Συλλαλητήριο στη Στρατονίκη κατά της Εξόρυξης κάτω από το Χωριό


02Stratoniki-Nov01-1Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο θέμα της εξόρυξης του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών στο Μεταλλευτικό Συγκρότημα Στρατωνίου της TVX. Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που έγινε  στη Στρατονίκη την Kυριακή 18 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι του χωριού, εκπρόσωποι των κομμάτων, της Νομαρχίας και των γειτονικών Δήμων, έκαναν γνωστό ότι θα αγωνιστούν με κάθε μέσο για να σταματήσει η δραστηριότητα της TVX κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης, η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Το πλούσιο σε μόλυβδο, άργυρο και ψευδάργυρο κοίτασμα “Μαύρες Πέτρες” βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μικρή πόλη της  Στρατονίκης, 800 περίπου κατοίκων. Από την εξόρυξη του ίδιου κοιτάσματος από την προηγούμενη εταιρεία είχαν προκληθεί καθιζήσεις σε μεγάλη έκταση και είχαν καταστραφεί πολλά σπίτια και μία εκκλησία. Οι εργασίες τότε σταμάτησαν ολοκληρωτικά και το μεταλλείο παρέμεινε ανενεργό μέχρι τον Ιανουάριο 2000. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της για το αντίθετο η TVX  το ξανάνοιξε και εντατικοποίησε την παραγωγή. Με την εξάντληση του κοιτάσματος του Μαντέμ Λάκκου, το σύνολο της παραγωγής της εταιρείας, περίπου 1000 τόνοι ημερησίως, προέρχεται πλέον από τις Μαύρες Πέτρες.

Οι κάτοικοι του χωριού, το Δημοτικό και το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις κατά της εξόρυξης του συγκεκριμένου κοιτάσματος. Τόσο ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου όσο και κάτοικοι της Στρατονίκης έχουν καταθέσει μηνύσεις στον Εισαγγελέα Πολυγύρου ζητώντας το σταμάτημα της δραστηριότητας. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έφερε αποτέλεσμα και η εταιρεία συνεχίζει την εξόρυξη με εντατικούς ρυθμούς και βάρδιες επί 24ώρου βάσεως.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη καθώς το χωριό σείεται από τις υπόγειες εκρήξεις και ήδη έχουν εμφανιστεί ρωγμές σε σπίτια. Επί μήνες η εταιρεία προσπαθούσε να παραπλανήσει το Δήμο και τους κατοίκους, αρνούμενη ότι εργάζεται κάτω από τον οικισμό. Τελικά αναγκάστηκε να το παραδεχθεί και ζήτησε την ανοχή των κατοίκων για να συνεχίσει, δηλώνοντας παράλληλα θρασύτατα ότι το χωριό είναι τμήμα της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας της!. Kαι όλα αυτά σε μια περιοχή γνωστή για τη σεισμογένειά της. Μέσα από τον οικισμό διέρχεται το μεγάλο σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου – Στρατονίκης που έδωσε το σεισμό των 7,1 R του 1932 που κυριολεκτικά ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις!

Λόγω των υποκείμενων στοών, οι κάποτε πλούσιες πηγές της περιοχής έχουν στερέψει. Σα να μην έφτανε αυτό, οι στοές γεμίζονται με ένα υδαρές μίγμα αποβλήτων εμπλουτισμού (κάδμιο, μόλυβδος, αρσενικό, μαγγάνιο και φυσικά κυάνιο) και λίγου τσιμέντου. Πρόκειται δηλαδή για μια ένεση δηλητηρίων κατευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Kάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, στις 22/10/2001, ο Νομάρχης Χαλκιδικής ζήτησε από την TVX να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα κάτω από τον οικισμό.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Στρατονίκη, πριν από ένα μόλις χρόνο δεν θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς. Η Στρατονίκη, ένα  χωριό άλλοτε καθαρά μεταλλευτικό, έχει δει τον ορυκτό πλούτο που κρύβει στα σπλάχνα της να μετατρέπεται σε κατάρα. Εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης δεν δόθηκαν ποτέ στους κατοίκους και τώρα αυτοί βλέπουν το πανέμορφο χωριό τους να ερημώνει και τα σπίτια τους να κινδυνεύουν.

Στο συλλαλητήριο της Kυριακής, για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της Στρατονίκης, οι κάτοικοί της διαλάλησαν:

“Δεν ζητάμε. Απαιτούμε αυτό το χωριό να ζήσει. Να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα κάτω από τον οικισμό” και δια στόματος του Δημάρχου Σταγείρων-Ακάνθου, διεμύνησαν στην TVX :

“Εμείς θα μείνουμε εδώ. Αυτοί να φύγουν”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.