναι κοινός και είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.