O Vasile Frank Timis και οι Εντιμότατοι Φίλοι του


Γνωριστε τον ανθρωπο που ελεγχει τα Μεταλλεια Κασσανδρας και τα Πετρελαια Καβαλας

Ο άνθρωπος που έχει εισέλθει δυναμικά στα ελληνικά πράγματα είναι Ρουμάνος που έφυγε από τη Ρουμανία το 1981 και εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία. Στην Αυστραλία καταδικάστηκε δύο φορές για εμπόριο ηρωίνης (το 1990 και το 1994). Το 1994 επέστρεψε στη Ρουμανία με ένα φιλόδοξο σχέδιο: να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα χρυσού της Τρανσυλβανίας.

Οι φήμες για διαπλοκή του με πολιτικά πρόσωπα και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα οργιάζουν στη Ρουμανία. Το γεγονός είναι ότι μέσα σε ελάχιστα χρόνια, μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο off-shore εταιρειών με έδρα το Μπαρμπάντος και τα Channel Islands, κατάφερε να βάλει στο χέρι το χρυσωρυχείο της Rosia Montana (η αξία του εκτιμάται στα $3 δις) και μια σειρά άλλων μεταλλείων που τα μοιρασε ανάμεσα στις εταιρείες του.

Είναι ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος των εταιρειών GABRIEL RESOURCES, EUROPEAN GOLDFIELDS, REGAL PETROLEUM και άλλων. Μεταξύ των εταιρειών του υπάρχουν και μετοχικές σχέσεις και στη διοίκηση όλων εμφανίζονται πάντα τα ίδια, έμπιστά του, πρόσωπα. Μέχρι πρόσφατα ήταν Πρόεδρος σε όλες. Το Μάϊο 2003 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της GABRIEL μετά από “εσωτερική έρευνα” κατόπιν καταγγελιών για ανήθικη συμπεριφορά της Διοίκησης και ξέπλυμα χρήματος. Από το Μάϊο δεν «φαίνεται» ούτε στη Διοίκηση της EUROPEAN GOLDFIELDS και χρέη Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου εκτελεί ο Ed Baer, πρώην Αντιπρόεδρος της TVX Gold Inc.

  1. Η GABRIEL RESOURCES έχει το χρυσωρυχείο της Rosia Montana. Το έργο θα είναι το μεγαλύτερο επιφανειακό χρυσωρυχείο της Ευρώπης, θα εκτοπίσει ένα χωριό με πάνω 2000 κατοίκους και θα καταστρέψει μοναδικές αρχαιότητες. Φυσικά οι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν και το έργο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων διεθνώς. Περισσότερα στο www.rosiamontana.org
    Τρεις από τους διευθυντές της GABRIEL αναμίχθηκαν στο σκάνδαλο EXALL-OLTCHIM που οδήγησε στην αποτυχία της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας χημικών OLTCHIM και σε καταγγελίες κατά του Ρουμανικού Δημοσίου.
  2. Η EUROPEAN GOLDFIELDS έχει στην ιδιοκτησία της τεσσερις μεταλλευτικές παραχωρήσεις κοντά στη Rosia Montana – Certej, Baita, Bolcana and Zlatna. Το ποσοστό του Timis είναι 24%. Ποσοστό 9% ανήκει στο Golden Arrow Fund της Rothschild η οποία είχε χρηματοδοτήσει το χρυσωρυχείο της ESMERALDA στη Baia Mare, που προκάλεσε τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στο Δούναβη στις αρχές του 2000.
  3. Η REGAL PETROLEUΜ εξάγει φυσικό αέριο από την Ουκρανία. Σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας το 1994, η GAZPROM, η εταιρεία-γίγας της Ρωσίας αναφέρει ότι η REGAL συνεργάζεται με την Ουκρανική μαφία για να κλέβουν φυσικό αέριο από τους αγωγούς της και να το πουλάνε στη συνέχεια στη Ρουμανία. Συνέταιρός του Timis στην Ουκρανία είναι ο άλλος «διαπλεκόμενος» επιχειρηματίας της Ρουμανίας, Ovidiu Tender.
    Το Μάρτιο 2003 η REGAL, μαζί με τον Αμερικανικό κολοσσό HALLIBURTON (που συνδέεται με τον Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Dick Cheney) και την εταιρεία του Tender, TENDER S.A., συμμετείχαν στο διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής Ρουμανικής εταιρείας πετρελαίου, PETROM. Η κοινοπραξία αποκλείστηκε από την πρώτη κιόλας φάση του διαγωνισμού, χωρίς καμμία αιτιολογία από τις Ρουμανικές αρχές. Λίγες μέρες πριν, ο συνέταιρος των Timis και Tender, Willem Matser, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ, συνελήφθη στην Ολλανδία για ανάμιξη σε ένα τεράστιο σκάνδαλο ξεπλύματος $200 εκατομμυρίων προερχόμενων από το εμπόριο ναρκωτικών της Κολομβίας.

