Σφράγισμα και Εκποίηση της Περιουσίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών


Απόφαση σφράγισης όλων των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαίου 2004 στις δικαστικές αρχές Χαλκιδικής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Με την απόφαση, που έχει αριθμό 553/2004, ορίζεται προσωρινός σύνδικος για την εκποίηση της περιουσίας ο δικηγόρος Αθηνών κ. Μαγκλάρας και καλούνται οι έχοντες οικονομικές απαιτήσεις από την TVX HELLAS και την περιουσία των μεταλλείων να τις καταθέσουν στις 22 Ιουνίου, μεταξύ 11.00 και 12.00 π.μ, στην αίθουσα 21 του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ τον Ιανουάριο 2004 και η μεταβίβαση κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή – ωστόσο το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε άλλο παρά σαφές ήταν. Η ιδιοκτησία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ήταν υπό την αίρεση κάποιων προϋποθέσεων οι οποίες ουδέποτε εκπληρώθηκαν. Η πρόσφατη δικαστική απόφαση, που αναφέρεται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας σαν περιουσία της TVX, δημιουργεί ερωτηματικά για την εγκυρότητα της μεταβίβασης. Το 12%+12% των μεταλλείων ανήκει με τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου του Οντάριο στην ALPHA GROUP και αυτό το «αφανές» ποσοστό υπήρχε και στο νέο ιδιοκτησιακό σχήμα.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ της ALPHA GROUP και της TVX/KINROSS και ότι είναι η TVX HELLAS τώρα που ζητάει την εκποίηση της περιουσίας εκ μέρους των ξένων ιδιοκτητών. Από τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο και οι πρώην εργαζόμενοι παραιτήθηκαν των οικονομικών τους απαιτήσεων και η «Τροπολογία Πάχτα» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αφαίρεσε από κάθε «τρίτο» πιστωτή το δικαίωμα να ασκήσει ένδικα μέσα κατά της περιουσίας των μεταλλείων, η συνιδιοκτήτρια ALPHA GROUP είναι η μόνη που νομιμοποιείται να κινήσει μια τέτοια διαδικασία.

Η «ελληνική» TVX προσφέρει στους συνιδιοκτήτες που δεν έχουν δικαίωμα δικαιοπραξίας στη Χαλκιδική το όχημα για να εξαργυρώσουν το ποσοστό τους – και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι δεν απεμπόλησε ποτέ τα δικαιώματά της. Απαλλαγμένη από τα χρέη που την είχαν οδηγήσει σε πτώχευση και με νομοθετικά κατωχυρωμένη αμνηστία για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπιστωμένα διέπραξε στη Β. Χαλκιδική, μπορεί τώρα να εμφανίζεται σε ρόλο διεκδικητή της πλούσιας «λείας» των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τα καταγεγραμμένα στην αίτηση πτώχευσης της TVX χρέη της προς τρίτους ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Όμως η απόφαση εκποίησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στη ΒΑ Χαλκιδική και υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις αποζημίωσης θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη. Αγωγές ετοιμάζονται να καταθέσουν προμηθευτές και πιστωτές της TVX, πρώην εργαζόμενοι που ισχυρίζονται ότι εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Με το νομοθετικά κυρωμένο εξωδικαστικό συμβιβασμό αναγνωρίζονται για πρώτη φορά επισήμως οι περιβαλλοντικές καταστροφές και οι «ζημίες τρίτου» που προκάλεσε η TVX και μάλιστα εκτιμάται το ύψος τους σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Για τους κατοίκους της Ολυμπιάδας, της Στρατονίκης και του Στρατωνίου, υπάρχουν για πρώτη φορά βάσιμες ελπίδες να αποζημιωθούν για τις ζημίες που υπέστησαν. Για την ίδια τη ΒΑ Χαλκιδική είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναγκαστεί επιτέλους κάποιος να πληρώσει για το πολυδάπανο, αλλά ζωτικής σημασίας, πρόγραμμα αποκατάστασης της περιοχής από τις αρνητικές επιπτώσεις της μακρόχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.