(Πηγή: το website του Ρουμανικού Κέντρου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας http://www.crji.org/ κ.α.)

H REGAL PETROLEUM και τα Πετρελαια Καβαλας

H κοινοπραξία KAVALA OIL είναι από το 1999 η μοναδική εταιρεία που εκμεταλλεύεται πετρέλαιο στο Β.Αιγαίο, με εξουσιοδότηση του Ελληνικού Κράτους. Απαρτίζεται κατά 67% από την «ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε» και κατά 33% από το Συνεταιρισμό Εργαζομένων στα πετρέλαια. Πρόεδρος και κάτοχος του 60% (!) των μετοχών της ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗΣ είναι ο κ. Νικόλαος Λούτσιγκας.

Στις 26/9/03, η REGAL PETROLEUM, εταιρεία με έδρα το Λονδίνο αποκτά τον έλεγχο του 86,11% της ΕΥΡΩΤΕΧΝΙΚΗΣ και κατά συνέπεια, το 57,69% της KAVALA OIL. Ιδρυτής, Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της REGAL είναι ο Ρουμάνος Vasile Frank Timis.

Στην ουσία δεν πρόκειται για αγορά. Η Regal δίνει για αντάλλαγμα 4.788.200 δικές της μετοχές. Παράλληλα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του έργου. Υπάρχει κι ένας περίεργος όρος «αν παρά την εκπλήρωση ορισμένων όρων (;) οι Πωλητές δεν οριστικοποιήσουν την πώληση, θα πληρώσουν στη Regal το ποσό του 1.000.000 ευρώ»!

Μετά τη μεταβίβαση, Πρόεδρος της KAVALA OIL παραμένει ο Ν. Λούτσιγκας, ο οποίος μπαίνει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Regal, σα μη εκτελεστικός Διευθυντής. Ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Β. Παππάς γίνεται Αντιπρόεδρος και δύο στελέχη της REGAL – ο Glenn Featherby και ο Guenter Nolte – μπαίνουν στο Δ.Σ. της KAVALA OIL. O Frank Timis ανακηρύσσεται επίτιμος Πρόεδρος!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Εργαζομένων στα Πετρέλαια, Βαγγέλη Παππά, η πράξη της «εκχώρησης» των μετοχών έχει την υπογραφή του Άκη Τσοχατζόπουλου. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι ενήμερο και σύμφωνο με τις εξελίξεις.

Στις 10 Νοεμβρίου έγινε παρουσίαση του νέου ερευνητικού προγράμματος της Kavala Oil, παρουσία του νέου επενδυτή Frank Timis και απουσία του επίσημου προσκεκλημένου Άκη Τοσχατζόπουλου. Ο Timis παρουσιάζεται ως «ο άνθρωπος που έσωσε την KAVALA OIL από βέβαιο θάνατο»!

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το γιατί δεν έγινε ένας επίσημος διεθνής διαγωνισμός, ο κ.Παππάς απάντησε: «Μια τέτοια διαδικασία θα καθυστερούσε κατά 2-3 χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους»! Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ.Παππάς απαγόρευσε στους δημοσιογράφους ερωτήσεις σχετικά με τη συμφωνία και το παρελθόν της Regal, λέγοντας ότι θα δεχθεί ερωτήσεις μόνο σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Όταν ρωτήθηκε για το σκοτεινό παρελθόν του «επενδυτή», έκλεισε τη συζήτηση!

(Πηγές: το website της Regal Petroleum και το http://www.kavalanet.gr/)

Η EUROPEAN GOLDFIELDS και τα Μεταλλεια Κασσανδρας

Στις 12/12/03, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας «μεταβιβάστηκαν» από το Ελληνικό Δημόσιο σε κοινοπραξία ελληνικών και ξένων συμφερόντων με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.». Τα ξένα συμφέροντα είναι η EUROPEAN GOLDFIELDS του κ. Frank Timis.

Τα Μ.Κ. μεταβιβάστηκαν από τον κ. Πάχτα για το εξευτελιστικό τίμημα των 11 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση έγινε απευθείας, χωρίς διαγωνισμό λόγω «της ανάγκης συνέχισης μιας οικονομικής δραστηριότητας κρίσιμης για την εν γένει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Χαλκιδικής και για την απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού της». Και πάλι πρόσχημα οι εργαζόμενοι.

Τα Πετρελαια του Αθω

Η DENISON ENERGY, ο βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας που εκμεταλλευόταν τα πετρέλαια Καβάλας μέχρι το 1999, είναι κάτοχος του 75% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν εντοπισθεί μεταξύ Θάσου- Αγίου Όρους, σε έκταση 984,78 στρεμμάτων. Το υπόλοιπο 25% ανήκει στα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα με την «εξαγορά» της KAVALA OIL από τη REGAL, μια άλλη εταιρεία συμφερόντων του Timis, η EUROPEAN HYDROCARBONS LIMITED (“EHL”) μπαίνει σε συμφωνία με τη DENISON και αποκτά το δικαίωμα να αγοράσει τα δικαιώματα έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή, δυτικά της Θάσου. Το 30% της EHL και άρα και των πετρελαίων του Άθω, ανήκει πλέον στον Frank Timis!

(Σημείωση: Η EHL ειναι θυγατρική μιας εταιρείας με το όνομα DESIRE PETROLEUM, στην οποία ποσοστό 7,6% κατέχει η GreenwHich Resources, η εταιρεία που έχει και το χρυσωρυχείο των Σαπών στη Ροδόπη. Μάλιστα Πρόεδρος της DESIRE είναι ο Πρόεδρος της GREENWHICΗ! Μικρός που είναι ο κόσμος!)

Ο πρώτος στόχος της “νέας KAVALA OIL” είναι το κοίτασμα της Καλλιράχης, όπου έχει εγκατασταθεί ήδη γεωτρύπανο (που ανήκει στη Ρουμανική PETROM). Ωστόσο, τοπική εφημερίδα της Καβάλας λέει ότι το γεωτρύπανο δεν είναι ακριβώς στην Καλλιράχη, αλλά στα μισά της απόστασης Θάσου-Άθω.

Για την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Άθω θα χρειαστεί μια ζώνη χερσαίων εγκαταστάσεων, η οποία δεν είναι δυνατόν να γίνει στο Άγιο Όρος. Μία λύση είναι οι χερσαίες εγκαταστάσεις της KAVALA OIL που ανήκουν στον Frank Timis και απέχουν περίπου 30 ναυτικά μίλια από το κοίτασμα. Υπάρχουν όμως και η Ολυμπιάδα και το Στρατώνι που απέχουν περίπου 23 μίλια. Και οι δύο περιοχές είναι θεσμοθετημένες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) από το 1973 και το 1976 και ανήκουν πλέον στον Frank Timis!

Σημειώνεται ότι οι Κυβερνητικοί σχεδιασμοί θέλουν την ανατολική Μακεδονία περιοχή βαριάς βιομηχανίας και μελλοντικό ενεργειακό κόμβο της Β. Ελλάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” της Καβάλας, 2 από τις 5 εταιρείες πετρελαιοειδών που έπιδιώκουν την εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων στη Βάσοβα, στο ανατολικό τμήμα του Νομού Καβάλας, έχουν ήδη λάβει άδεια χρήσης του αιγιαλού από το Υπ. Οικονομικών. Η Βάσοβα είναι βιότοπος προστατευόμενος από τη συνθήκη Ramsar, πρόσφατα όμως η Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Βάσω Παπανδρέου απέρριψε αίτημα του νομάρχη Καβάλας να αποχαρακτηριστεί από περιοχή βιομηχανιών υψηλής όχλησης και να γίνει μεσαίας ή χαμηλής όχλησης.

(Πηγές: τα website των εταιρειών: Regal Petroleum, Greenwhich Resources, Desire Petroleum και το www.kavalanet.gr)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.